La Divina Commedia

Skener 9. sep 201814:01 > 14:07
FIVB

Posle osam godina Nikola Grbić će ponovo učestvovati na Svetskom prvenstvu. Te 2010. godine osvojio je bronzu kao kapiten i to u svom poslednjem igračkom meču za reprezentaciju. Sada će selekciju Srbije voditi kao selektor. Voljom sudbine ili neček većeg, ponovo u Italiji.

Svetsko prvenstvo za odbojkaše zvanično će biti otvoreno u nedelju. Prvi meč odigraće se na čuvenom Foro Italiku od 19.30. Pod vedrim nebom čuvenog kompleksa u Rimu snage će odmeriti jedan od domaćina Italija i Japan. Svoje „otvaranje“ imaće i drugi domaćin Bugarska, koja će u Varni odigrati meč protiv Finske. Biće to početak takmičenja koje će trajati pune tri nedelje.

Prvi put planetarni šampionat imaće dva domaćina. Ali tu nije kraj novinama. Novi je i sistem takmičenja, zapravo komplikovaniji je. Put do polufinala vodi kroz tri runde takmičenja, koje će se odigrati u šest gradova u Italiji i tri u Bugarskoj.

U prvoj fazi 24 selekcije podeljene su u četiri grupe od po šest. Dalje će proći po četiri najbolje iz svake grupe, s tim što se osvojeni bodovi prenose u drugu fazu.

Potom sledi „čistilište“ u kome će sa turnira biti eliminisano čak deset selekcija. Formiraće se četriri nove grupe i to na osnovu plasmana koji su reprezentacije zauzele u prvoj fazi. Ponovo će igrati svako sa svakim, a dalje će proći sve četiri prviplasirane i dve najbolje drugoplasirane ekipe.

FIVB

Po ugledu na komercijalna takmičenja na „fajnl-siksu“ će šest selekcija biti podeljeno u dve grupe, gde će ponovo igrati svako sa svaki. Po dve reprezentacije će obezbediti mesto u polufinalu, a onda kreću borbe za medalju. Na tradicionalni način.

Kao da je inspiracije domaćinima bila čuvena Danteova Božanstvena komedija, pa su učesnicima priredili put od „pakla, preko čistilišta do raja“.

Srbija će se takmičiti u C grupi sa Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Kamerunom i Tunisom.

Selekcija Nikole Grbić u Bari odlazi kao treći tim Evrope, a u odnosu na sastav koji je osvojio bronzu na kontinentalnom šampionatu prošle godine nema Maksima Buculjevića i Gorana Škundrića, ali su tu Ivan Kostić i Marko Ivović.

Ovog leta Orlovi su igrali na finalnom turniru premijerne Lige nacija, čime su pokazali da su i u svetskom vrhu. Ipak, u duelima sa najvećim rivalima po pravilu su gubili maksimalnim rezultatom. Rešenja nisu imali ni protiv Francuza, ni Amerikanaca, Italijana, Brazilaca… Pobeđena je samo Rusija, koja je bila u kombinovanom sastavu. Međutim, srpski tim biće na Mondijalu jači za Nemanju Petrića, koji je i igrački i van terena istinski oslonac ovog tima.

Povezano

Kapiten bi u mnogome trebalo da doprinese stabilnosti na prijemu, u čemu će mu „pomagati“ Uroš Kovačević, Marko Ivović i Milan Katić. Na istom zadatku biće i libera Nikola Rosić i Neven Majstorović. Organizacija napada ponovo će biti poverena Nikoli Jovoviću, kome će zamena biti Ivan Kostić. U njegovoj realizaciji najviše se očekuje od korektora Aleksandra Atanasijevića i Dražena Luburića. Tradicionalno jako blokersku dijagonalu činiće Marko Podraščanin i Srećko Lisinac, dok će na klupi šansu čekati Aleksandar Okolić i Petar Krsmanović. Imena dostojna borbe za polufinale, u kojoj je, po nepisanom pravilu sve moguće.

Srbi su imali više vremena za pripreme nego pred komercijalno takmičenje. Bazične su obavljene na Palama u Republici Srpskoj, a završne u Parizu, na mečevima sa Francuskom.

U poslednjih sedam godina Orlovi su samo jednom pobedili Petlove i to na prijateljskom meču. Zato je posebno obradovala vest da su izabranici Nikole Grbića bili bolji u prvoj pripremnoj utakmici i to posle dugih pet setova. Nije na zadovoljstvo uticala ni činjenica da su drugu izgubili, uprkos vođstvu od 2:0 u setovima.

