Slovenci i Hrvat suspendovani u novoj doping aferi

Vesti biciklizam 15. maj 201916:45 > 16:52
Bryn Lennon/Getty Images

Biciklista Bahrein-Meride Kristijan Koren propustiće ostatak trke Điro d‘Italija pošto je provizorno suspendovan zbog kršenja antidoping pravila.

Korenova suspenzija predstavlja veliki udarac za Vinčenca Nibalija, koji je vođa tima na prvom Gran Turu sezone i do trijumfa će morati da pokuša da dođe sa šestočlanom pratećom ekipom, umesto sedmočlanom.

Povezano

Verujem da se svi interesujete za to šta se dešava u mom slučaju. Međutim, ne mogu da pričam o tome dok se slučaj ne reši. Za sada imam izuzetno malo informacija jer sam o svemu obavešten tek jutros. Napustio sam Điro i već radim na rešavanju problema“, rekao je Koren.

Do Korenove suspenzije je došlo u okviru „Operacije Aderlas“, koju je pokrenula istraga austrijske policije o krvnom dopingu između 2012. i 2013. godine, koju je preuzela Međunarodna biciklistička unija. Sportski direktor Bahrein-Meride Borut Božič, koji se povukao iz biciklizma prošle godine, takođe se nalazi na spisku suspendovanih, na kojem je ukupno četiri imena. Među njima je i hrvatski biciklista Kristijan Đurasek, koji vozi za Tim Emirata, kao i Alesandro Petaki, koji je trijumfovao na sva tri Gran Tura u bodovanju na prolaznim ciljevima.

Tim ima nultu toleranciju prema dopingu i zbog toga je privremeno suspendovao obojicu članova. Želeli bismo da naglasimo da se oba slučaja odnose za sezone 2012. i 2013. Naš tim uvek obavlja temeljne lekarske preglede, kao i proveru bioloških pasoša, svih novopridošlih vozača“, stoji u saopštenju Bahrein-Meride.

https://twitter.com/wcsbike/status/1128586878851080192

U martu, austrijski biciklisti Štefan Denifl i Georg Prajdler su suspendovani u okviru iste istrage.

Vest o novom doping skandalu samo je poslednja u nizu u teškoj nedelji za biciklizam. Prvo je vozač Emirata Huan Sebastijan Molano povučen sa Đira pošto su interna timska testiranja pokazala „neobične fiziološke rezultate“, dok je Švajcarska ostala bez selektora Danila Honda, koji je priznao da je bio umešan u krvni doping.