Paueru 102. Indi 500, udes Denike za kraj karijere

Chris Graythen/Getty Images

Australijski automobilista Vil Pauer, koji brani boje Penskea, trijumfovao je na ovogodišnjem, 102. izdanju prestižne trke Indijanapolis 500.

Pauer je prvi put u karijeri slavio na “Indijanapolis Motor Spidveju”, sa dve sekunde prednosti u odnosu na Eda Karpentera, koji vozi za sopstveni tim. Njima dvojici se na pobedničkom postolju pridružio Skot Dikson, četvorostruki šampion Indikar serije.

Na taj način, Pauer je postao prvi Australijanac koji je ispio pobedničko mleko na popularnom Indiju 500, a tek drugi vozač iz Okeanije kojem je to pošlo za ruku. Jedini prethodni je Dikson, koji je pod zastavom Novog Zelanda slavio 2008. godine.

Pauerovom trijumfu je prethodilo usporavanje trke zbog udesa Tonija Kanana, pre kojeg su na čelu bili Oriol Servija i Stefan Vilson, brat tragično preminulog Džastina Vilsona. Kada je trka nastavljena osam krugova pre kraja, njih dvojica su produžili u boks, Pauer je preuzeo vođstvo i od tog trenutka se nije osvrtao.

Od ostalih incidenata izdvaja se onaj između Džejmsa Dejvisona i Takume Satoa, posle kojeg je za prošlogodišnjeg pobednika trka bila gotova. Trku je na sličaj način završio i trostruki pobednik Indija Elio Kastroneves.

Udes je označio i kraj trke za prvu ženu u istoriji koja je vodila na Indijanapolisu 500 Deniku Patrik. Denika se okrenula na stazi i udarila u zid, a to je ujedno bio i kraj njene karijere, ali u Naskar Sprintu kupu. Patrikovoj je prošla sezona bila poslednja kompletna, a ove godine je odlučila da vozi samo u Dejtoni i Indijanapolis. Ona je, inače, prethodni put Indi 500 vozila pre sedam godina.