Moca i File za SK: Idemo na Evropsko prvenstvo

Blog ostalo 9. okt 202015:04 > 15:07
Stian Lysberg/NTB via REUTERS

Skauting služba FS Srbije – za najvišu ocenu! Nebrojeno puta je to, uoči dvoboja Srbije i Norveške u Oslu, isticao i selektor Ljubiša Tumbaković, ceneći doprinos Momčila Moce Vukotića i Zorana Filipovića u traganju za dobrim i lošim stranama protivnika, serviranju zlata vrednih informacija.

Posle onoga što se dogodilo, kada su ’Orlovi’ očitali lekciju domaćinu, ne preostaje ništa drugo nego: kapa dole. Norvežani su pro;itani od „a“ do „š“, Srbija je slavila, nema stajanja, sledeća je Škotska. Sport Klub kuca na Vukotićeva vrata, neće zaobići ni njegovog „ratnog“ druga Filipovića…

Povezano

 „Prošle godine gledao sam Škote uživo na Kipru, pobedili su 2:1, registrovao sam ih na televiziji i u prvim ovosezonskim utakmicama u Ligi nacija, dok ću snimak njihovog polufinalnog baraža sa Izraelom tek da približim očima“, otkriva Vukotić za SK.

Šta ste konkretno zapazili?

Škotska ne odustaje od ideje, ostaje tipičan predstavnik ostrvskog fudbala. Trčanje, borbenost, agresija, proboji po bokovima, centaršutevi, udarci sa distance, prekidi… Timski duh. Ne smeju se prenebregnuti ni individualni kvaliteti pojedinaca, da ih sad ne pominjem. Uostalom, u predstojećih nekoliko dana na rasporedu su dva zvanična meča, kod kuće sa Slovačkom i Češkom, slika bi trebalo sasvim da se zaokruži“.

Na osnovu onoga što ste dosad zaključili o Škotskoj i svega uočenog u minulom meču Srbije, koliko imamo razloga za optimizam?

Dovoljno – pod uslovom da Srbije zadrži nivo igre demonstriran osmog oktobra – da se nadamo Evropskom prvenstvu. Igramo u Beogradu, naoružali smo se preko potrebnim samopouzdanjem u Norveškoj, ali nešto ne smemo da zaboravimo, reprezentacija Škotske se nikad ne potcenjuje. Pogotovo ne sad, kad smo na korak do cilja da se oprostimo od dvodecenijskog posta i konačno odemo na najvažniju smotru Starog kontinenta. Ponoviću: od nas sve zavisi“, zaključio je legendarni Moca.

Zahvaljujemo se Vukotiću, idemo u susret Zoranu Filipoviću…

Plašio sam se sinoć“, počinje Filipović za SK.

Objasnite?

Kad se ne iskoristi sijaset šansi, obično stiže kazna. I stigla je, doduše blaga, nevažna kazna. Ispostavilo se na kraju. Ali, ko je u tom 88. minutu mogao mene da natera da budem smiren, bez obzira što su momci u belim dresovima  igrali baš dobro, strahovao sam da neka lopta slučajno ne zaluta. Po završetku utakmice kao da sam skinuo 200 kilograma sa leđa“.

Ugradili ste i sebe u ovaj uspeh?

Saradnja sa selektorom Tumbakovićem i njegovim pomoćnicima funkcioniše bersprekorno, to je poenta, svako radi svoj posao i daje pun doprinos. Mi smo svoje ispunili. I još važnije: ispunilli su igrači, oni su obezbedili finale baraža“.

Škotska?

Agresivna i ofanzivno, i defanzivno, većina reprezentativaca dolazi iz Premijer lige, tu su Robertson, Mektomini, Tirni, Frejzer, Mekgin , Mekburni… Selektor Stiv Klark će, najverovatnije, u Beogradu moći da računa na tim koji je zamislio da se suprotstavi Srbiji, za razlku od utakmice sa Izraelom kada nije mogao da računa na trojicu standardnih, obolelih od koronavirusa. Čast Škotima, Evropa Srbiji“, istakao je Zoran Filipović u razgovoru za Sport Klub.

Neka bude po Mocinom i Filetovom!