Ko kuca na Piksijeva vrata: Pešić, Milunović, Brašanac…

Blog ostalo 7. jan 202214:01 > 18:12 2 komentara
Ivan Ilić
Davide Casentini/via Guliver

Mondijalski časovnik otkucava, Liga nacija pred vratima... Godina velikih obaveza Fudbalskog saveza Srbije i državnog tima proširiće spisak selektora i otvoriti nove vidike budućnosti najpopularnijeg sporta.

Do junskog ciklusa i prvih zvaničnih susreta, u vremenu brzog življenja, predstoji veliki posao – martovske kontrolne utakmice, završetak sezona u domaćim takmičenjima, mnogo matematike i proračuna. Spisak kandidata iz potaje, potencijalnih učesnika Mondijala u Kataru, i u ovom trenutku nudi hrpu interesantnih imena, spremnih da na proleće nađu mesto u pobedničkom jatu „orlova“.

SK paketić

#related-news_1

Ko danas kuca na Piksijeva vrata?

Podeljeni u dve vrste, iskusnije fudbalere u žiži na velikoj sceni i mlade snage budućnosti, Sport klub analizira ko bi mogao da se potencijalno nađe, pored već grupe afirmisanih reprezentativaca, na spisku selektora Srbije u jesenjim danima 2022.

Golgeter broj jedan, mimo aktuelnih nosilaca napadača već sigurnih i odavno defisanih aduta „orlova“, nalazi se u Turskoj. Impozantan skor Aleksandra Pešića u Karagumruku, 18 golova na 11 utakmica, nametnuo je priču o ponovnom pozivu vrsnom golgeteru u državni tim, posle više od pet godina. Debitovao je tadašnji napadač Atalante, novembra 2016, u prijateljskom meču sa Ukrajinom, u vreme mandata selektora Slavoljuba Muslina. Ovog puta, Pešić ispred sebe ima i objektivne prepreke u sjajnim golgeterima, Mitroviću i Vlahoviću, podjednako je i jaka Jovićeva pozicija…

Aleksandar Pešić
Guliver Image/xItalyxPhotoxPressx

Aktuelni trenutak defanzivne linije srpskog tima daje dobre šanse i Nemanju Milunoviću. Štoper Alanje odavno figurira kao potencijalni reprezentativac. Odigrao je 15 utakmica, u prethodnih 19 kola za turski tim, trenutno smešten na osmu superligašku poziciju. Pod uslovom da na proleće, uporedo sa ličnim, upiše i ekipni napredak, Milunovićeve šanse rapidno će porasti. Do sada je odigrao četiri meča za reprezentaciju Srbije, tri u pripremnoj eri Slavoljuba Muslina i jedan kod Ljubiše Tumbakovića. Sva četiri imali su karakter prijateljskog.

Iako iza sebe ima skoro 150 utakmica u španskoj La ligi, vezista Darko Brašanac odigrao je samo tri utakmice u dresu „orlova“. Poslednji put, davnog 29. marta 2016, u prijateljskom susretu sa Estonijom. Zanimljivo, u Brašanca je poverenje imao samo Radovan Ćurčić i to u vreme dok je nosio dres Partizana. Sigurne partije u Alavesu, Leganjesu, Betisu, a pogotovo u Osasuni, nisu bili dovoljni za poziv selektora u poslednjih šest godina! U poslednje četiri godine, Brašanac je neizostavan učesnik mečeva u jednoj od najjačih fudbalskih liga. Odigrao je 89 utakmica i postigao dva gola. Napuniće u februaru 30 godina.

Darko Brašanac
Guliver image

Spisak domaćih pojačanja spao je jedino na Sašu Zdjelara. Od 2016. i pripremnih mečeva Slavoljuba Muslina, veziste Partizana nema u državnom timu. Male su šanse, uprkos odličnim partijama u crno-belom dresu da se i u 2022. nađe u reprezentativnom dresu. Na poziciji u veznom redu, zanimljivo, najveća je gužva…

Od grupe mladih fudbalera već lociranih na Piksijevom radaru očekuje se da na proleće snažnije i glasnije zakucaju na vrata srpskog državnog tima. Pogotovo u junskom ciklusu Lige nacija, neobično spakovanom u brzopotezna četiri meča za 12 dana.

Sa osam mečeva u Fiorentini, Aleksa Terzić nameće se kao jedan od logičnih izbora u predstojećem prolećnom „paketu“. Upisao je već tri meča, poluvreme i u kvalifikacionom ciklusu, meču prijateljskog karaktera, protiv Katara.

Impozantan skor – 17 utakmica, tri asistencije i gol – u dresu Verone promovišu Ivana Ilića u jednog od oslonca budućih planova Dragana Stojkovića Piksija. Kvalifikacioni ciklus pratio je, uglavnom sa tribina, delimično i klupe, u junskim danima debitovao je protiv Japana i Jamajke.

Saša Zdjelar

FK PartizanBrzina napretka rapidno je povećala šanse Marka Milovanovića, mladog napadača Partizana, da se u dogledno vreme, nije isključeno već u 2022, nađe na jednom od spiskova stručnog štaba „A“ reprezentacije. S prolećnim danima dobiće najpre šansu u mladoj reprezentaciji, ali zgusnut raspored u 2022. i ogroman iskorak napred ostavljaju prostor za poziv srpskog fudbalskog autoriteta broj jedan.

Serija odličnih partija ponovo je svrstala Marka Ilića na potencijalno rešenje ispred mreže. Zaokružio je stručni štab spisak golmana u četvorouglu Predrag RajkovićMarko DmitrovićVanja Milinković SavićMile Svilar. Ilićeve partije u belgijskom Kortijku ostavljaju razgovor na ovu temu sa tri tačke. Odlično se nosio u jesenjem delu sezone, stasao u jednog od najboljih golmana Belgije i kandidovao sebe za ponovni poziv selektora Srbije…

Mudrom idejom i pažljivo biranim pozivima, Dragan Stojković Piksi, dao je značajan doprinos izgradnji kulta srpskog državnog zima. Poziv selektora mora da se zasluži i umešno nosi… Otuda, bez obzira na sjajne partije srpskih internacionalaca, tek posle poziva sa Terazija 35 imaće razloga za hvalu.

Ko Piksijev poziv zasluži, taj zaista mora da vredi!