Iza kulisa meča na Lužu: „Prvi put priznali da su nadigrani“

Skener 17. nov 202110:30 > 10:42 1 komentar
Srbija, Portugal, Aleksandar Mitrović, Luka Jović, Uroš Spajić, fudbalska reprezentacija Srbije
Carlos Rodrigues/Getty Images

Vidiš ili ne vidiš, čuješ ili ne čuješ. Prijatelj Sport Kluba, specijalni komentator portugalske televizije na nedeljnoj utakmici u Lisabonu, srpski internacionalac, svojevremeno zapaženi igrač sredine terena, nadalje trener u zemlji bivšeg prvaka Evrope, Predrag Jokanović, mnogo toga je video, pa i čuo u istorijskoj noći srpskog fudbala.

I, poštujući koncepciju Dnevnika, najpre je za SK (dok još nije uzeta olovka u ruke), najavio niz pikanterija, da bi ih kasnije detaljnije obradio. Pa, ako ste raspoloženi…

Povezane vesti

Prvi put otkako pratim portugalsku reprezentaciju, desilo se da ovdašnji ljudi, bez izuzetka, priznaju zaslužen poraz nacionalnih miljenika. Prosto neverovatno. Zapanjujuće. Dosad se, u neuspesima, uvek upiralo prstom u stativu, nekad i prečku, zatim crnu tačku, loše suđenje… Ma, sve se u životu menja, promenila se i javnost Portugala, trebalo je, očito, da im u goste stigne nadahnuta Srbija, da bi se prazne ruke nazvale pravim imenom,“ naglašava Jokanović.

Samo što je Jokan završio „uvod“, iz dubine njegove dnevne sobe se začulo – ‘Idemo u Katar, idemo u Katar, idemo u Katar…’

Sin Luka,“ otkrio je Jokanović identitet „nepoznatog“.

Pozdravite Luku…

Ne brinite, sluša on ovaj naš razgovor, podiže palac i dodaje: ‘Kad imamo Piksija na čelu selekcije, onda je sve izvodljivo!’ U redu, Luka je rekao svoje, još da pozovem i komšiju da se oglasi“, nasmejao se Jokanović.

Dragan Stojković i Predrag Jokanović, Foto: SK

Možda je neko drugi interesantniji od komšije, pa ipak, pozdravite i komšiluk. Uzgred, ne izvinjavajte se što je Srbija slomila, ili kako Dejan Savićević reče za SK, zgromila Portugalce, ne menja se stil komunikacije.

Razmisliću.“

Valjda ćete brzo sa kandidatima…

„Da li u obzir dolazi Rui Košta, nekada zvezda Benfike, Fiorentine i Milana, aktuelni predsednik lisabonskih orlova?

Šta čekate…

Za početak, čekam čašu vode. Luka, obavi zadatak“, ne prestaje raspoloženi Jokanović da zbija šale.

Rui Košta i Predrag Jokanović, Foto: SK

I, kako je reagovao Rui Košta posle meča na Stadionu svetlosti?

Pozdravili smo se, potom je usledilo: ‘Jokane, hajde što sam 90 minuta morao da trpim ove moje, sad moram i tebe da trpim. Čestitam, Srbija je
igrala bolje’

SK bi pojačao – Srbija je igrala mnogo bolje.

Uzalud je Kristijano Ronaldo bodrio i istovremeno upozoravao saigrače, pogotovo u poslednjih desetak minuta, okretao se i prema klupi, gestikulirao, govorio selektoru Santošu: ‘Igramo previše povučeno, ući ćemo u naš šesnaesterac, reci im da krenu napred…’ Ovo može da se proveri kod ljudi iz srpske reprezentacije, ima ih koji znaju portugalski.

I Ronaldo, i Santoš su tužni, razočarani, šta da im radimo, da ih tešimo da će u baražu biti bolje…

Santoš izjavljuje kako će Portugal, izvesno, stopostotno, da prebrodi baraž za SP. Ne, nego će da kaže da će njegovi izabranici pokušati da se dočepaju Katara… Stisla muka, najteži su prvi dani posle neispunjenja cilja.

Svako vodi svoju brigu, zadržaćemo se na 14. novembru, danu blistavog uspeha Srbije.

Sedeo sam u loži, oko mene nekadašnji portugalski asovi, Žorž Andrade, defanzivac koji je igrao za Porto, La Korunju i Juventus, pa Nuno Gomeš, napadač Benfike, Fiorentine, Brage, Blekburna… Minut za minutom. Odjednom, u istom trenu, kao da su se dogovorili, obraćaju mi se obojica: ‘Ubiste nas! Nejasno je zašto u sredini nemamo još nekoga. Sa jedne strane Danilo i Renato Sančez, naspram Gudelja, Lukića i Sergeja? Ćutao sam.’ Na kraju balade – trijumf taktike, htenja, energije…

Sa Andradeom ste poduže prijatelj?

Dve noći uoči utakmice u glavnom gradu Portugala, osvanjavali smo u noćnim klubovima, Žorže se, šalili smo se, zabrinuo da će supruga da ga ostavi. Poznat mu je niz srpskih psovki, zar mislite da ih nije interpretirao pred mojim drugarima, Srbima iz raznih delova Evrope? Iz glave mu je jedino isparilo kako se na srpskom kaže živeli. Pomogao sam mu, rekao j…ga, on sav srećan što je čuo, kad je dreknuo j…ga kod nazdravljanja, zidovi su popucali. Prethodno je sve informisao da je 2007. godine u Beogradu bio kapiten Ronaldu, Karvalju, Gomešu, Mutinju… protiv srpske reprezentacije u kvalifikacijama za EP, završilo se 1:1, Tiago je dao gol za Portugal, Boško Janković za Srbiju, na selektorskim klupama nalazili su se Skolari i Klemente. Detaljno, Iscrpno. Odličan, sjajan tip. S njim večito zabavno.

Žorž Andrade i Goran Đorović, Foto: SK

Imate još nešto za Andradea?

Njegov susret, ispred autobusa srpskih reprezentativaca, sa Goranom Đorovićem, klupskim drugom iz vremena provedenog u La Korunji, nezaboravan susret. Žorže nije prepoznao člana Piksijevog stručnog štaba („Nije Goran, jeste Goran, ako jeste, kako se toliko ugojio?“). Uglavnom, nekako se spojiše, o srdačnosti je izlišno i pričati“, preneo je Predrag Jokanović za Sport Klub.

Hvala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare