Pobeda u pravi čas: Alafilipu 12. etapa Đira

Biciklizam 16. maj 202421:38 1 komentar
Pool / Pool

Pobednik 12. etape ovogodišnjeg Đira d’Italija je vozač ekipe Sudal Kvik-step, Žulijen Alafilip. On je na 138 kilometara do kraja etape inicirao beg od tridesetak vozača, da bi vremenom ostao sam, i na cilj stigao sa pola minuta prednosti u odnosu na Džonatana Narvaesa i Kvintena Hermansa.

Etapa dužine 197 kilometara je spojila Martinsikuro i Fano, te donela čak osam srednjih uspona i četiri brdska cilja 4. kategorije. Sa naknadnom pameću, može se reći da ovaj profil predstavlja etapu iz snova za nekoga kao što je popularni Lulu.

Ekipa Sudal Kvik-stepa je u prvih 60 kilometara kontrolisala situaciju, što je predstavljalo odskočnu dasku za Žulijena da se na jednom od uspona odvoji i krene u beg. Ispratio ga je veliki broj vozača, ali je on sve vreme kontrolisao situaciju, i stratečki odlično odradio posao, obzirom da je znao kada treba da napada, a kada da čuva snagu.

Alafiip je u prethodnih nekoliko dana u čak 3 navrata bivao u begovima od po 100 kilometara, i svaki put ostajao kratkih rukava. Između ostalog, na 6. etapi je bio drugi, izgubivši u mini sprintu od Pelaja Sančesa.

Ipak, ovoga puta ništa nije prepuštao slučaju. Vozio je svoju trku, i od uspona do uspona, na fantastičan način, činio da se uz njega nalazi sve manji broj vozača. Konačno, na 10 kilometara do cilja je uspeo da se otarasi i Mirka Maestrija iz Polti Komete, i poslednju deonicu je prevezao sam.

Žulijenu je ovo 42. pobeda u karijeri, i prva jos od Dofinea prošle godine. Može se reći da ona stiže u pravo vreme, obzirom na ne baš najbolji odnos Alafilipa i prvog čoveka njegove ekipe Patrika Lefera. Naime, Lefer, koji ne bira reči kada želi da u javnosti kritikuje svoje vozače, u prethodnom periodu nije štedeo ni Alafilipa, čak ni kada se ovaj oporavljao od nekolicine teških povreda.

Takođe, danas je objavljen trejler za novi Netfliksov serijal o Tur de Fransu, i u njemu se pojavljuju upravo Alafilip i Lefer, koji nastavljaju svoju medijsku bitku.

Upravo zbog turbulencija u ekipi, popularni Lulu se odlučio da ove godine ne ide na Tur de Frans, već da po prvi put u karijeri vozi Điro, bez tereta domaće javnosti na plećima.

Ovime je opravdao takvu odluku, s obzirom na to da je na svom debiju na trci i nakon par izuzetno teških dana, došao do etapne pobede.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare