Ljupko za SK: Savo radi dobro, neće Zvezdi biti lako

REUTERS/Michael Kooren

Ljupko Petrović ne staje. I ništa mu nije teško. Poslednjih desetak dana je na Zlatiboru, posmatra treninge i utakmice nekoliko srpskih superligaša, ali, kako kaže, dobro raspoloženje pomutila mu je smrt dvojice velikih prijatelja Ilije Petkovića i Vlade Bulatovića.

Ne mogu još da dođem sebi, ne mogu još da verujem da nema Ilije i Vlade. I stalno su mi u glavi, pogotovo kada pratim ova fudbalska zbivanja a znam koliko su fudbalu dali. Međutim, nisu Petković i Bulatović bili samo fudbalski ljudi, bili su – ljudi. Sa velikim LJ. Ljudine“, kaže Petrović.

I tu Ljupko zastaje. Teško je i meni jer sam sa obojicom imao bratski odnos. I zato pokušavam da Ljupka vratim na fudbalski teren. Biće i njemu i meni lakše.

Da li ti to špijuniraš Partizan, za Crvenu zvezdu, naravno?, pitam iskusnog stručnjaka.

Taman posla“, ote se i mali osmeh, „Odmaram se na ovoj planinskoj lepotici, a vreme skraćujem fudbalskim temama. Tačno je da sam gledao Partizan i mogu vam reći da sam video dosta toga dobrog. Uveren sam da može bolje da igra nego prošle godine“.

Šta to tačno znači?

Pa da mojoj Zvezdi neće biti lako. Jer, Savo Milošević zaista radi dobro, a koliko sam video ima tu i materijala. U svakom sliučaju sigurran sam da večiti tival neće sebi dopustiti da gubi utakmice protiv takozvanih dobijenih rivala. Prošle sezone je protiv ’malih’ izgubio mnogo bodova i debelo zaostao. Koliko vidim, crno-beli imaju i veliki motiv, čitam, hoće duplu krunu, što je normalno…“.

Normalno je da i Crvena zvezda hoće četvrtu titulu zaredom, ali da najzad osvoji i Kup?

FK Partizan

Naravno, pa zar Zvezda može drugačije. I ne sumnjam da će Deki Stanković sve učiniti da ponovi uspeh iz prošle sezone i nastavi da kao trener raste i dokazuje se. Zvezda je uvek Zvezda i ja verujem u Zvezdu“.

Dakle, šampion se već zna?

A ne, u sportu tako ne može. Svakako da je bitno da veruješ u sebe i da želiš više i bolje. Nisam gledao Zvezdu u vreme priprema jer su na Divčibarama i ne znam da li su sada jači. Moje je da verujem da će tako biti i da navijam iz sve snage. O Partizanu mogu da koliko-toliko konkretnije pričam jer sam ga gledao. I samo hoću da upozorim moje sa ’Marakane’ da će Partizan ove sezone biti daleko opasniji rival nego što je to bio minulih godina. I to je to“.

Ima li neko koga biste pohvalili?

Moram da istaknem malog Stevanovića. Ekstra je talenat, stvarno ima sve. Ako mu karijera bude išla očekivanim tokom, biće veliki igrač“.

A Sadik, o njemu ima protivrečnih mišljenja?

Fenomenlan je. Za mene je pravi igrač“.

Da li bi izdvojio još nekog, mnogi hvale iskusnog Natha, mladog Lazara Pavlovića?

Dosta su prva dvojica, da ne hvalim Partizan previše, mogu moji zvezdaši da mi zamere“, smeje se Ljupko.

FK Crvena zvezda

Posmatrali ste još neke klubove?

Da, gledao sam Napredak, Mladost iz Lučana. Spartak iz Subotice…“.

I šta biste ili koga izdvojili?

Mislim da je Mladost najozbiljnija i da će mnogima da pomrsi račune. Svideo mi se štoper iz Lučana… na slovo š. Da, zove se Šatara“.

Šta će Ljupko da radi, neće valjda da bude klasičan penzioner?

Još ne znam, u mojom godinama se ne prave dugoročni planovi. Kao što vidite i sada se radno odmaram. Iskreno, nigde i ne žurim, ali sigurno ne mislim da igram šah na Kališ“.

U poslednje vreme destinacija je bila Bugarska, bio si trener pa savetnik u CSKA?

Jeste, a onda sam i posmatrao igrače za veliki  klub iz Sofije. Samo, ne znam da li zbog ove korone i mogu u Bugarsku. U svakom slučaju u neki karantin sigurno ne ih išao. Polako, na Zlatiboru sam, vraćam se ovih dana u Beograd, pa ću videti šta mi je raditi“.

Poznajući Ljupka „ceo život“ samo jedno sam siguran – mirovati neće.