Gojković za SK: Tek Tokio će zaokružiti naš projekat

REUTERS/Laszlo Balogh

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore je tri puta bila na pragu osvajanja medalje na Olimpijskim igrama, ali je u Pekingu, Londonu i Riju morala da se zadovolji četvrtim mestom, mnogi bi rekli najgorim mogućim.

Catherine Ivill/Getty Images

Naime, ostvaren je veliki uspeh plasmanom u polufinale, ali činjenica da ste imali šest prilika da stignete do pobedničkog postolja, a niste uspeli, ostavlja pomalo gorak ukus.

Posle Olimpijskih igara u Brazilu, čelnici Vaterpolo saveza Crne Gore su napravili projekat. Cilj je bio da se korak po korak, intenzivnim radom sa mlađim selekcijama, formira generacija mladih momaka, kadrih da izbore plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Istovremeno, pomenuta generacija bi trebalo da obezbedi kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu, te da na svakom od njih bude u borbi za visok plasman.

Iluzorno je trošiti reči koliko je rada, truda i odricanja bilo potrebno da se bi se pomenuti projekat realizovao. Dodatni problem je bila činjenica da bazen u Kotoru nije bio u funkciji, a svi klubovi su iz Boke: Jadran, Budva, Primorac, Kataro. I pored toga, reč odustajanje ili predaja nije postojala u vokabularu.

U trenutku kada je koronavirus zaustavio sve životne, pa samim tim i sportske tokove, izabranici Vladimira Gojkovića bili su na pragu da stave tačku na i, da zaokruže primarni cilj u projektu koji je realizovan gotovo savršeno. Naime, popularne ’Ajkule’ su posle osvajanja bronzane medalje na Evropskom prvenstvu i pripremnog turnira u Nemačkoj, sa mnogo optimizma očekivale duel sa Hrvatskom u četvrtfinalu Svetske lige, kao i najvažnije takmičenje u projektu koji smo pomenuli više puta.

U pitanju je bio kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji je trebalo da se odigra u Roterdamu. Crna Gora je slovila za jednog od favorita u konkurenciji sa 12 selekcija (Hrvatska, Grčka, Rusija, Nemačka, Holandija, Rumunija, Gruzija, Kanada, Brazil, Turska i Francuska), kada je reč o osvajanju jedne od medalja, a samim tim i mesta na Olimpijskim igrama.

Ryan Pierse/Getty Images

Međutim, globalna zdravstvena pošast je zaustavila, tačnije rečeno odložila ostvarenja sna, što plasman na Olimpijske igre definitivno jeste. U ovom trenutku, realizacija projekta je zaustavljena, a fokus je na borbi protiv virusa koji je prouzrokovao zastrašujuće posledice širom planete.

Sada je najvažnije da budemo disciplinovani, strpljivi i odgovorni, kako bismo iz velikog zdravstvenog problema izašli sa što je moguće manje posledica, kako bismo izbegli italijanski, španski, američki scenario. Apelujem i molim sve građane da ostanu fokusirani, da poštuju mere, da svi zajedno izađemo kao pobednici iz borbe koju niko nije želeo, ni očekivao. Zdravlje je uvek bilo i ostalo na prvom mestu. Moramo da uložimo maksimalan napor kako bismo pomogli medicinskim radnicima, kako bismo zaštitili sebe, svoje bližnje i okruženje. Nije vreme za junačenje, nego za pametno i odgovorno ponašanje”, naglasio je na početku razgovora za Sport Klub Gojković i nastavio, “U početku je virus delovao daleko, mislio sam da neće imati ovakve posledice i da neće uzeti ovakve razmere. Međutim, na pripremnom turniru u Nemačkoj sam video i shvatio ozbiljnost situacije. Odmah po povratku, proveli smo svi zajedno dve nedelje u karantinu, a potom smo u kućnoj samoizolaciji nastojali da održimo nivo psihofizičke spreme koliko je to moguće u kućnim uslovima. Svi smo verovali da će se život daleko brže vratiti u normalne tokove, da ćemo mnogo brže dobiti priliku da se vratimo u bazen i nastavimo borbu za ostvarenje primarnog cilja, a to je plasman na Olimpijske igre, ali trenutno je situacija izuzetno ozbiljna i sve je ako tako mogu da kažem u fazi iščekivanja. Moramo da ostanemo optimisti i da verujemo da će sve uskoro biti kao što je bilo pre globalne zdravstvene pošasti”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Vladimir Gojković je nastavio sa izlaganjem kada je realizacija ambicioznog projekta u pitanju. Svi koji prate vaterpolo svesni su da Crna Gora ima zaista lepu budućnost i perspektivu. Mlađe selekcije su osvajale medalje na velikim takmičenjima i bile konkurente za pobedničko postolje, seniori su osvojili zlatnu medalju na finalnom turniru Svetske lige, uz bronzano odličje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