Kombinovao je prvi trener srpske selekcije, dao je priliku svima da pokažu šta mogu protiv jedne od najboljih selekcija sveta. Ni Loran Tili nije na teren poslao najjači sastav, iz prostog razloga što se Ervin Ngapet povredio, pa je pitanje hoći li biti spreman za početak šampionata. Koliko će to uticati na ekipu koja može da se pohvali vrhunskim pojedincima na svakoj poziciji, pogotovo u ranoj fazi takmičenja, teško je proceniti. Svakako, Francuzi slove za jednog od glavnih favorita za plasman u samo završnicu, pa i za medalju.

Dueli protiv viceprvaka Lige nacija bili su prava uvertira Srbiji za početak prvenstva. Prvi rival Petriću i saigračima u Bariju biće Sjedinjene Države.

FIVB

Amerikanci dolaze u najjačem sastavu i sa najvišim ambicijama. Izabranici Džona Speroua prepoznatljivi su po brzoj igri i odličnoj organizaciji Majke Kristensona. Iako su možda nešto slabiji na prijemu, u napadu im ne manjka opcija. U Ligi nacija pobedili su Orlove maksimalnim rezultatom. No činjenica da su spremniji, te da su iznenađenja vrlo česta u prvoj rundi, Srbima već daje osnova za optimizam.

Posle Amerike, Srbija će redom igrati protiv Kameruna, Tunisa i Austraije i to su mečevi koji moraju da se dobiju, pogotovo jer prethode utakmici protiv Rusije u poslednjem kolu.

Kao aktuelni evropski šampion i osvajač Lige nacija, selekcija Sergeja Šljapnikova važi i za prvog favorita turnira. Sa Mihajlovim, Muzerskim i Volvičem, uz „omladince“ Kljuku i Volkova, Zbornaja to svakako i jeste.

U svakom slučaju, očekuje se da Srbija bez ikakvih problema prođe prvu fazu. A šta druga donosi, teško je i prognozirati, s obzirom na to da je teško predvideti ko će u kojoj od četiri nove grupe završiti.

Međutim, Italija je „obećana zemlja“ srpskim odbojkašima. Ili je to bila pre osam godina, kada je osvojena druga i poslednja medalja sa Svetskih prvenstava. Tada je Orlove sa klupe vodio Igor Kolaković, sada selektor Irana, a kapiten je bio upravo Nikola Grbić. U borbi za bronzu, tog 10. oktobra, pobeđen je domaćin. Bio je to oproštaj legendarnog tehničara od nacionalnog dresa. Sada se u mondijalsku Italiju vraća sa željom da ponovo završi na postolju.

FIVB

Ne možemo imati najviše ambicije ako nemamo ambiciju da pobedimo Ameriku, Rusiju, Brazil, Francusku… Ili bilo koga ko nam se nađe na putu. U nekim situacijama ne treba da budemo realni, da igramo protiv jačih od sebe. Ponekad nije važno ko je s preke strane, već samo kakva je naša igra. Možemo egal sa svima.“ rekao je Grbić u intervjuu za Sport Klub, koji ćete uskoro gledati i čitati na našim kanalima, i dodao „Italija je za mene kao druga domovina. Jake emocije me vezuju za nju. Siguran sam da će sa emotivne strane biti pozitivno. I Bari je za naš sprt vrlo specifičan.“

Otkako je Grbić preuzeo reprezentaciju, Srbija je svake godine osvajala po jednu medlju. U prve dve sezone to su bili srebro i zlato u Svetskoj ligi, prošle godine bronza na Evropskom šampionatu. Zaključak se nameće sam.

Da neće biti lako, već je jasno. Jer istu želju dele i ostale ekipe iz svetskog vrha, a osnovan razlog da se medalji nadaju svakako imaju i olimpijski šampioni Brazilci i domaćini Italijani.

Titulu brane Poljaci. Međutim, otkako su trijumfovali na domaćem terenu nisu se previše dokazali, iako s pravom pripadaju svetskom vrhu.

Do lepog rezultata mogli bi i Iranci predvođeni Igorom Kolakovićem, kao i Kanađani, koje trenira trofejni Stefan Antiga.

Prvi put na planetarnoj smotri učestvovaće Slovenci, koje je selektovao prekaljeni Slobodan Kovač.

Kome će se osmehnuti fortuna znaće se 30. oktobra kada će se u Torinu odigrati mečevi za medalje. A sve utakmice sa Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj moći ćete da gledate na kanalima Sport Kluba.