Dobro došli u Budvu, grad boksa

BSCG

Budva je već decenijama poznata kao turistička destinacija, kao mesto sa sjajnim plažama, sjajnim provodom, ali sada se situacija malo promenila, pa širom Evrope i sveta, Budvu prepoznaju i kao grad boksa.

Bokserski klub Budva postoji od 1978. godine, ali je kao i svi klubovi, kroz turbulentne godine i sam prolazio kroz teške periode. Klub je osnovao Pavle Bučaj, a kada je delovalo da se priča o plemenitoj veštini u divnom primorskom mestu polako bliži kraju, Nikola Ružić je odbio da okrene ključ koji je već bio u bravi.

Veliki zaljubljenik u boks je odlučio da se bori, pa je 2010. godine, sa grupom klinaca počeo da gradi priču, sa ciljem i verom da će uspeti da stigne do vrhunskih rezultata. Malo je bilo onih koji su verovali da je tako nešto moguće, ali sada sa poštovanjem i ponosom prate uspehe boksera iz Budve, čiji je uspeh probudio gotovo sve bokserske centre širom Crne Gore, pa je državno prvenstvo koje je održano u Nikšiću prošle godine, obradovalo sve zaljubljenike u jedan od najpopularnijih sportova na svetu, jer je masovnost bila velika u svim kategorija, jer je kvalitet mečeva bio na vrhunskom nivou.

BSCG

Nikola Ružić, glavni trener Budve, trener, a sada selektor reprezentacije Crne Gore je pomenute 2010. godine okupio grupu dečaka i devojčica koji su između dosta solucija, odlučili da se bave boksom. Kroz rad, trening i igru, uspeo je da stvori pravu porodičnu atmosferu.

Deca su sa mnogo entuzijazma dolazila na treninge, uživala su u radu i učenju, a prvi uspesi su naravno, jačali glad za još većim ciljevima i dometima. Malo po malo, korak po korak, desilo se ono što je moralo da se desi u jednom momentu. Naime, rad, trud, odricanje i vera u ono što radiš, moraju da donesu i rezultate.

Bojana Gojkovića je osvojila dve zlatne medalje na šampionatima Evrope u juniorskoj konkurenciji, a zatim i dve zlatne medalje na smotri najboljih mladih boraca Starog kontinenta. Petar Liješević je posle bronzane medalje na juniorskom Evropskom prvenstvu, osvojio zlatnu medalju na šampionatu Evrope za mlade, a zatim i srebrnu na Svetskom prvenstvu u istoj konkurenciji.

BSCG

Do bronzanih medalja, stigli su Nina Radenović, Damjan Liješević, Miloš Krasnići, a veliki uspesi Budvana, probudili su i ostale centre, pa je srebrnu medalju osvojio Đorđe Smolović iz Bijelog Polja, bronzanu je osvojio Đorđije Lainović iz Podgorice, takođe na šampionatu Evrope za mlade u Budvi, dok je Mirko Šarćević iz Bijelog Polja osvojio srebrnu medalju na juniorskom Evropskom prvenstvu.

U seniorskoj konkurencije, Petar Marčić je na Svetskom prvenstvu u Beogradu pokazao da je kadar za velika dela, jer je stigao do osmine finala, a malo iskustva, malo sportske sreće je nedostajalo da se umeša u borbe za medalju.

„Ponosni smo na sve što smo ostvarili u protekloj deonici, a neizmerno zahvalni svima koji su osnovali klub i borili se da opstane od 1978. godine do danas. Bilo je teških perioda, bilo je momenata kada je delovalo da je sve gotovo, ali borac se poznaje po tome što se nikada ne predaje. Okupili smo 2010. godine, grupu dečaka i devojčica, koji su imali entuzijazam koji su voleli boks, koji su sanjali o velikim uspesima, pa sam neizmerno srećan što su snovi postali java. Međutim, pomenuta grupa dečaka i devojčica, koja je sazrela u međuvrevremenu, koja je osvojila veliki broj medalja na evropskim i svetskim takmičenjima, odnosno prestižnim turnirima, nije se promenila. Sa istim entuzijazmom i žarom prilaze radu i treninzima, spremni su na još veća odricanja, jer u životu i sportu uvek može bolje. Kada ostvarite cilj, onda pomerate granicu. Sada su gotovo svi dečaci i devojčice uplovili u seniorske vode, to je nova dimenzija, ali su ciljevi i želje isti. Svi zajedno želimo vrhunske rezultate i medalje sa velikih takmičenja, svi zajedno sanjamo Olimpijske igre, a ono što može da nas raduje je činjenica da imamu jednu od najmlađih generacija na planeti, generaciju koja može da se bori i boriće se za mesto u Parizu, ali može da traje sve do Los Anđelesa i Brizbejna“, naglasio je Nikola Ružić za Sport Klub pa nastavio:

Petar Liješević
BK Budva

„Odmah moram da naglasim da veliku zahvalnost za sve što smo ostvarili u protekloj deceniji, dugujemo Aleksandru Klemenku, koji je trenutno predsednik Bokserskog saveza Crne Gore. On je pomogao kada je Bokserski klub Budva bio pred gašenjem, on je pomogao da mladi momci i devojke stignu do uspeha do kojih su stigli, a sada kao predsednik intenzivno radi na uzdizanju bokserskih centara širom Crne Gore. Uspesi koje ostvaruju borci iz ostalih gradova su dokaz da smo na pravom putu“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Nikola Ružić je nastavio sa izlaganjem:

