Finiš trke Pariz – Nica bez svetskog šampiona

Vesti biciklizam 14. mar 202014:14 > 14:16
Con Chronis/Getty Images

Danski biciklista Mads Pederson, inače aktuelni svetski šampion, povukao se sa trke Pariz – Nica pre početka subotnje, ujedno poslednje etape nakon molbe njegove države da se svi građani vrate kući zbog epidemije koronavirusa.

“Kao tim uvek smo govorili da ćemo poštovati vlasti u ovoj hitnoj situaciji”, rekao je vozač Trek-Segafredo ekipe i dodao, “Moja zemlja je od svih danskih državljaza tražila da se vrate kućama što pre je moguće, pa sam u dogovoru sa timom odlučio da ispoštujem tu odluku”.

Danska je u petak objavila da će od subote zatvoriti granice na mesec dana za sve strane posetioce, što je potez na koji su se vlasti odlučile u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Zemlja sa 5,7 državljana za sada ima oko 800 potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa bez ijednog smrtnog ishoda.

Pariz – Nica je poslednja biciklistička trka koja će se održati otkako je epidemija koronavirusa počela da se širi Evropom. Epidemija je poslednjih dana dovela do tga da većina sportskih događaja u celom svetu bude suspendovana, a ‘Stari kontinent’ je najviše pogođen u ovom trenutku. 

Trka počinje je počela prošle nedelje i završava se u subotu u Nici bez publike jer je Francuska u četvrtak zabranila okupljanja od više od 100 ljudi.