Velike titule velike trojke: Šta kome nedostaje?

Clive Brunskill/Getty Images

"Nemoguće je osvojiti sve". To su reči Novaka Đokovića koji je u karijeri osvojio gotovo sve 'velike titule'. Koju to nije? I koje nedostaju njegovim najvećim rivalima - Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru?

Ko ima najviše Gren slemova? Ko je osvojio najviše titula na Mastersima? Ko je najviše puta godinu završio na prvom mestu? Ko je najviše nedelja proveo na čelu ATP liste? Ko ima najbolji međusobni skor sa ostalom dvojicom?

Sva ta pitanja svode se na jedno – ko je najbolji teniser u istoriji?

Odgovora nema. Bar ne još. Kako Nadal reče, znaće se kada sva trojica završe karijeru. A do tada, svi se nadaju popunjavanju određenih praznina u bogatim trofejnim vitrinama.

Koja to ‘velika titula’ kome fali, to je pitanje koje ima odgovor. Odmah da razjasnimo, ATP je ‘velikim’ proglasila trofeje sa Gren slemova, Završnog mastersa, turnira iz serije 1000 i odnedavno zlato sa Olimpijskih igara u singlu.

print screen

Novak Đoković vodi u toj kategoriji. Srbin je do sada osvojio 58 titula, koje je sama ATP smatra ‘velikim’. Najbolji teniser sveta ima 17 Gren slemova, pet puta je osvojio Završni masters i rekorder je po broju masters titula – 36.

Novak je jedini član ‘velike trojke’ koji je istovremeno bio aktuelni šampion na sva četiri Slema. Najmanje titula ima na Rolan Garosu – jedinu je osvojio 2016.

Povezano

Đoković je jedini teniser koji je osvojio svih devet turnira iz serije 1000. I to ne jednom, već dva puta. Najmanje titula ima u Monte Karlu i Sinsinatiju – po dve.

Na turniru najboljih u sezoni trijumfovao je pet puta.

Ono što mu nedostaje u bogatoj karijeri je zlato sa Olimpijskih igara. U Pekingu je pre 12 godina osvojio bronzu. U Londonu je 2012. bio četvrti, dok je 2016. u Riju na startu izgubio od Huana Martina del Potra.

„Mnogo bih voleo da krunišem karijeru zlatnom olimpijskom medaljom. Osvojio sam bronzu 2008, sada već daleke, a povreda me je nažalost sustigla 2016. godine u Riju, i to u trenutku kada sam igrao najbolje u karijeri. Nadam se da ću biti u formi za OI, tako ću tempirati sve da u Tokiju budem najbolji što mogu„, rekao je jednom prilikom Novak.

Na drugom mestu je Rafael Nadal sa 56 ‘velikih titula’. Španac je u karijeri osvojio 20 Gren slemova, 35 masters trofeja i jedno olimpijsko zlato u singlu.

Rafa je ove sezone izjednačio Federerov rekord po broju trofeja sa Gren slemova, kada je na Rolan Garosu osvojio 13. pehar, ukupno 20. sa najvažnijih turnira. Nadal najmanje titula ima na Australijan Openu – jedinu titulu podigao je 2009.

Od devet turnira koji sada pripadaju seriji 1000, nikada nije trijumfovao u Majamiju, Šangaju i Parizu.

#related-news_0

Priliku da ‘uzme’ Šangaj i Majami imao je 2017, kada se poslednji put našao u finalima tih turnira. U oba je izgubio od Federera.

Osim titula na ostalim turnirima koji sada spadaju u Masterse, Nadal ima trofeje iz Hamburga i dvorane u Madridu, koji su nekada pripadali toj kategoriji. S obzirom na to da je Šangaj zamenio madridski dvoranski turnir, može se reći da Rafi fale još samo dva mastersa.

Ono što nedostaje ‘kralju šljake’ su i trofeji sa Završnog mastersa. Nadal se dva puta borio za titulu na turniru najboljih u sezoni, ali je poražen i 2010. i 2013. godine.

„Možemo da tražimo izgovore, razloge, ali nema potrebe. Brojevi govore. Već dugo se Završni masters igra na betonu. Svestan sam da moram da se prilagodim. Šta je fer? Znate kakvo je moje mišljenje, ali verujem da će se nekad i to promeniti„, rekao je Rafa upitan da li je vreme da se finalni turnir u sezoni igra svake godine na drugačijoj podlozi.

Julian Finney, Getty Images

Na trećem mestu je Rodžer Federer sa 54 ‘velike titule’. Švajcarac ima 20 Gren slemova, 28 trofeja sa Masters turnira i rekordnih šest pehara sa Završnog mastersa.

Federer je prvi došao do magične brojke od 20 Slemova, kada je 2018. osvojio Australijan Open. Najmanje titula od sva četiri najveća turnira prigrlio je na Rolan Garosu – jedan, 2009. godine.

Od turnira iz masters serije nikada nije osvajao Monte Karlo i Rim, a na oba turnira je igrao po četiri finala. S obzirom na to koliko je često poslednjih godina preskako sezonu na šljaci, pitanje je hoće li ih ikada i osvojiti.

Uz sve ostale titule sa turnira koji sada pripadaju seriji 1000, ima još trofeje iz dvorane u Madridu i iz Hamburga.

Poslednju ‘veliku titulu’ 39-godišnjak osvojio je u Majamiju prošle sezone.

Julian Finney, Getty Images

Federer nema ni zlato sa Olimpijskih igara u singlu. Najbliži tom ostvarenju bio je u Londonu 2012, kada je u finalu izgubio od Endija Marija. Ipak, Švajcarac može da se pohvali najsjajnijim odličjem u dubl konkurenciji – sa Stanom Vavrinkom trijumfovao je u Pekingu 2008.

„Ne znam šta će se dogoditi u sledeće dve godine. Zato planiram godinu za godinom. Činim to zajedno s suprugom Mirkom, uzimam u obzir porodicu, karijeru i moje zdravlje“, istakao je Federer, koji je veliki deo ove sezone propustio zbog operacije kolena, te dodao:

„Olimpijska medalja je cilj. Da nije tako, ne bih ni učestvovao na Igrama. Sve je moguće. Mogu je osvojiti u pojedinačnoj konkurenciji, u muškim ili mešovitim parovima. Mislim da imam šansu da pobedim i u singlu. Ono što znam je da je za mene teško da se borim za ‘broj 1’ kroz celu sezonu, ali na jednom turniru je sve moguće“.

Šta vi kažete, ko ima najveće šanse da osvoji ono što mu nedostaje?