„Porše“ za 20. trijumf na „24 časa Le Mana“

Automoto 15. jun 202411:29 0 komentara
Printskrin

U konkurenciji 62 takmičarske posade, pol poziciju na današnjem startu trke od 16 časova, izvojevao je "Penske Motorsport Porše" tim sa brojem 6, i najavio borbu za osvajanje 92. izdanja legendarne trke izdržljivosti.

#related-news_1

Ukoliko posada „poršea 963“ u hiperkar LM klasi, koju sačinjavaju: Kevin Estre (Francuska), Andre Loterer (Nemačka) i Lorens Vantur (Belgija) ostvari statistički podatak da u 20 odsto slučajeva vlasnici pol pozicije, na kraju trke osvajaju šampionski lovor u Le Manu, bila bi to jubilarna – 20. pobeda „Poršea“ na legendarnoj stazi dužine 13.626 metara.

Poslednju pobedu „Porše“ je zabeležio 2017. u tadašnjoj LMP1 klasi sa modelom „porše 919 hibrid“, koji su vozili Timo Brernhard (Nemačka), Erl Bamber i Brendon Hartli (obojica Novi Zeland).

U najbržoj hiperkar LM klasi startovaće 23 posade, odakle se i očekuje pobednički trio na cilju u nedelju u 16.00 časova. Hoće li to biti pomenuta posada „Penske Motorsport Porše“ tima, ili neka druga, znaće se posle 24 časa žestokog trkanja, gde i najsitniji tehnički detalji, ili incident na stazi, mogu da budu krucijalni u osvajanju ili gubitku šampionskog lovora.

Među favorite spada i prošlogodišnja pobednička posada iz „Ferari AF Korse“ tima u „ferariju 499P“ u sastavu Džejms Kalado (V. Britanija), Antonio Đovinaci i Alesandro Pjer Guidi (obojica Italija). Na gridu će ih iz drugog startnog reda, sa treće pozicije, predstavljati Đovinaci.

Na drugoj poziciji startnog grida je ekipa „Kadilak Rejsinga“, koju će na početku trke predstavljati Francuz Sebastian Burde sa prototipom pod brojem 3. U timu su i Holanđanin Renger Van Der Zande i Novozelanđanin Skot Dikson. Brža od njih bila je posada „kadilaka“ pod brojem 2, koju čine Erl Bamber (Novi Zeland), Aleks Lin (V. Britanija) i Aleks Palou (Španija). Oni su pomereni za pet mesta unazad i startovaće sa sedme pozicije, zbog kazne zarađene na prethodnoj trci – „Šest sati Spa Frankošampsa“ u Belgiji, trećoj u kalendaru ovogodišnjeg Svetskog endurens šampionata (WEC).

U krugu favorita, pored pomenutih posada, spadaju i dva hiperkara iz „Tojota Gazu Rejsinga“ pod brojem 7 (Hose Maria Lopes – Argentina, Kamui Kobajaši – Japan, Nik De Vris – Holandija) i 8 (Sebastian Buemi – Švajcarska, Brendon Hartli – Novi Zeland, Rjo Hirakava – Japan). Japanski tim je pobeđivao u Le Manu pet puta uzastopno, od 2018. do 2022.

U 23 hiperkar posade je osam brendova: Tojota, Porše, Ferari, Kadilak, Pežo, Lamborgini, BMW i Alpina, iz 12 trkačkih timova. Vlasnici pol pozicije su sa 75 bodova vodeći u generalnom plasmanu Svetskog endurens šampionata u hiperkar LM klasi.

U 62 posade, pored hiperkar LM klase, učestvuju u trci – LMP2 i LMGT3 klasa. Prototipovi LMP2 više ne učestvuju u Svetskom endurens šampionatu, ali će se trkati u Le Manu. U klasi je 16 posada, a najbrži u kvalifikacijama bili su iz “AO by TF” tima za koji će da voze, na startu Švajcarac Luj Delatra, a kasnije Amerikanac Pi-Džej Hjet i Britanac Aleks Kvin.

U LMP2 klasi svi prototipovi koriste šasije “Oreka 07” i agregate “Gibson” od 4,2 litre sa oko 600 konjskih snaga. Najbrža LMP2 posada (3:33.217 minuta) sporija je od najbrže iz hiperkar LM serije (3:24.624) za oko 9.5 sekundi, a od najsporije u najjačoj klasi – oko 3.5 (3:29.865).

U LMGT3 klasi na stazi će da budu 23 posade. Najbrže vreme (3:58.120 minuta) u kvalifikacijama ostvarila je posada “Inseption Rejsinga” za volanom “Meklarena 720S LMGT3 EVO”. U posadi su Danac Frederik Šandorf, koji će prvi da startuje, Amerikanac Brendan Ajrabi i Britanac Oli Milroj.

Na drugom mestu u startnom redu je litvanski tim „Manthej Pjur Reksing“ sa „poršeom 911“, koji čine Belorus Aleksandar Malihin, koji zbog sankcija vozi pod zastavom Namibije, Džoel Sturm (Nemačka) i Klaus Bahler (Austrija). Oni su posle tri održane trke, vodeći u generalnom plasmanu WEC-a u LMGT3 klasi sa 73 boda.

Valentino Rosi na stazi

Među 23 LMGT3 posade pod brojem 46, biće na stazi belgijski „Tim WRT“ sa „BMW M4“ automobilom, za koje će da vozi legendarni Moto GP šampion Valentino Rosi.

Pored Italijana, u timu su Ahmad Al Harti iz Omana i Belgijanac Maksim Martin, koji će prvi da vozi. Oni su postigli 51. vreme u kvalifikacijama, i nisu u krugu favorita u LMGT3 klasi.

Rekordnih 397 krugova

Prošle godine pobednička posada „ferarija“ je za 24 časa prevezla 342 kruga, ili 4.660,1 km. Rekordnih 397 krugova (5.335,313 km) prevezli su 1971. godine u „poršeu 917“ Austrijanac dr Helmut Marko, Britanac Grejem Hil i Holanđanin Gijs van Lenep.

Po broju preveženih krugova, 2010. rekord su izjednačili u „audiju R15 TDI“ Francuz Roman Duma, Nemac Majk Rokenfeler i Švajcarac Marsel Fesler. Zbog modifikacije staze, prevezli su više kilometara – 5.410,713 km.

Za pobedu – 50 bodova

Pobednička posada u Le Manu će da osvoji 50 bodova za takmičenje u WEC-u, drugoplasirana 36, i treći 30. U WEC trkama u trajanju od 8 do 10 časova, prve tri posade osvajaju – 38, 27 i 23 boda. U šestočasovnim trkama – 25, 18, 15…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!