Legende Bundeslige: Bajern i Zvezda ga nikad neće zaboraviti

Bundesliga 26. feb 202310:00 2 komentara
(Klaus Augentaler, Bajern) Klaus Augenthaler (Bayern) zieht ab; DEUTSCHSPRACHIGE SPORTZEITUNGEN UND -ZEITSCHRIFTEN NUR NACH RÜCKSPRACHE, quer, Schuss, Schuß, schießen, Ball, Aufnahmedatum geschätzt Saison 1990/1991, FC Bayern München, Vdia München Dynamik, Fußball 1. BL Herren Mannschaft Deutschland Einzelbild Aktion Personen
Kicker/Liedel via Guliver (Klaus Augentaler, Bajern)

Klaus Augentaler istinska je legenda Bundeslige i jedan je od najodanijih fudbalera Bajerna svih vremena. Iz grupe je igrača "one-club men", koji su čitavu karijeru proveri u jednom istom klubu.

Legende Bundeslige

Za njega je Bajern bio sve. Rođeni je Bavarac, ali je u ovaj slavni tim došao iz amaterskog kluba Vilšhofen, iz istoimenog gradića udaljnog oko dva sata vožnje od Minhena. Mnogo godina kasnije, kada je Augentaler završio karijeru, fudbalski stadion u ovom gradu poneo je njegovo ime.

Klaus Augentaler je sa sedam titula Bundeslige i tri osvojena DFB Kupa u jednom trenutku bio najtrofejniji klupski igrač u Nemačkoj. Naravno, sve u dresu Bajerna.

Čitave karijere bio je defanzivac, ali je sticajem okolnosti u prvim bundesligaškom mečevima igrao na potpuno netipičnim pozicijama za njega. Debitovao je oktobra 1977. kao centralni vezni igrač i to vodećim golom u pobedi nad Borusijom Dortmund u Minhenu od 3:0, da bi u drugoj utakmici u odsustvu Gerda Milera zaigrao kao klasičan centarfor, ali eksperiment nije uspeo, zamenjen je već na poluvremenu, a Bajern je taj derbi u Menhengladbahu izgubio sa 2:0.

(Klaus Augentaler, Bajern) Klaus Augenthaler of Munich in action. Soccer - 1990-91 - FC Bayern Munich v 1. FC Cologne
Guliver image (Klaus Augentaler, Bajern)

Nadimak „Auge“ izveden iz njegovog prezimena, na nemačkom znači „oko“ što je samo nagovestilo njegovu sposobnost da čita akcije protivnika i kontroliše igru iz pozadine, u početku kao centarhalf, kasnije kao klasičan libero.

Bio je pouzdan defanzivac, zadužen za organizovanje odbrane, a odlikovao ga je i izuzetno precizan i snažan šut. Često je izvodio slobodne udarce i neretko tresao mreže rivala.

Pamti se njegov gol iz slobodnog udarca protiv Crvene zvezde u revanš meču polufinala Kupa šampiona 1991, još više autogol kojim je pomogao crveno-belima da stignu do finala u Bariju.

Ukupno je 15 godina nosio dres Bajerna i u svakoj sezoni je postigao bar jedan gol. Svakako najpoznatiji je onaj od 19. septembra 1989. kada je gotovo sa pola terena iznenadio golmana Ajntrahta Ulija Štajna. Bilo je to u prvom kolu Kupa Nemačke, Bajern je slavio u Frankfurtu sa 1:0, a taj pogodak je izabran za „Gol sezone“ i kasnije „Gol decenije“ u Nemačkoj.

Iako defanzivac Augentaler je u dresu Bajerna ukupno postigao čak 75 golova, 52 u Bundesligi, devet u Kupu Nemačke i 14 u evropskim takmičenjima, među kojima je i pomenuti protiv Crvene zvezde.

(Klaus Augentaler) Norbert Schmidt Klaus Augenthaler (BRD) konzentriert; Nationalmannschaft, Nationalteam, Nationaltrikot; close, aufmerksam Weltmeisterschaft 1990, Länderspiel: BR Deutschland Mailand Stadion Giuseppe Meazza Dynamik, Konzentration, Fußball WM Herren Mannschaft Italien Einzelbild Aktion Personen
Guliver image (Klaus Augentaler)

Zapažen trag ostavio je i u dresu nemačke reprezentacije. Istina, odigrao je samo 27 utakmica, ali bio je učesnik dva Svetska prvenstva. Na prvom 1986. u Meksiku odigrao je uvodna dva meča, da bi četiri godine kasnije u Italiji, gde je Nemačka stigla do titule prvaka sveta, bio standardan od prve utakmice i ubedljive pobede nad Jugoslavijom od 4:1 do finala i trijumfa nad Argentinom od 1:0.

