Dakar: Hategan ispred Leba, Petruči za istoriju!

Ostala takmičenja 6. jan 202215:15 > 15:27 0 komentara
Henk Lategan
Guliver Image

Vozač Tojote Henk Lategan pobedio je u petoj etapi Dakar relija u konkurenciji automobila, dok je među motociklistima pobeda pripala Danilu Petručiju, koji je tako ispisao nove stranice istorije.

Južnoafrikanac je prvi završio rutu u blizini Rijada dužine od 346 kilometara, u okviru etape od 560 kilometara, kilometara za 3 sata, 53 minuta i 28 sekundi.

Iza Južnoafrikanca ostao je Francuz Sebastijan Leb sa 1.58 minuta zaostatka, dok je treći bio Argentinac Lusio Alvares sa 2 minuta i 10 sekundi lošijim vremenom.

Do desete pozicije su usledili Matju Seradori, Gerlan Šišeri, Jakub Przigonski, Žinel de Vilijers, Naser Al Atija, Orlando Teranova i Kristijan Viser.

Al Atija ostaje lider u generalnom plasmanu uz vreme od 17 sati, 24 minuta i 23 sekunde. Leb je drugi sa 17.59,33, a Alvares treći sa 18.15.38.

Kod motociklista Tobi Prajs je bio najbolji u petoj etapi, ali je posle kazne u pobednika promovisan Petruči, koji vozi za KTM. Italijan je tako postao prvi MotoGP vozač koji je trijumfovao na jednoj etapi Dakara. Drugo mesto nasledio je Ros Brač sa dve sekunde zaostatka, dok je treči bio Hose Ignasio Korneho, koji je bio još tri sekunde dalje.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Sem Sanderlend, sa dva i po minuta prednosti u odnosu na Matijasa Valknera. Petruči, inače, ne konkuriše za pobedu na najtežem reliju na svetu zbog kvara motora tokom treće etape, zbog čega je ispao iz konkurencie.

U konkurenciji kvadova slavio je Aleksandar Žiru, a kod kamiona Andrej Karginov.

Šesta etapa na programu je u petak dužine 618 kilometara, u okviru koje se vozi specijal od 402 kilometra, a potom u subotu sledi slobodan dan.