Tajson Fjuri 2.0 – Kompletan paket

Al Bello/Getty Images

Mnogi ljubitelji boksa vide u Tajsonu Fjuriju spasioca superteške kategorije – dugo nije viđen borac u najtežoj diviziji koji toliko tehnički dobro izvodi kretanje i udarce.

Al Bello/Getty Images

U vreme fizički dominantnih primeraka koji manjak tehnike nadomešćuju snagom i proračunatih taktičara uživanje je gledati jednog pravog boksera teškog preko 120 kilograma.

Ipak, pred veliki revanš u noći između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu Fjuri nije bio favorit protiv Dionteja Vajldera, čoveka koji je deset puta branio svoj WBC pojas. Od njihovog prvog duela krajem 2018. godine Vajlder je imao možda i kvalitetnije protivnike, a slavio je zastrašujućim nokautima. Sa druge strane, Fjurijevi rivali Švarc i Valin bili su prilično anonimni, a protiv Šveđanina se Britanac dobro namučio.

Povezano

Osim toga, još jedna je okolnost ulivala sumnju u Fjurijeve šanse protiv „Bronzanog bombardera“ – otpustio je trenera Bena Dejvisona, sa kojim je prebrodio najteže razdoblje svog života i koji ga je psihički i fizički rehabilitovao, a samim tim i vratio na sam vrh. Fjuri je posle javnog časa Vladimiru Kličku, jednom od najvećih svih vremena, upao u velike probleme sa depresijom i bolestima zavisnosti koji su rezultirali dobijanjem ogromne kilaže, a prema sopstvenom priznanju, i suicidnim mislima. Ipak, Fjuri je sa Dejvisonom uspeo da se vrati u pravo stanje i protiv Vajldera 2018. godine dokaže da je ponovo onaj stari Fjuri – ćelavom glavom, bradom, fintama i provokacijama u ringu.

Ipak, sa Dejvisonom se rastao, a mnogi su kao razlog naveli stav Fjurijevog oca da mladi trener nema više šta da ponudi Kralju Cigana – scenario koji odmah miriše na katastrofu. Kao zvanični uzrok prekida saradnje navedena je taktika – Fjuri je rešio da trenira drugačije i ide na nokaut, što je na mnogim licima izvuklo ironični osmeh neverice.

Još jedan argument za koji se mislilo je išao u Vajlderovu korist bila je težina – Fjuri je bio sedam i po kilograma teži nego pred prvi meč sa Vajlderom i boks establišment je smatrao da će takva razlika opteretiti Britanca i oduzeti mu elitnu sposobnost kretanja po ringu, iscrpeti mu odlični kardio i ograničiti ogroman broj finti koji su njegov zaštitni znak tokom karijere.

Međutim, Fjuri je stupivši u ring Stejpls MGM Garden arene u Las Vegasu pokazao da je svaki od tih argumenata bio ništavan pred činjenicom da je bokser iz Mančestera naprosto bio na drugom nivou veštine u odnosu na nokautera iz Alabame.

Od trenutka u kojem je u komičnom kostimu kralja sa plaštom i krunom ušao među konopce, do ništa manje zabavnog i blesavog izvođenja klasika „American Pie“ posle pobede, delovalo je da je Fjuri u potpunoj kontroli susreta. Da ne bude zabune, Vajlderov kostim bio je verovatno i još komičniji.

Bio je ovo jedan „apgrejdovani“ Fjuri u odnosu na ono što je prikazao pre više od jedne godine – jednostavno je uspostavio svoj ritam, bio mnogo agesivniji nego u prvom duelu i kada je shavio da ima kontolu prestao je da se plaši Vajlderovih bombi i samom tom činjenicom dobio meč. Naravno, Fjuri nije bio bezuman i bezglavo jurišao na jednog od najvećih udarača svih vremena, ali je kretanjem i „autputom“ zatrpao Amerikanca udarcima sa kojima on jednostavno nije umeo da izađe na kraj.