Godinu dana kasnije, po završetku igračke karijere, odmah je postao pomoćni trener u Bajernu. Bio je odan Bavarcima, i dugo je radio kao asistent, prvo Jupu Hajnkesu, pa onda redom Sorenu Lerbiju, Erihu Ribeku, Francu Bekenbaueru, Đovaniju Trapatoniju i Otu Rehagelu.

Nije imao preteranu ambiciju da započne samostalnu trenersku karijeru i može se reći da ga je na to naterao njegov Bajern. Kada je 1998. ekipu preuzeo Otmar Hicfeld i doveo svog dugogodišnjeg asistenta Mihaela Hankea, uprava Bajerna nagovorila je Augentalera da preuzme ulogu glavnog trenera u nekom drugom klubu.

(Klaus Augentaler) Klaus Augenthaler - Training - SV Donaustauf Klaus Augenthaler, neuer Trainer beim Bayerischen Landesliga Club SV Donaustauf Klaus Augenthaler - Training - SV Donaustauf *** Waldkirchen, Germany 15 July 2016 Klaus Augenthaler training SV Donaustauf Klaus Augenthaler, new coach at Bavarian Landesliga club SV Donaustauf Klaus Augenthaler training SV Donaustauf fb Waldkirchen, Deutschland 15. Juli 2016: Klaus Augenthaler - Training - SV Donaustauf Klaus Augenthaler, neuer Trainer be
Guliver image (Klaus Augentaler)

Počeo je u Austriji, u ekipi Graca, a onda samostalno vodio tri bundesligaša – Nirnberg, Bajer iz Leverkuzena i Volfsburg. Sa Nirnbergom je osvojio Cvajtu i uveo ga u Bundesligu, ali je sa istim timom doživeo da ispadne iz elitnog ranga. Klub iz Leverkuzena je najpre spasio ispadanje, a onda 2003/04 bio treći u Bundesligi i sledeće sezone ga vodio u Ligi šampiona gde je osvojio prvo mesto u grupi sa Real Madridom. Pobedio je tada 3:0 Real sa Zidanom, Ronaldom, Figom i Bekamom, ali je u nokaut fazi ispao od Liverpula, te sezone finaliste Lige šampiona.

Kasnije se Augentaler vratio u svoj Bajern, daleko od glavne scene, zadužen za rad sa mlađim selekcijama. Kako je rekao „Bajern mu je uvek bio sve, čak i razmišlja u bojama kluba“.

(Napoli - Bajern: Dijego Maradona i Klaus Augentaler) 65. Geburtstag von Klaus AUGENTHALER.
Guliver image (Napoli – Bajern: Dijego Maradona i Klaus Augentaler)
(Klaus Augentaler posle meča sa Zvezdom u Beogradu) Soccer - 1990-91 - Red Star Belgrade vs. FC Bayern Munich 2-2
Guliver image (Klaus Augentaler posle meča sa Zvezdom u Beogradu)
(SP 1990: Robert Prosinečki prolazi pored Klausa Augentalera) Robert Prosinecki Jugoslawien gegen Klaus Augenthaler BR Deutschland
Guliver image (SP 1990: Robert Prosinečki prolazi pored Klausa Augentalera)
(Bajern - Zvezda: Klaus Augentaler i Vladimir Jugović) Klaus Augenthaler (FC Bayern München) gegen Vladimir Jugovic (Roter Stern Belgrad) Klaus Thaler eyes FC Bavaria Munich against Vladimir Jugovic red Star Belgrade Klaus Augenthaler FC Bayern München gegen Vladimir Jugovic Roter Stern Belgrad
Guliver image (Bajern – Zvezda: Klaus Augentaler i Vladimir Jugović)
Zvezda Bajern Guliver image (Klaus Augentaler je uz pomoć golmana Rajmonda Aumana postigao autogol na
Guliver image (Klaus Augentaler je uz pomoć golmana Rajmonda Aumana postigao autogol na „Marakani“ za 2:2)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare