Legende Bundeslige: Bernd Šuster, Plavi anđeo prgave naravi

Bundesliga 6. nov 202210:00 0 komentara
Bernd SCHUSTER, Bayer 04 Leverkusen; Fussball Šuster
Sven Simon/via Guliver image

Bernd Šuster ili Plavi Anđeo, kako su ga nemački mediji prozvali zbog upečatljive duge plave kose, počeo je i završio karijeru u Bundesligi, između je ispisao istoriju u španskoj Primeri.

Legende Bundeslige

Ostao je upamćen kao jedan od najboljih i najkontroverznijih evropskih fudbalera osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Rođen je u Bavarskoj u Augzburgu gde je veoma mlad privukao pažnju nemačke fudbalske javnosti kao član omladinske reprezentacije. Dobio je tada poziv Kelna i sa 18 godina debitovao u Bundesligi na utakmici protiv Ajntrahta iz Frankfurta, krajem oktobra 1978.

Ne hajući za mlade godine vrlo brzo se nametnu kao jedan od najboljih igrača u timu popularnih Jarčeva, koje je s klupe vodio slavni nemački trener Henes Vajsvajler, a prve zvezde bili kapiten Hajnc Floe, golgeter Diter Miler i golman Toni Šumager.

Šuster je već sa 19 godina debitovao za A reprezentaciju Nemačke, a sa 20 bio nezvanično proglašen za najboljeg igrača Evropskog šampionata u Italiji 1980. na kome su nemački fudbaleri stigli do druge evropske titule.

Bernd Schuster (Köln) Šuster Keln
WEREK via Guliver image

Pariski Frans fudbal dodelio mu je tada Srebrnu kopačku kao drugom najboljem igraču godine na Starom kontinentu iza zemljaka Rumenigea.

Šuster je uz Lotara Mateusa bio najmlađi član nacionalnog tima, ali i jedna od najvećih prznica. Nikad nije davao na sebe, niti je želeo da se povinuje autoritetima. Više puta je dolazio u sukob sa selektorom Jupom Dervalom i glavnim igračima u reprezentaciji Brajtnerom i Rumenigeom.

Imao je veliku podršku tadašnje supruge Gabi, prve žene menadžerke u istoriji fudbala, koja je mnogo uticala na njegovu karijeru. Šuster je pretpeo velike kritike nacionalonog Saveza i fudbalske javnosti, kad je svojevoljno napustio reprezentaciju da bi bio uz suprugu kada se porađala.

(Bernd i Gabi Šuster) Schuster
teutopress via Guliver image (Bernd i Gabi Šuster)

Svi ti događaji kulminiralli su definitivnim napuštanjem nacionalnog tima kada je imao svega 24 godine. U više navrata je pozivan da se vrati, ali su kasnije mediji objavili da je Šusterova supruga i menadžerka tražila od DFB-a čak milion maraka da on ponovo obuče nacionalni dres što je sjajni fudbaler demantovao.

Šuster je problema sa autoritetima i medijima imao je i u Španiji kada je je posle samo dve sezone u Kelnu prešao u slavnu Barselonu. Čak osam godina je proveo na Nou Kampu, gde se takođe suprotstavljao saigračima, trenerima i na kraju predsedniku kluba Žozepu Luisu Nunjezu, pa je uprkos odličnim igrama i omiljenom statusu kod Barsinih navijača, odlučio da 1988. godine pređe u redove najvećeg neprijatelja – Real Madrida.

(Udo Latek i Bernd Šuster u Barseloni) Trainer Udo Lattek (links), Bernd Schuster (rechts FC Barcelona Barca Fussball 1 Spanische Liga 1982 1983 Trainer Udo Lattek links Bernd Schuster rechts FC Barcelona
Guliver image (Trener Udo Latek i Bernd Šuster u Barseloni)

Kasnije je i navijačima Reala zabio nož u srce i preselio se u komšijski Atletiko, ušavši tako u istoriju kao jedini igrač uz povremenog španskog reprezentantivca Mikela Solera, koji je igrao u dresovima tri najslavnija španska kluba. Ekvivalent onome što je kao treneru uspelo samo Srbinu Radomiru Antiću.

Šuster je u više navrata želeo da se vrati u Keln, ali je posle 13 godina u španskom fudbalu prihvatio ponudu Bajera iz Leverkuzena i konačno se 1993. vratio u Bundesligu.

Tamo ga je dočekao srpski trener Dragoslav Stepanović, a godinu kasnije mu se pridružio još jedan proslavljeni veteran Rudi Feler. Bili su tu i Ulf Kirsten, Andreas Tom, Brazilac Paulo Seržo, pa su Farmaceuti s pravom bili među najboljim timovima Bundeslige. U prolećnom delu prve sezone čak su jedno vreme bili lideri na tebale, ali su na kraju završili iza minhenskog Bajerna i Kajzerslauterna.

Bernd Schuster Šuster jubelt
Guliver image

Šuster je podsetio na najbolje dane, delio je lopte kao rukom i postigao neke spektakularne golove. Međutim, godine su činile svoje. Odlaskom Stepanovića i povratkom na BajArenu bivšeg trenera Bajerna Eriha Ribeka sad već 37-godišnji Šuster izgubio je mesto u startnoj postavi. Zato je 1996. odlučio da napusti Nemačku i igračku karijeru završi godinu kasnije u dalekom Meksiku, u klubu UNAM Pumas.

Na kraju se razišao i sa suprugom i menadžerkom Gabi, sa kojom ima četvoro dece. Bili je u braku do 2011. godine. Šuster se ubrzo ponovo oženio i sa španskom advokaticom Elenom Blasko dobio još dvoje dece.

Vratio se kasnije u Keln kao trener, sedeo je i na klupi Real Madrida i drugih španskih klubova. I kao trener se često nije slagao sa igračima i medijima, ali to je neka druga priča…

Zapamtila ga i Zvezda

Bernd Šuster je jedan od najboljih mečeva u dresu Barselone odigrao 20. oktobra 1982. na beogradskoj „Marakani“, Katalonci su u prvom meču drugog kola Kupa kupova pobedili Crvenu zvezdu sa 4:2. Po dva gola postigli su Dijego Maradona i Šuster za goste, Rajko Janjanin za crveno-bele.

Šuster je bio strelac i u revanšu na stadionu Kamp Nou, Barsa je tada pobedila sa 2:1.

(Dijego Maradona i Bernd Šuster u Barseloni) Diego Armando Maradona (li.) und Bernd Schuster (beide FC Barcelona);
Kicker/Eissner, Liedel via Guliver image (Dijego Maradona i Bernd Šuster u Barseloni)
Bernd Schuster (Deutschland) Šuster
Sven Simon via Guliver image
BERND SCHUSTER Šuster Real
Buzzi via Guliver image (Bernd Šuster u Real Madridu)
(Bernd Šuster u Atletiko Madridu) Šuster Bernd Schuster (Atletico)
imago/HJS via Guliver image (Bernd Šuster u Atletiko Madridu)
(Bernd Šuster kao trener Real Madrida) Trainer Bernd Schuster (Real Madrid)
Cordon Press/Diario AS via Guliver image
(Bernd Šuster kao trener Real Madrida)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!