Vajlderov ključni kvalitet je grom u desnoj ruci, a kada nema vremena da je „namesti“, kao što je to bio slučaj u Vagasu, njegove tehničke manjkavosti dolaze do izražaja. Fjuri se kretao dobro, kao kada je šokirao sportski svet 2013. godine pobedivši Klička, ili kao protiv Vajldera u prvom duelu, ali je ključni porast u kvalitetu to što je sada udarao jače nego ikada.

#related-news_0

U trećoj rundi je probušio bubnu opnu Vajlderu poslavši ga na pod, uzdrmao ga je toliko da je de facto završio duel. Vajlder jeste veliki borac, on svoje nedostatke tokom karijere nadokanđuje velikim srcem, ali je u ovom meču bio previše inferioran da se posle brodoloma u trećoj rundi dokopa obale. Fjuri ga je vukao sve dublje i dublje u poslovične „duboke vode“ toliko da je na kraju ugao Amerikanca morao da reaguje i spreči ozbiljnije stradanje.

Ne treba upasti u zamku i zbog ove inferiorne prestave oduzeti Vajlderu njegove dosadašnje uspehe – mnogi su tome skloni po završecima velikih mečeva. Vajlder se odjednom u takvim viđenjima ispostavlja kao „prevara“, bokser koji je do uspeha došao „samo zahvaljujući lakim rivalima“ itd. Činjenica je da je u kampu imao problema sa povredama, ali i da je naleteo na veoma spremnog i samouverenog Fjurija. Ipak je to čovek koji je do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu stigao posle dve i po godine aktivnog bavljenja boksom. I dalje je to bokser koji ima najjaču „ravnu desnu“ na svetu, možda čak i svih vremena. Njegov povratak je gotovo izvestan i nijedan rival ga neće želeti ukoliko ne bude morao.

Al Bello/Getty Images

A Fjuri, koji je njegov naredni korak? Deluje da će to biti kompletiranje trilogije sa Vajlderom, ma koliko možda takav duel bio nepotreban posle skorašnjeg jednostranog okrašaja. Ipak, Vajlder je svoj WBC pojas branio deset puta, deluje da je fer pružiti mu priliku da se revanšira izazivaču koji mu ga je konačno oduzeo. Ostale opcije su duel sa prvim zvaničnim izazivačem, Dilijanom Vajtom, što deluje kao najmanje realna opcija, ali i najiščekivaniji meč u svetu boksa – superborba Fjuri Džošua.

Nju gura najmoćniji promoter današnjice Edi Hern, ali je nažalost, u skladu sa sadašnjom praksom, takav duel previše profitabilan da bi se odigrao odmah. I Fjuri i Vajlder još imaju nekoliko godina svog vrhunca, a promoteri će pokušati da „izmuzu“ što je moguće više iz njih, pre nego što ih upare za konačnu megaisplatu. Ipak, raduje činejnica da nas jedan duel deli od dobijanja neprikosnovenog šampiona superteške kategorije – prvog još od Lenoksa Luisa. Pobednik potencijalnog duela Fjuri-Džošua bio bi WBA, IBF, WBC, WBO prvak, kao i imao pravo na linealno zvanje šampiona, koje Fjuri nosi još otkad je savladao Klička.

Činjenica je da ćemo Džošuu i Fjurija videti u ringu, previše para privlače da to ne bi bio slučaj, ali je isto tako jasno da to neće biti skoro – treba izvesti sve od potencijalnih scenarija u vrhu superteške kategorije.

Poruka meča je zapravo veoma dobra i sportska – može da se napreduje i sa 31 godinom i to čak ovako drastično. Fjuri vraća boksersku veštinu u supertešku kategoriju – finte, taktika, ritam, kombinacije, sve upakovano u dovoljno zanimljivu i šašavu ličnost da proda proizvod širokoj publici. Kompletan paket.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Al Bello/Getty Images