OK, ovo je bilo lako, ali šta je sledeće za Konora?

SK Fight 19. jan 202012:10 > 12:27
Steve Marcus/Getty Images

Nije najkompletniji, ni najžustriji, više priča nego što radi u kavezu, UFC mu namešta lakše protivnike nego što je nastupima zaslužio, dobija priliku za titulu kada neko drugi u njegovoj situaciji ne bi – sve je tačno. Ali šta je još tačno? Niko ne prodaje kao Konor.

Toga su svesni i Dejna Vajt i gazde UFC kojima je na kraju najbitniji profit – Konor Mekgregor prosto privlači najviše novca. O tome svedoči i priredba UFC 246 u kojoj je Mekgregor, borac koji u UFC nije slavio više od tri godine, u kategoriji u kojoj tokom karijere nije imao najviše uspeha, ima meč sa veteranom koji ima dva poraza u nizu. Bio je to duel dizajniran da Irac ne može da ga izgubi.

I takav meč je prodao 19 hiljada karata u Ti-Mobajl areni u Los Anđelesu i, zaradivši na taj način više od 11 miliona dolara, ovaj događaj UFC postao je četvrti najprodavaniji u istoriji organizacije. U tri od pet najunosnijih priredbi UFC, u glavnoj ulozi bio je Konor Mekgregor.

Povezano

UFC 246 je po kvalitetu borbi pred samo održavanje bio je jedan od najneprivlačnijih u prethodnoj godini, ali mu to svakako nije predstavljalo problem da bude unosan. Da se o njemu priča i nakon završetka pobrinuo se Mekgregor, koji je posle samo 40 sekundi nokautom ugasio nade Donalda „Kauboja“ Serounija o potencijalnom iznenađenju.

Kauboj nikako nije amater kojeg bi trebalo otpisati – ima najviše nastupa u istoriji UFC, kao i najviše pobeda. Teksašanin je više zaboravio o MMA nego što su mnogi ikada naučili i uvek postoji šansa da će prekaljeni borac naći način da dođe do iznenađenja, ali je činjenica da je Konor bio ogroman favorit.

Ipak, niko nije očekivao da će sve proći baš tako ekspresno – svi očekuju Konorovu levu ruku, ali je na samom startu „sevnula“ leva noga, haj-kik je pogodio 36 godišnjaka u glavu i to je bio početak kraja – Konor se više nego uspešno vratio u ring i potvrdio da je, ako ništa drugo, i dalje u formi.

Sada ostaje pitanje, šta je sledeće za megapopularnog Irca? Finansijski obezbeđen mnogim poslovnim poduhvatima van borilišta, očito je da Mekgregora i dalje motivišu borba i nadmetanje na najvišem nivou.

Konor je meč sa Serounijem imao u velter kategoriji, do 77 kilograma, a više puta je tokom promovisanja meča naglasio da se kao velteraš oseća veoma dobro i da mu je jako teško padalo skidanje kilaže na 70, a posebno na 66 kilograma.

#related-news_0

Ko čeka Konora u velteru? Šampion je Kamaru Usman, a meč njegov eventualni meč sa Mekgregorom bio bi toliko jednostran da čak ni Irac poznat po dužini jezika ni u šali ne spominje zastrašujućeg Nigerijca. Ako ga je Habib u lakoj onako „ubacio u mašinu za mlevenje mesa“, verovatno bi ishod bio još drastičniji u potencijalnom duelu sa Usmanom, a vrlo verovatno i sa prvim izazivačem Kolbijem Kovingtonom, iako bi susret sa njim imao vrlo veliki marketinški potencijal.

Ipak, u velteru postoji još jedan čovek koji bi marketinški, ali i stilski odgovarao Mekgregoru – u pitanju je Horhe Masvidal. Obojica su prilično rečiti, imaju preku narav i upitan ukus za oblačenje, a vole borbu na nogama – idealno za veliki rasprodat meč. Konor i Masvidal bi mogli da se susretnu do kraja godine u velikom duelu, a Masvidal ne bi imao ništa protiv tog duela – ko ne voli gomilu para koju borba sa Konorom donosi? Pa, postoji jedna osoba…

Drugi put za Konora je povratak u laku kategoriju, a deluje da bi mu tamo jedini realan protivnik bio prvak – Habib Nurmagomedov. On je taj koji bi radije bilo koji drugi meč osim revanša sa Konorom – Avarin iz Dagestana je u oktobru 2018. godine deklasirao Irca i potom istresao sve frustracije koje su meču prethodile u osude vrednom incicentu. Nurmagomedov jednostavno nije mogao da izdrži medijski pritisak, vređanje i sumnje u njegov kvalitet koje su se akumulirale.

Habib ga je ponizio i jasno rekao da ne želi da se ponovo sastaje sa Konorom, a deluje da mu skor od 28 pobeda u 28 mečeva daje za pravo da tako nešto zahteva. Ipak, samo deluje – UFC je privatna kompanija i nema načina da ne insistira na revanšu meča koji je doneo najveću zaradu u istoriji organizacije. Konora će privoleti na revanš na jedan ili drugi način – finansijskom ponudom koja se ne odbija ili pretnjama o oduzimanju pojasa zbog neaktivnosti. Sa Konorove strane, ovaj put deluje manje izgledan od prvog, makar u ovom trenutku jer bi protiv Habiba bio ogroman autsajder, naročito imajući u vidu ono što se dogodilo u prvom meču.

Ostaje i treći put za Konora, a to je povratak u profesionalni bokserski ring i to sa Flojdom Mejvederom. Koliko god Konorov stend-ap bio izvanredan za MMA uslove, prilično je slabašan u duelu sa veštim bokserom, jednim od najvećih u ovom veku. Teško bi bilo ubediti publiku da bi u eventualnom duelu Konor-Flojd 2 moglo da se vidi išta što nije viđeno prethodni put. Ipak, kada medijska mašinerija upali sve motore, javno mnjenje se često i nelogično izvitoperi.

A motori se pale, Flojd baca mamac…

https://www.instagram.com/p/B7fa2HRl3aI/