Petrović za SK: Bajbeka, nažalost, ubijaju povrede!

Blog ostalo 6. okt 202011:45 > 11:49
Giuseppe Bellini/Getty Images

Francuski internacionalac Žan Krištof Bajbek (još nije sasvim utvrđeno kako se izgovara njegovo prezime, možda je, ipak, Baebek, ili nešto treće), uglavnom, on je Partizanovo pojačanje u juče završenom prelaznom roku.

I to je najvažnije za stručni štab, rukovodstvo i pristalice kluba iz Humske. Ko je, zapravo, Bejebek, ili Baebek? Sve što se dosad znalo o tamnoputom napadaču izvučeno je sa internet stranica (brzonogi napadač ponikao u školi Pari Sen Žermena, igrao za „B“ tim Parižana, zatim i za najjači sastav „svetaca“, odakle se uputio najpre u Troa, da bi ga kasnije put vodio u Valensijen, Sent Etjen, Peskaru i Utreht, pre nego što je pre dva dana ugovoren transfer, bez obeštećenja, u Partizan).

Povezano

Kad je tako, onda je ovo trenutak da o njemu nešto progovori i čovek koji ga je trenirao u Utrehtu, crnogorski stručnjak Željko Petrović, trenutno prvi saradnik Dika Advokata u redovima Fejenorda, vodeće ekipe u šampionatu Holandije (10 bodova iz četiri utamice), da nas pobliže upozna s kvalitetima 27-godišnjeg fudbalera…

Sport Klub pita Petrovića: Kakvo je vaše mišljenje o Bajebeku?

Kome?“, uzvratio je Petrović na početku razgovora za Sport Klub.

Bajebek, Baebek, ne deluje poznato?

Znam Bajbeka, ako je on taj, možemo o njemu.

Vidici su se, eto, proširili, bog sveti zna da li je i Željko u pravu, ali u nastavku ćemo, poštujući njegov „izbor“, koristiti prezime Bajbek.

Ako je zdrav,onda je dobar“, nastavlja Petrović.

Preduslov je, svakako, da bi se neko bavio fudbalom, mora da bude zdrav?

Razumeli smo se, znam da zbijate šale i da mi vraćate za ono u vezi prezimena“, nasmejao se Petrović.

Da uozbiljimo: koje su glavne karakteristike Bajbeka?

Pa, rekao sam, potrebno je samo da bude zdrav, da bi sve bilo na njegovoj strani. Biću još jasniji: Bajbek je momak sklon povredama, neverovatno je koliko je imao pehova u karijeri, odigra dve utakmice, onda ga nema na pet,šest sledećih. Priča se ponavlja iz godine u godinu, prati ga u svakoj sredini gde ga put nanese. A, treneri ćute. Da, ćute, zato što znaju da pred sobom imaju kvalitetnog napadača. Ma, okrenuli bi odmah glavu da Bajbek ne vredi i posvetili se onima na koje u svako doba mogu da se oslone. S Bajbekom, nažalost, nikad ništa nije sigurno. Šteta. A, poseduje sve predispozicije za klasnog igrača. On to i jeste.Više je špic, nego neko rodjen za bokove, odlikuje ga zavidna brzina, dobro se kreće, ne plaši se, uvek je konkretan, i leva i desna noga su za visoku ocenu, fino skače, ume da pogodi mrežu, zna da igra. Usput je i odlična osoba, s njim nikad ni najmanji problem, baš bih voleo da se vrati fudbalu na pravi način. Ne pamtim kad je odigrao poslednji meč, valjda će, nadam se, da mu svane u Partizanu.

Utreht je sve učinio za njega?

Dok smo Advokat i ja bili u klubu, predlagali smo da se Bajbeku promeni ishrana, mislili da će njegovom telu to da prija. da će se ređe suočavati sa povredama…Sve je ostalo po starom, muke su se ponavljale i posle odlaska nas dvojice, Bajbek nije mogao da ostvari kontinuitet“, otkrio je Petrović.

Zadržaćemo se u Holandiji. Povod je, dakako, i čelna pozicija Fejenorda u Erediviziji.

Zasad je sve u redu. A, ništa nije bilo o redu uoči starta sezone. Korona, petnaestak igrača na treninzima, finansije…Pritom se planiralo da se ekipa, koja je igrala u prethodnom šampionatu Holandije, osveži trojicom ekstra igrača i za njihove usluge izdvoji 20 miliona evra. Ne znam samo kako, kad nije bilo mađioničara da stvori novac. Umesto magije, usledili su odlasci, kriza je učinila svoje, peruanski reprezentativac, zadnji vezni, Tapija prešao je u Seltu, levokrilni napadač, Šveđanimn Larson se udomio u Kini, dok se desni bek Kalsdorp vratio u Romu. Što se kupovine tiče, Fejenord je angažovao slobodne igrače, potpisali su Linsen iz Tventea, potom Dimers, doskorašnji prvotimac Fortune Sitard, Tešeira iz Gimaraeša, Uroš Spajić je na pozajmici iz Krasnodara do leta 2021.godine. I svi su dolazili u različito vreme, trebalo je sve ukomponovati. Otud ovih osvojenih 10 bodova znače mnogo. Ne znam, zaista, šta bih vam odgovorio kad biste me pitali koji su krajnji dometi Fejenorda? Bolje me ne pitajte.

Baš to hoćemo da pitamo?

Kad ste navalili, odgovoriću da Fejenord izuzetno poštuje konkurenciju, da uvek nišani krunu, a kako će trka da se okonča…Ne mogu da predvidim, ništa mi se ne javlja. Ono što svi vide, neću ni ja da zaobiđem. Nekoliko timova je u igri za najviši plasman, Ajaks je najjači u svakom pogledu, tu su i PSV, AZ Alkmar, Vitese, Utreht, Harenven. I mi, naravno, u toj grupi.

Ne možete bez vašeg prijatelja Dika Advokata, s njim ste radili u srpskoj reprezentaciji, Sanderlendu, Utrehtu, evo vas i u Fejenordu?

Ili Advokat bez mene ne može? Da okrenemo stvari. Šta ćemo sad? Preterah u šali. Zna se ko je ko u hijerarhiji, iza Advokata je bogata fudbalska prošlost, čast je sedeti uz takvog trenera, za tren oko smo se dogovorili kada me pozvao po mom povratku iz Zaprešića“, istakao je Željko Petrović za Sport Klub.

Rođeni Nikšićanin (13.novembar 1965), igrao za podgoričku Budućnost, zagrebački Dinamo, Sevilju, Den Boš, RKC Valvajk, PSV Ajndhoven i Uravu, trenerski posao započeo u Boavisti, nastavio u RKC Valvajku, Hamburgu, Vest Hemu, Anžiju, nacionalnoj selekciji Srbije, Sanderlendu, Den Hagu, Utrehtu, Botevu, Badak Lampungu, Interu iz Zaprešića…