Igrač više: Mađarska ili Srbija? (19.00, SK HD)

Sport Klub

Baš to će biti najbolja utakmica dana, ako ne i cele grupne faze. Nije „biti ili ne biti“, a već u grupnoj fazi dobili smo pravi vaterpolo klasik, kojem se svi radujemo. Sport Klub HD, 19.00, uz komentar Pavla Živkovića i Nikole Rađena.

Elem, lepo je kada u slobodnom danu na turniru skoknete do mora, pa odradite deo posla i snimite izjave igrača pred utakmicu i onda, kad ste već tu, vratite se na plažu da još jednom osolite kožu. Nego, da krenemo redom…

Srbija – Mađarska

Višedecenijsko veliko rivalstvo dve zemlje bez mora sada je već naširoko poznato. Mađari brane zlato iz 2020. godine, a na klupi je sada i trener Ferencvaroša Žolt Varga, koga smo pratili i u Ligi šampiona prošle sezone.

Nepoznanica među igračima ove dve ekipe skoro da nema.

Razgovarali smo sa Radomirom Drašovićem, Savom Ranđelovićem i Lukom Pljevančićem:

Ekipa je smeštena u hotelu Cvita, nedaleko od Obojene plaže, a procedure i protokoli za sve ekipe kažu da izlazaka, osim do treninga, nema.

Obojena svjetlost

Jedna od omiljenijih plaža Splićana među starijim stanovnicima poznata je pod nazivom Kaštelet, ali joj je popularno ime Obojena, po nekadašnjem poznatom baru Obojena svjetlost.  Na 300, 400 metara odatle nalaze se i Ježinac i Zvončac, dve plaže ka kojima vodi lepo šetalište kraj mora. Gastro kutak smešten je uglavnom na Zvončacu, a preporuka je odličan file brancina. Na Zvončacu je i bazen VK Jadran, a nama koji nismo sa mora teško je i doplivati do onih posađenih terena za vaterpolo nasred otvorenog mora, pa to ostavljam za one u boljoj formi.

Dioklecijanova palata

Antička palata koju je oko 300. godine podigao rimski car Dioklecijan i u njoj boravio nakon povlačenja sa prestola do smrti deo je istorijskog jezgra grada. Nalazi se na Uneskovoj listi mesta svetske baštine u Evropi još od 1979. godine.

Najreprezentativnija strana bila je južna, a deo južnog zida okrenut je prema moru. Impozantan deo je i katedrala Svetog Dujma, koja je sagrađena između 12. i 14. veka.

Sport Klub

Valuta plaćanja, taksi, Uber?

Priča se, čuli smo na televiziji ili nam je neko rekao da se može u Hrvatskoj sada plaćati i evrima. Ipak, teško se privikavaju svi – ugostitelji, prodavci na trafikama ili supermarketima. Recimo, karte za Evropsko prvenstvo mogu se platiti samo kunama, a ukoliko ih kupujete onlajn dostupne za plaćanje su i ostale valute.

Za vožnju po gradu popularni su Uber i Bolt. Aplikacije slične Car go sistemu, osim što je plaćanje moguće i u kešu. Daleko su pristupačnije od taksija i nema mnogo „over friendly“ vozača, što je dobro kada ste preumorni i u jakom ritmu.

I da, za kraj, ono naše…

Kada ste se poslednji put…

Orijentisali prema tome šta priroda kaže? „Prati zvuk cvrčaka i tu smo“ – tako sam se snašla na putu do ćoška na kome se nalazimo. I radi. Prati miris mora i tu si, na rivi. Dobro, ili miris alkohola noću. Vodi se po mirisu ribe i na gradskoj pijaci si. Dobra navigacija, priznaćete. Na kraju, ovde vam je sve od mora ili ka moru – vrlo jednostavno.

I još nešto iz rubrike „Kada ste poslednji put“? Kada ste poslednji put gledali celo jedno prvenstvo, ali baš celo… na jednom kanalu. Sada možete i to. Sport Klub HD rezervisan je za Spaladium Arenu sve do 10. septembra. Priznaćete da u moru konkurencije sportskog televizijskog programa nismo skoro mogli da pustimo jedan kanal i pratimo svoj omiljeni sport od jutra do mraka.

Što bi stara, dobra televizijska floskula naših voditelja rekla… Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!