„Nikada se nismo zadovoljavali ostvarenim pa nećemo ni sada. Pokazali smo ogroman potencijal u rezultatskom, ali i u organizacionom smislu, jer smo dva puta sjajno organizovali Evropsko prvenstvo za mlade. Boks je postao brend Budve, brend Crne Gore. Širom Evrope i sveta nastojimo da afirmišemo sport kojim se bavimo, ali i državu iz koje dolazimo. Tako je bilo, tako će biti i u periodu koji sledi“, rekao je Ružić, pa nastavio:

BSCG

SKpaketić22

„Pre nego što krenemo sa pričom o ambicijama i ciljevima u periodu koji sledi, moram da naglasim da je trenutno u planu izgradnja bokserske Akademije u Budvi, koja bi bila trenažni centar za sve uzrasne kategorije, koja bi mogla da odgovori na ogromno interesovanje dečaka i devojčica da se bave boksom širom Crne Gore. Verujem da ćemo pomenuti projekat uspeti da realizujemo do kraja godine koja je nedavno počela, da ćemo u 2023. godinu, koja će biti kvalifikaciona za Olimpijske igre u Parizu, imati idealne uslove za rad, ne samo za Pariz, nego i za sva velika takmičenja, uključujući Igre u Los Anđelesu i Brizbejnu. Sa takvim uslovima, granice se pomeraju, pa bi cilj umesto plasmana na Olimpijske igre, bio osvajanje medalje u bliskoj budućnosti“.

Mlada generacija boraca iz Crne Gore je ostvarila čudesne rezultate u juniorskoj i konkurenciji mladih boraca. Još uvek, većina njih može da učestvuje na Evropskom prenstvu za boksere do 22 godine koje je na programu ove godine u Hrvatskoj, odnosno na šampionatu Evrope za mlade u Sofiji, ali već sada se misli usmeravaju kao seniorskim šampionatu Evrope u obe konkurencije.

„Imamo velike ambicije u godini i godinama koje slede. Imamo veliki broj talentovanih boraca koji će nastojati da nastave kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima u mlađim kategorijama, ali istovremeno, moramo da počnemo da pripremanjem ekipe za seniorka iskušenja, koja su potpuno nova dimenzija“, naglasio je Nikola Ružić, pa nastavio:

BSCG

„Petar Marčić je lider seniorke ekipe. Pokazao je da može mnogo na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Sada su mu se pridružili Petar Liješević koji je već uspeo da stigne do medalja na prestižnim turnirima, kao i do titule državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji, Bojana Gojković, Damjan Liješević, Stefan Savković, Remzo Iković, Edin Alković, Luka Gačević, Đorđe Smolović, Tomislav Đinović, Mirko Šarčević. U godini koja sledi i koja nije kvalifikaciona za Olimpijske igre u Parizu, nastojaćemo da žestokim radom, velikim trudom i odricanjima, na koja smo navikli, premostimo jaz koji postoji između mlađih katergija i seniorske konkurencije, a olimpijski boks u ovom momentu nije po kvalitetu daleko od profesionalnog naprotiv“, naglasio je Ružić, pa nastavio:

„Velika takmičenja i prestižni međunarodni turniri koje ćemo pažljivo odabrati, biće priprema, biće sjajna provera mogućnosti. Ustanovićemo gde se trenutno nalazimo u odnosu na najbolje borce u seniorskoj konkurenciji, na čemu treba da radimo, šta da unapredimo, koje nedostatke treba da eliminišemo, kako bi u 2023. godini bili spremni za borbu do poslednjih atoma snage. San svih nas je plasman na Olimpijske igre u Parizu. U periodu koji je ostao iza nas svim smo pokazali da snove pretvaramo u javu, da ne odustajemo od ciljeva i snova bez borbe do poslednjih atoma snage. Tako će i biti. Ono što nam ne treba u ovom momentu je pritisak i nepotrebno opterećenje. Momci i devojke su mladi i gladni uspeha, daće sve od sebe da stignu do cilja, a prednost u godinama koje slede do Pariza, upravo može da bude činjenica da su donekle rasterećeni. Kažem donekle, jer su u pitanju momci i devojke koje su uvek težili i teže pobedama i vrhunskim rezultatima, bez obzira na to ko se nalazi sa druge strane ringa“.

Foto: BK Budva

Nikola Ružić je tokom razgovora za Sport Klub, naglasio da ciljevi i ambicije ostaju vrhunski, bez obzira na činjenicu da se većina boraca seli u paklenu senorsku konkurenciju u kojoj će biti u grupi najmlađih. Najavio je izgradnju bokserke Akademije, poručio da je ponosan ostvarenim, ali da u životu i sportu uvek može bolje, a posebno apostrofirao činjenicu da je boks u Crnoj Gori doživeo ekspanziju, da su se probudli centri širom Crne Gore, da je broj dečaka i devojčica koji žele da se bave plemenitom veštinom sve veći i veći, a pomenuta masovnost, uz kvalitetan rad su garancija da je pred Crnom Gorom, kada je boks u pitanju, više nego svetla budućnost.

Komentari (0)

Vidi sve komentare