Kovač za SK: Prvaci smo, ne idemo na EP da samo učestvujemo

Odbojka 31. avg 202110:20 > 10:25 1 komentar
ossrb.org

“Neodlazak na Olimpijske igre je probudio glad za dokazivanjem i Evropsko prvenstvo je pravo mesto da pokažemo da smo i dalje među najboljim reprezentacijama na svetu”, poručio je selektor evropskih šampiona Slobodan Kovač u razgovoru sa Sport Klub.

Odbojkaši Srbije imali su ovog leta dugu pauzu. Dužu nego što bi želeli, jer su propustili Olimpijske igre. Ipak, preko potrebnu kako bi se svi oporavili za ono što ih čeka – odbranu zlata na prvenstvu Evrope.

povezane vesti

Po okončanju Lige nacija, ‘plava četa’ je imala nekoliko slobodnih nedelja, a onda su usledile bazične pripreme na Palama, treninzi u Beogradu, pa pripremni turnir u Ukrajini.

Ekipa Slobodana Kovača ovog utorka već stiže u Krakov, gde će u četvrtak odigrati prvi meč na Evropskom prvenstvu. Neće biti nimalo lako, brojne slekcije želeće da ‘preotmu’ krunu. Ali selektor se, pored svih kvaliteta koje imaju njegovi igrači, uzda i u čuveni srpski inat.

“Evropski šampion sigurno ne ide na takmičenje kako bi samo učestvovao. Očekujemo da se borimo za medalje”, istakao je Kovač na početku razgovora za Sport Klub.

“Čitao sam na različitim portalima mišljenja evropskih stručnjaka, ponovo smo potcenjeni. Kažu da nismo u igri za medelje. Ali dokazujemo stalno da greše, da je ova ekipa odlična i da će na Evropskom prvenstvu tek da pokaže svoj pravi kvalitet”.

Pripreme su trajale gotovo mesec dana, odigran je i zanimljiv turnir u Ukrajini. Na pitanje koliko je zadovoljan formom svojih izabranika, selektor je odgovorio:

“Nikad nisam zadovoljan, uvek vidim probleme. Pokazalo se to na poslednjoj pripremnoj utakmici sa Ukrajinom, koja je izuzetno agresivna ekipa. Oni su u ekspanziji. Imali smo problema sa njima i na prethodnom Evropskom prvenstvu. Taj njihov agresivni servis, za njega nismo imali rešenja. Ustvari, taj način igre je naš način igre – servis, blok, odbrana. To je nas karakterisalo. Možda smo malo i izgubili te odlike, pa moramo da se vraćamo toj igri”.

Odbojkaška reprezentacija Srbije
FOTO: FIVB

Na Ligi nacija težu povredu skočnog zgloba doživeo je Srećko Lisinac. Kapiten Nemanja Petrić je propustio to takmičenje kako bi se potpuno oporavio.

“Svi su došli sa saniranim povredama na pripreme, ali taj povratak je bio težak. Kako je vreme prolazilo, tako se sve vraćalo na svoje mesto. Normalno da brinem da li će Lisinac da bude sasvim spreman, ali on ima toliki kvalitet da je sjajan i sa 80 odsto. Nemanja Petrić nam se vratio. Radimo dosta. Vidim puno boljitka”.

Kovač ističe da će, zapravo, veliki motiv biti od presudnog značaja.

“Glavna stvar je motivacioni deo. Žalili smo se malo da je Liga nacija dosadno takmičenje, da se ponavlja iz godine u godinu. Ali Evropsko prvenstvo je prava stvar, nadam se da ćemo i mi biti pravi”.

Srbija će igrati u grupi A u Krakovu protiv domaćina Poljske, Belgije, Ukrajine, Grčke i Portugalije.

“Grupa je izuzetno teška. Poljska dolazi posle jedne katastrofalne situacije. Želeli su da budu prvi na Olimpijskim igrama ili bar da uzmu medalju, ali to nisu uradili. Evropsko prvenstvo kod njih trebalo je verovatno da bude proslava olimpijskog zlata. Zato će se sada truditi da budu prvi. Imaju i oni tu nesreću što imaju nas za protivnike. Teška je grupa, trudićemo se da budemo najbolji, jer što si bolje plasiran, to je protivnik u narednoj fazi takmičenja lakši”.

„TIMSKI I INDIVIDUALNI KVALITET”

Istakao je Kovač u koje se osobine svojih igrača uzda kada najavljuje borbu za medalje.

“Sigurno individualni kvalitet mojih igrača. Nadam se da smo treninzima to pretvorili u timski kvalitet. To je glavna stvar. Pokušavamo da razgovaramo, da momci shvate da u određenim momentima treba biti pojedinac, a u određenim je potrebna i velika disciplina. Nekad dođe do sukoba, borba je. Igrači rade sa drugim trenerima u klubovima i treba onda u kratkom periodu da promenimo nešto. Borba je prisutna, ponekad rešavamo sve fino, ponekad je i ružno. Ali cilj je rezultat, medalja i sa tim motivom idemo na prvenstvo”.

‘Plava četa’ će braniti zlato. Ipak, velike izazivače imaće u Francuskoj, Rusiji, Poljskoj, Italiji…

“Poljaci će nam biti veliki rivali, jer igraju kod kuće. Kao konkurente vidim, naravno, finaliste Olimpijskih igara – Francuze i Ruse. Francuzi dolaze sa novim trenerom Rezendeom, dovoljno znamo koliko je on lud i koliko je gladan trofeja, iako ih ima toliko. Rusi su tu, mada ne dolaze sa dva važna igrača, korektora. Ali dolazi jedna nova Italija, donekle nepoznata. Ukrajina ima dobar kvalitet… Dosta je dobih selekcija. Znamo da se najbolja odbojka na svetu igra u Evropi. Moramo da budemo koncentrisani za svakog protivnika i damo svoj maksimum”.

FOTO: CEV

Prethodno prvenstvo Evrope bilo je debitanstko za Kovača kao selektora Srbije. Na pitanje koliko su se stvari promenile u poslednje dve godine, legendarni Boba je odgovorio:

“Sve je puno drugačije. Ove dve godine su ostavile traga. Imali smo problema sa virusom korona, a mogli smo još bolje da se upoznamo, još mnogo toga da uradimo. Krenuli smo prošlog leta da treniramo, a onda smo morali da stanemo. Atanasijević nije hteo da treniramo bez njega, sve nas je zarazio. Onda su igrači imali naporne sezone. Drugačiji smo, stariji. Ipak, mislim da je neodlazak na Olimpijske igre probudio glad za dokazivanjem i Evropsko prvenstvo je pravo mesto da pokažemo da smo i dalje među najboljim reprezentacijama na svetu”.

BELGIJA PRVI RIVAL U KRAKOVU

Odbojkaši Srbije prvi meč na kontinentalnom šampionatu igraće protiv Belgije u četvrtak, 2. septembra, od 20.30 časova. Potom će narednog dana u istom terminu igrati protiv Ukrajine. U trećem kolu sastaće se sa Poljskom, 4. septembra od 20.30. Potom sledi duel sa Portugalijom dva dana kasnije od 17.30. U poslednjoj rundi grupne faze Orlovi će odmeriti snage sa Grčkom, 7. septembra od 17.30.

U grupi B u Ostravi igraće Češka, Italija, Slovenija, Bugarska, Belorusija i Crna Gora, u grupi C u Tampereu, Finska, Rusija, Holandija, Turska, Španija i Severna Makedonija, i u grupi D u Talinu, Estonija, Letonija, Francuska, Nemačka, Slovačka i Hrvatska.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare