Kovačevim stepenicama do evropskog trona

Skener 1. okt 201912:43 > 12:44
CEV

Bio je 19. avgust kada je Odbojkaški savez Srbije zvanično predstavio legendarnog Slobodana Kovača kao selektora muške selekcije. Nešto više od mesec dana kasnije, tačnije 29. septembra, Boba je poveo 'plavu četu' na čuveni balkon kao šampion Evrope.

ossrb.org

Odbojkaši su otišli na kontinentalni šampionat s pravom na izgovore. Ipak, oni ih nisu tražili. Naprotiv. U svakoj utakmici želeli su da budu bolji, da pokažu zbog čega igraju u najjačim ligama sveta, da dokažu koliko im znači reprezentativni dres.

To su i činili. U devet utakmica, zabeležili su toliko pobeda. Posle svake je raslo samopouzdanje, ali se i posle svake govorilo o onome što je nedostajalo ili moralo bolje.

Povezano

Kovač je momcima nacrtao stepenice, znajući koliko mogu čak i kada su oni sumnjali. Ipak, verujući njemu, koračali su, bili su odvažni i na kraju stigli do pobedničkog postolja. A selektor je otišao i malo dalje – završio je u rukama svojih izabranika.

A prvenstvo je počelo maksimalnom pobedom nad Nemačkom, te su se Orlovi tako revanširali ekipi Andree Đanija za poraz u ‘dobijenom’ polufinalu EP pre dve godine.

Već tada je bilo jasno da ‘ako nastavimo sa ovakvom igrom, ni zlato nije daleko’. Pokazali su srpski odbojkaši ono što se od njih očekivalo već godinama. Kovač se oslonio na igrače koje najduže zna, sa kojima je najviše radio, a oni su opravdali ukazano poverenje. Nemanja Petrić je odigrao odličan turnir, pokazao je neku novu energiju, bio je kapiten u svakom smislu – spreman da prođe tešku loptu kad se lomi meč, da smiri ekipu i na kraju odservira as za evropsku titulu. Znao je tačno šta selektor od njega očekuje, s obzirom na to da su na klupskom nivou sarađivali već godinama. Znao je to i Aleksandar Atanasijević. Srpski korektor bio je i najbolji poenter ‘plave čete’.

Uroš Kovačević proglašen je za najkorisnijeg igrača šampionata. Igrao je pametno, pokazao da je sazreo, a pored toga što je bio sigurna opcija u napadu, bio je stub ekipe u odbrani.

FOTO: CEV

Srednjaci Srećko Lisinac i Marko Podraščanin standarno su bili na visokom nivou i opravdali su očekivanja ne samo selektora, već i svih navijača srpskog tima. A možda ih je i nadmašio Nikola Jovović, koji je igrao rasterećenije i sa nešto više samopouzdanja. Na poziciji libera odlično su se dopunjavali Neven Majstorović i Nikola Peković, koji su u tandemu prvi put igrali na jednom velikom turniru.

Posle Nemačke su usledili mečevi sa Slovačkom, Španijom, Belgijom i Australijom. U osmini finala sa Češkom, a onda u četvrtfinalu sa Ukrajinom.

#related-news_0

Znao je Kovač u svim tim mečevima u kom momentu na teren treba da pošalje i Dražena Luburića, Vuka Todorovića, Marka Ivovića, Lazara Ćirovića, Petra Krsmanovića i Aleksandra Okolića.

Timskom igrom, uz izuzetno dobru atmosferu, Srbi su stigli na megdan velikom rivalu – Francuskoj. Selekcija Lorana Tilija je jedna od ekipa protiv kojih je ‘plava četa’ u poslednjih nekoliko godina imala mnogo problema. O tome govori i činjenica da je do polufinalnog duela, dobila samo jedan od poslednjih devet mečeva. Ipak, proradio je srpski inat u Bersiju, a Kovačevi Orlovi položili su najveći ispit zrelosti. Savladali su Galske petlove sa 3:2 i plasirali se u četvrto finale EP.

Tamo su možda i neočekivano naišli na Sloveniju. Ekipu koju Kovač odlično poznaje pošto je bio u njoj koliko još prošle godine.

Ipak džaba je bilo Slovencima što su ‘krenuli u rat’, kao protiv Poljaka i Rusa. Ovoga puta naišli na silu mnogo jaču. Na motivisanu, raspoloženu, Srbiju željnu pobeđivanja. Na ekipu u kojoj se svi bore za jednog, u kojoj sjajni pojedinci čine tim.

„Nadam se da ću uspeti da popravim hemiju u ekipi. Mislim da je moje timove oduvek karakterisao specijalan, dobar odnos. Verujem u svoj rad i siguran sam da ću moći da dodam neke stvari onome što već imamo“, rekao je selektor 19. septembra i razgovoru za Sport Klub.

I uspeo je. Od tima koji je doživeo težak poraz od Italije u Bariju na kvalifikacionom turniru za OI, stvorio je ekipu sigurnu u sebe.

„Poradio sam sa ekipom na samopouzdanju, ali prva i osnovna stvar je da imamo sjajan tim. Ovo su fenomenalni igrači. Nisam ja napravio čudo, nego sam organizovao vrhunske igrače da pokažu šta znaju. I oni su to pokazali, strpljenje, disciplinu, fenomenalnu igru“, kazao je Boba neposredno po osvajanju zlatne medalje.

‘Plava četa’ je treći put u istoriji postala šampion Evrope, pošto se na najviši stepenik pobedničkog postolja penjala i 2011. i 2001. godine. Drugi put u istoriji dogodilo se da je Srbija aktuelni prvak i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

A odbojkaši su posle tri godine i osvajanja Svetske lige dočekali da se u njihovu čast sluša ‘Bože pravde’.

Sada ih očekuje ozbiljan ispit – kao evropski prvaci ‘imaju obavezu’ da najbolji budu i na kontinentalnom kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Tamo ih u januaru ponovo čekaju Francuska, Slovenija, Nemačka…

Ali oni put već znaju. Stepenice su ucrtane.