Lejkersi i Baksi favoriti – ako se NBA sezona nastavi

Harry How/Getty Images

Takmičenje u NBA ligi prekinuto je 11. marta zbog pandemije virusa COVID-19 i od tada čelnicilige pokušavaju da pronađu rešenje kada je reč o nastavku sezone. U trenutku kada je nadmetanje obustavljeno, regularni deo sezone ulazio je u samu završnicu, a plej-of trebalo je da počne sredinom aprila.

Iako postoji realna opcija da se sezona uopšte i ne nastavi, najeminentnije svetske, ali i brojne domaće kladionice i dalje imaju u ponudi kvote za potencijalnog šampiona u sezoni 2019/20. Trenutno, najbolje stoje Los Anđeles Lejkersi i Milvoki Baksi na koje je kvota za osvajanje prstena 3,34. Ovo nije iznenađenje, pošto obe ekipe trenutno vode u svojim konferencijama.

Treći i četvrti favorit za titulu su timovi sa Zapada – Los Anđeles Klipersi (kvota 4,2) i Hjuston Rokitsi (kvota 16) koji su u ovom trenutku tek šestoplasirani tim Zapadne konferencije. Zatim, prema kladionicama, sledi kvartet timova sa Istoka – Boston Seltiksi (16), aktuelni šampioni Toronto Reptorsi (22), Filadelfija 76ersi (27) i Majami Hit (28).

Tek na devetom mestu favorita za titulu nalaze se Nikola Jokić i Denver Nagetsi na koje je kvota  31.

Potom sledi ekipa Jute Džez, na koje je kvota skočila u odnosu na početak marta i sada je 40.

Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports/Reuters

Ovako nešto je i očekivano s obzirom na to da mediji poslednjih nedelja pišu o narušenom odnosu na relaciji dva najbolja igrača Donovana Mičela i Rudija Gobera. Podsećamo da su obojica bili zaraženi virusom COVID-19.

Na 11. mestu liste favorita nalaze se Dalas Maveriksi Luke Dončića na koje je kvota za osvajanje NBA lige – 45.

Interesantno je da kladionice ostavljaju opciju klađenja i na timove koji imaju male šanse da se nađu u plej-ofu, pa bi, primera radi, svako ko se kladi da će Sakramento Kingsi da osvoje prsten na svaki uložen evro/dinar/dolar dobiti 500.

U ovom momentu, dok pandemija još besni u Sjedinjenim Državama, najrealnije su dve opcije u vezi sa NBA ligom. Prva je da se sezona potpuno obustavi kako ne bi ugrozila termin naredne, a druga je da se po turnirskom formatu sezona završi na jednom mestu, u Las Vegasu, tokom jula.