Novo lice atletike: Visoko, više, Duplantis

Matthias Hangst Getty Images

Ovo nije priča o dečaku koji je morao da se izbori sa nemogućim da bi ostvario istorijski rezultat, već o čoveku koji je predodređen da uspe.

Ove sezone 20-godišnji Armand Duplantis nadmašio je sve ono što su drugi kroz istoriju radili. Za samo nedelju dana dva puta je oborio svetski rekord u skoku s motkom u dvorani. Prvo je na mitingu u poljskom Torunju preskočio 6.17 metara, a onda je na Gran priju u Glazgovu preleteo visinu od 6.18 metara.

„Kada shvatiš da ćeš preskočiti oređenu visinu, da palica neće pasti, u tom momentu se opustiš i uživaš u slobodnom padu. To su trenuci za koje živim. Trenirao bih pet godina samo za tu sekundu uživanja“, otkrio je svoju tajnu popularni Mondo.

Kao sin nekadašnjeg takmičara u skoku s motkom, Armand je ovim sportom počeo da se bavi već sa tri godine. U porodičnom dvorištu u Luizijani imao je sve uslove da zavoli ovu disciplinu. Takmičarski duh razvio je nadmetanjem sa starijom braćom.

„Ne mogu da objasnim koliko sam imao sreće da odrastam u takvim uslovima. Bio sam okružen ljudima koji su me maksimalno podržavali i sva oprema mi je bila dostupna“, priznao je Duplantis da je na početku karijere imao ‘odskočnu dasku’.

Prvi rekord postavio je sa sedam godina. Najbolje rezultate ikad ostvarene drži u gotovo svim mlađim kategorijama, a još sa 18 godina je najavio ono što je sada uradio.

„Cilj je, ako pričamo o Olimpijskim igrama, da osvojim zlato. Zašto da ne? Nadam se da ću srušiti svetski rekord. Želim da postanem najbolji svih vremena“, rekao je tada još kao tinejdžer.

Maja Hitij/Getty Images

Mondo je ove godine odlučio da se potpuno posveti sportu i napusti Univerzitet u Luizijani. Kako kaže, morao je da promeni stil života i odrekne se brze hrane.

„On nikada nije voleo povrće. Samo bi ga sklonio sa tanjira. Sada jede sve“, potvrdila je njegova majka Helena, koja se svojevremeno bavila sedmobojem.

Upravo zbog nje Armand je odlučio da brani boje Švedske, iako je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Mondo mi uvek govori kako je ovaj sport lak. Zaista je rođen za to“, dodala je Helena.

„Kada sam ga gledala sa tribina, bilo je zastrašujuće. Ipak, činilo se da njemu nije bilo teško. Ne znam da li treba ovo da kažem, ali nije izgledalo tako lako ni kada je Bubka skakao“.

A imala je Helena priliku da gleda uživo i skokove čuvenog Sergeja Bubke. Njen suprug Greg Duplantis takmičio se u skoku s motkom u vreme kada je legendarni Ukrajinac kao od šale obarao svetske rekorde.

„Armand je zaista učinio atletiku ponovo zanimljivom. Uživam u onome što radi i divim mu se. Ne samo njemu, već i njegovim roditeljima“, oglasio se i sam Bubka o svom ’nasledniku’ i dodao:

„Teško je doći do vrha, a još teže tu ostati. Mada, mislim da će se on izboriti sa pritiskom. Potrebne su nam takve zvezde u atletici“.

Ipak, čini se da 20-godišnji Šveđanin ni ne želi da ostane tu gde je. Naprotiv. On već najavljuje osvajanje novih visina.

Matthias Hangst Getty Images

„Svi me sada pitaju koliko visoko mogu da idem. To je sada i logično. Ali ne želim da postavljam ograničenja sebi. Osećam se dobro i ne vidim zašto bih vrhunac doživeo sa 20 godina“, rekao je Mondo.

Siguran da dodatno može da popravi do sada ostvarene rezultate, ne smeta mu što su reflektori upereni u njega.

„Nikada nisam zamišljao da ću se naći u ovoj situaciji. Čudno je“, priznao je Duplantis.

„Volim pažnju koju dobijam. To što sam ljude ponovo zainteresovao za skok s motkom je ostvarenje sna. Ali ne mogu da razmišljam o tome, imam protivnike o kojima moram da brinem“.

Ono o čemu još brine su poređenja sa najbržim čovekom sveta Juseinom Boltom, najvećom zvezdom ovog sporta.

„Nikada nisam upoznao Bolta. Sve mi je pomalo nerealno. Ali je i zabavno. Ne znam šta bih sve mogao da postanem. Želim samo da skačem visoko. Ne mogu da obećam da ću ceo sport nositi na svojim leđima“.

Ipak, jasno je da je atletika u njegovim rukama. Kraljica sportova je dobila novu zvezdu. Posle Gromovnika sa Jamajke, novi klinac se vinuo među oblake.