Hena Kurtagić za SK: Želela sam samo peticu iz fizičkog…

Blog ostalo 29. dec 202014:00 > 14:40 7 komentara
Hena Kurtagić
CEV

Kada ste talentovani i spremni da radite, onda i sudbina odradi 'svoj deo posla' kako biste dobili šta zaslužujete. Iako je odbojkom počela da se bavi samo kako bi imala peticu iz fizičkog, Hena Kurtagić svojim zalaganjem i trudom postala je jedna od najboljih mladih srpskih igračica, zbog koje se sa optimizmom gleda u budućnost.

U ovo vreme prošle godine proglašena je za najperspektivniju odbojkašicu Srbije. To zvanje je u potpunosti opravdala tokom prethodnih meseci. Njen TENT postao je šampion Srbije, a ona je sa kadetskom i juniorskom reprezentacijom osvojila bronzu i srebro na prvenstvima Evrope. Uz sve to, na oba kontinentalna šampionata dobila je nagradu za najboljeg srednjeg blokera turnira.

Hena Kurtagić ima samo 16 godina, prošla sezona bila je prva profesionalna u njenoj karijeri, a police njene sobe u Novom Pazaru već su pune trofeja.

„Prošle sezone stekla sam veliko iskustvo, iako je pandemija koronavirusa sve poremetila. TENT je ostvario odlične rezultate, kao i reprezentacija. Sada je na nama da još naredujemo, da damo maksimum i potvrdimo kvalitet i ove sezone“, rekla je Hena na početku razgovora za Sport Klub.

Pored onoga što je naučila na terenu, mlada srpska odbojkašica izdvaja još jednu važnu lekciju.

„Dokazalo se da je odbojka pravi timski sport i da ekipa ne zavisi samo od pojedinačnog kvaliteta igračica. Kada svaka devojka pruži deo sebe, da svoj maksimu, onda ni rezultati neće izostati“.

Ipak, 193 centimetra visoku devojčicu iz Novog Pazara ovog leta od ostatka tima izdvojile su dve individualne nagrade na kontinentalnim šampionatima za juniorke i kadetkinje.

Hena Kurtagić
CEV

„Puno mi to znači, ali ne samo meni. U juniorskoj konkurenciji je i Vanja Savić proglašena najboljim korektorom. To nam je podstrek da napredujemo i opravdamo to zvanje. Istovremeno i potvrda da je Srbija i u mlađim kategorijama jedna od najboljih reprezentacija“.

S obzirom na rezultate koje je ostvarila u poslednje vreme, Henine partije prate se sa posebnom pažnjom.

„Ne osećam taj pritisak. Ponosna sam. Dolazim iz malog mesta i drago mi je što sam uspela da stignem do ovog nivoa. Ipak, nije to sve samo moja zasluga, tu su treneri koji su radili sa mnom i koji mi i dalje pomažu da napredujem, da budem bolja. Meni je lako, jer radim ono što volim. Prepustim se i u živam“.

Kako kaže, pritisak nije osećala ni kada je letos dobila poziv selektora Zorana Terzića da trenira sa najboljim odbojkašicama Srbije.

„Bilo je čudno. Doživljavale smo selektora kao strogog, ućutale smo kada se prvi put pojavio pred nama. Kasnije smo se opustile. Nismo se borile za mesto u prvom timu, tako da smo mogle bez pritiska da radimo. Znale smo da su nas okupili kako bi videli kakav potencijal imamo. Bila je to velika stvar za sve nas. Jednostavno, najviše se napreduje kada se radi sa najboljima“.

Na pitanje u čemu ona može da bude još bolja, Hena odgovara:

„Nisam prezadovoljna svojom igrom. Znam da u napadu još treba da se popravim“.

Srbija je poznata kao reprezentacija koja uvek ima dobre srednje blokere.

„Želela bih da budem kao Stefana Veljković. Sviđa mi se kako se ona ponaša tokom utakmice. Kako je selektor jednom rekao, ona je zver na terenu“.

Hena Kurtagić
CEV

A kako je Kuratgićeva zaigrala na toj poziciji? Tu je subina učinila svoje…

„Nisam imala poziciju. U školi odbojke smo radili na tehnici, na svim elementima, nismo imali svoje pozicije u timu. Tek kada sam dobila poziv u pionirsku reprezentaciju odlučeno je da budem srednji bloker, samo zato što je u selekciji nedostajala igračica na toj poziciji“.

Pre nego što je stigla do nacionalnog tima, Hena nije ni zamišljala da će se profesionalno baviti odbojkom.

„Na treninge sam počela da idem kako bih imala peticu iz fizičkog. Svidelo mi se i ostala sam. Roditelji nisu to doživljavali ozbiljno, čak su mi jednom zabranili da idem na treninge dok ne popravim ocene u školi. I ja sam se onda posvetila učenju kako bih se što pre vratila odbojci. Tek kada sam dobila poziv u reprezentaciju sve je postalo ozbiljnije. Bila sam prva devojka iz Novog Pazara koja je zaigrala za nacionalni tim, a to je nešto važno. Tada smo shvatili da je to to“.

Prošlog septembra se mlada odbojkašica preselila iz Novog Pazara u Obrenovac.

„Bilo mi je teško da se odvojim od porodice. Jedina sam kćerka, najmlađe dete… Nikome nije bilo lako. Ali sad sam već navikla, ušla sam u ritam. Posvećena sam treninzima, radu, a kad imam slobodnog vremena, odem kući“.

Posle svih promena, neizvesnosti i nagrada koje je donela ova, Hena je otkrila čemu se nada u narednoj godini.

Volela bih da sa svojom generacijom, sa kadetskom reprezentacijom osvojim medalju na Svetskom prvenstvu. Naravno, onda i sa juniorskom. Nadam se da ću i dalje napredovati, da će se moja karijera razvijati u pravom smeru”, zaključila je 16-godišnjakinja.

*Sve poklone iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE.