Duda o (ne)ispunjenom obećanju i povlačenju

Blog ostalo 16. sep 202114:30 > 15:48 0 komentara
Dušan Ivković
fiba.basketball

Legenda svetske košarke Dušan Duda Ivković, koji je preminuo u četvrtak u 78. godini, u poslednjem televizijskom intervjuu, u emisiji „Sport kakav pamtimo“, otkrio je zašto je odlučio da ostane na klupi reprezentacije posle Evropskog prvenstva 1995. godine, iako je najavio povlačenje.

Povezano

Taj šampionat bio je prvi za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije posle sankcija, a pre njega je Ivković najavio da će je voditi dok ne izbori prvi plasman na veliko takmičenje. Na njemu je osvojeno sada već legendarno zlato u Atini, a na klupi ga je zamenio Željko Obradović od Olimpijskih igara u Atini. Međutim, Duda je sedeo pored njega, na mestu selektora sve do 1999.

Te godine sam dao obećanje, ali ne postoji nijedno obećanje da sam rekao i da ga nisam realizovao, iako je glupo pričati u prvom licu o sebi. Rekao sam tada: ’Ljudi, ja vodim reprezentaciju dok ne izađemo na prvo veliko takmičenje, posle toga se povlačim’. Koliko su oni to shvatili ozbiljno ili neozbiljno, ne znam, ali jedan od novinara me pita u avionu da li ću održati reč. Naravno da ću održati reč, neću sada da pričam o tome, u vreme velikog slavlja“, naglasio je Ivković.

Ivković je potom u emisiji „Sport kakav pamtimo“ autora Radeta Antonijevića otkrio kako je uspeo da nagovori Obradovića da preuzme nacionalni tim.

Dušan Ivković, Željko Obradović
fiba.basketball

Već je 1996. počela u zimu, Boža Maljković trenira Panatinaikos, ja sam bio u Olimpijakosu, Željko u Realu, a Savić je igrao tamo, Šakota je bio u Peristeriju ili negde, Duško Bajević je isto iz AEK prešao u Panatinaikos ili gde već, i te noći smo prešli celu Atinu, sretali raznorazne ljude, I ja tek ujutru uspevam da ubedim Željka da preuzme reprezentaciju za Olimpijske igre. Želeo sam da postoji neki kontinuitet, i tek kada sam ga ostavio u hotelu on to prihvata, međutim, sutradan ’Sportajm’ na prvoj strani objavljuje sliku svi redom poređani Šakota, Maljković, Bajević, Obradović… Uz naslov ’srpski lobi’, a šef sam ja. Uvek su me pitali šta je to srpski lobi, a ja kažem da je to da se volimo, poštujemo i volimo mnogo“, istakao je Ivković.

Duda je potom otkrio i kako je zapravo došlo do toga da on bude selektor, a Obradović trener, pod čijim vođstvom je Srbija potom osvojila još po jedno evropsko i svetsko zlato, kao i olimpijsko srebro.

Čović mi je rekao: ’Zašto ti ne bih bio selektor’, a ja kažem: ’Kako da budem selektor kada je Željko trener’. On je trener, a kao što je u svakom poslu samo jedan može da preuzme odgovornost, i na kraju on mene smuva da budem selektor, a Željko trener. Tako da sam ja nastavio praktično od početka do kraja, da do 2000. budem sa Željkom. To su bili nezaboravni trenuci i dani“, istakao je Ivković.

Kompletnu emisiju pogledajte u pratećem videu.