REUTERS/Laszlo Balogh

Primarni cilj projekta koji smo postavili bio je plasman na Olimpijske igre u Japanu, stvaranje generacije koja će stići do Tokija, a zatim biti konkurentna za visoke plasmane na svim velikim takmičenjima koja slede, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu. Što se stvaranja pomenute generacije tiče, posao sam odradili jako dobro. Imamo odličnu bazu, imamo veliki broj mladih i izuzetno talentovanih igrača koji su kako je vreme odmicalo, sticali iskustvo i kvalitet. Na Evropskom prvenstvu su pokazali da su kadri za velike domete, da im je mesto na Olimpijskim igrama u Japanu“, naglasio je Gojković i dodao, „Međutim, tek kada izborimo mesto u Tokiju, projekat će biti zaokružen. Za sada još nije poznato kada će biti organizovan i odigran kvalifikacioni turnir, ali verujem u momke koje vodim, verujem da ako budemo na nivou, na kojem smo bili na šampionatu Evrope, a ne vidim razlog da tako ne bude, gotovo sigurno idemo na Olimpijske igre. Kažem gotovo sigurno jer u sportu nikada ne možete nešto da garantujete, u tome je i njegova čar“.

Prema još nezvaničnim informacijama, kvalifikacioni turnir će biti održan u decembru ili januaru jer su Olimpijske igre pomerene za 2021. godinu.

Odlaganje je neophodno jer su vaterpolisti maksimalno poštovali propisane mere širom planete. Samim tim, iako nastoje da održe nivo psihofizičke spreme u kućnim uslovima, imaće vremena da se vrate na željeni, takmičarski nivo, što je nemoguće bez intenzivnog rada u bazenu. Optimista sam i verujem da ćemo staviti tačku na i, da ćemo izboriti plasman na Olimpijske igre, ponosni na činjenicu da imamo generaciju koja može da traje do Pariza“, naglašava Gojković.

Borba sa koronavirusom je trenutno u prvom planu, međutim, treba razmišljati i o tome šta raditi kada globalna zdravstvena pošast ostane iza nas. Izvesno je da sledi ekonomska kriza, a iluzorno je trošiti reči u kakvoj će se situaciji naći vaterpolo klubovi u Crnoj Gori koji se uglavnom finansiraju od strane opština, turističkih organizacija i prijatelja kluba. Svi pomenuti finansijeri će biti u problemu, a samim tim i klubovi. Dobro je što će bazen u Kotoru uskoro biti u funkciji, a to će omogućiti još bolji i kvalitetniji rad u periodu koji sledi.

Ekonomska kriza je naredni problem sa kojim ćemo se suočiti kada pobedimo koronavirus, a siguran sam da ćemo uspeti u tome. Ponavljam, sa što je moguće manjim posledicama. Veliki klubovi u Evropi se već suočavaju sa ekonomskim problemima, a jasno je da će isti ti problemi dočekati i klubove iz Crne Gore. Zbog koronavirusa, turistička sezona koja je od vitalnog značaja za ekonomiju Crne Gore je pod znakom pitanja. Očekuje nas težak period u kojem ćemo morati da pokažemo visok stepen zajedništva i odgovornosti kao što to radimo i sada, tokom borbe protiv koronavirusa. Verujem da će Vlada, pronaći način i mere kako da pomogne sportu, sportskim radnicima i klubovima da posle koronavirusa, prebrode i ekonomsku krizu koja sledi“, naglasio je Gojković i nastavio, „Projekat koji smo pokrenuli posle Igara u Riju moramo da nastavimo. Svi koji prate sport znaju da su klubovi osnova državnog tima. Bez jakih klubova nema ni jake reprezentacije. Jadran je u proteklih nekoliko godina odskočio u odnosu na rivale u Crnoj Gori. Konstantno učestvuje na finalnom turniru Regionalne lige, dva puta je bio na pragu plasmana na finalni turnir Lige šampiona, igrao je u finalu LEN Evrokupa. Međutim, ono što je neophodno je da se stvori mnogo jača konkurencija u Crnoj Gori. Idealno bi bilo da konkurentnost bude uvek na nivou na kojem je bila tokom finalnog turnira Kupa, koji je ove sezone osvojio Jadran posle zanimljivih i neizvesnih utakmica protiv Primorca i Budve“.

Gojković je nastavio sa izlaganjem:

Jačanje klubova i još jači rad sa mlađim selekcijama su priroritet u periodu koji sledi. U trenutku kada budemo imali tri kluba koja se bore za finalni turnir Regionalne lige, biću zadovoljan, kao i svi ljubitelji vaterpola u Crnoj Gori jer će to značiti da smo napravili korak dalje u pozicioniranju klupskog i reprezentativnog vaterpola, na evropskoj i svetskoj vaterpolo mapi. Znam da nas očekuje mnogo posla, znam da ćemo se suočiti sa ekonomskim problemima, ali moramo da se borimo, kao što se i sada borimo protiv virusa. Svi zajedno možemo da ostvarimo velike uspehe na svim životnim poljima“.