Legende Bundeslige: Da se zna ko je stariji brat

Bundesliga 12. mar 202310:00 0 komentara
(Klaus i Tomas Alofs) Die Brüder Klaus li und Thomas Allofs beide 1 FC Köln
Guliver image (Klaus i Tomas Alofs)

Klaus Alofs jedan je od najboljih nemačkih fudbalera osamdesetih godina prošlog veka i među Top 10 golgetera Bundeslige svih vremena.

Legende Bundeslige

Igao je za tri velika nemačka kluba, sa svakim je osvajao trofeje i dva puta bio najbolji strelac Bundeslige.

Rođen je u Diseldorfu, glavnom gradu Severne Rajne-Vestfalije, najnaseljenije savezne države, odnosno pokrajine u Nemačkoj.

Klaus i tri godne mlađi brat Tomas, takođe uspešan bundesligaški fudbaler i golgeter, prve fudbalske korake načinili su u lokalnom klubu TuS Gereshajm, da bi profesionalnu karijeru započeli u bundesligašu Fortuni. Jedno vreme zajedno igrali u klubu iz Diseldorfa, takođe kratak period i u Kelnu, pa i u reprezentaciji Zapadne Nemačke.

Klaus Alofs je ostavio mnogo veći trag. U dresu Fortune bio je najbolji strelac Bundeslige u sezoni 78/79 i tri godine zaredom igrao u finalu nacionalnog DFB Kupa Nemačke. Prvo finale 1978. izgubljeno je od komšija iz Kelna, a onda su naredna dva dobijena – ’79 protiv berlinske Herte i ’80 kao revanš Kelnu. Tada je mlađi Tomas postigao pobedonosni gol.

Tih godina Fortuna je ostvarila i istorijski uspeh na međunarodnoj sceni. Stigla je ’79 do završnice Kupa kupova, ali je u jednom od najuzbudljivijih finala u istoriji evropskih takmičenja, Barselona slavila sa 4:3 nakon produžetaka. Braća Alofs bila su zajedno u timu, a Tomas je postigao jedan gol.

I Klaus Alofs postigao je neke važne golove u kup takmičenjima, ali najviše se spominje njegov učinak u senzacionalnoj bundesligaškoj pobedi nad Bajernom od 7:1 septembra 1978. kada je privukao pažnju sa dva pogotka i isto toliko asistencija. To je do dan danas drugi najteži poraz Bavaraca u istoriji Bundeslige.

(Klaus Alofs u dresu Kelna) Spielszene, Klaus Allofs (FCK) im Ballbesitz, Fussball, Bundesliga, 1983/1984, 1. FC Köln gegen Borussia Dortmund 5:2 Fussball, Bundesliga, 1983/1984, Müngersdorfer Stadion, 1, FC Köln gegen Borussia Dortmund 5:2, Spielszene, Klaus Allofs (FCK) im Ballbesitz, football, Bundesliga, 1983/1984, Müngersdorf Stadium, 1. FC Cologne versus Borussia Dortmund 5:2, scene of the match, Klaus Allofs (FCK) in ball possession Spielszene Klaus Allofs FCK im Ballbesitz Fussball Bundesliga 1983 1984 1 FC Köln gegen Boru
Guliver image (Klaus Alofs u dresu Kelna)

Stariji od braće Alofs je u leto 1981. prešao u komšijski Keln za tada rekordnu sumu od 2.25 miliona maraka. I u dresu Jarčeva postao je najbolji strelac Bundeslige, u sezoni 85/86 postigao je gol više od mlađeg saigrača iz nemačke reprezentacije Rudija Felera. Tada je ušao u istoriju Bundeslige kao prvi fudbaler koji je bio najbolji strelac lige sa dva različita kluba.

Sa Kelnom je takođe osvojio Kup Nemačke ’83 i stigao do finala Kupa UEFA u sezoni 85/86. Bio je najbolji strelac takmičenja sa devet golova i postigao jedan pogodak u finalu protiv Real Madrida, ali je trofej ipak pripao slavnom španskom klubu.

(EURO 1980: Klaus Alofs postiže jedan od tri gola protiv Holandije) ALLOFS Klaus Team Deutschland Tor durch Klaus Allofs mit Torwart Piet Schrijvers UEFA Fussball Europameisterschaften 198
Guliver image (EURO 1980: Klaus Alofs postiže jedan od tri gola protiv Holandije)

Tih godina bio je i standardni član nacionalnog tima. Za reprezentaciju Nemačke ukupno je odigrao 56 utakmica i postigao 17 golova. Posebno se pamti het-trik u pobedi nad večitim rivalom Holandijom od 3:2 na Evropskom šampionatu u Italiji ’80 kada su Nemci stigli do druge titule prvaka Evrope. Zapažen je bio i na Svetskom prvenstvu ’86, gde su Panceri poklekli tek u finalu protiv Maradonine Argentine.

Klaus Alofs se u međuvremenu preselio u Francusku i sa uspehom igrao najpre za Marsej, zatim i Bordo, da bi se već kao veteran sa 33 godine vratio u Bundesligu na poziv svog nekadašnjeg trenera iz Fortune, Ota Rehagela. Kralj Oto počeo je da stvara perspektivan tim u Verderu i bio mu je potreban jedan iskusan igrač.

Alofs u Bremenu doživljava možda i najlepše trenutke u klupskoj karijeri. Prve sezone treći put osvaja Kup Nemačke i to dramatičnom pobedom na penale protiv svog bivšeg kluba Kelna. Sledeće sezone osvaja Kup kupova i postiže gol u finalu protiv Monaka, a onda u poslednjoj sezoni osvaja svoju prvu budesligašku titulu. Iako je već bio veteran sa 36 godina i prvi put u karijeri nije postigao gol u jednoj sezoni Bundeslige, bio je to najlepši način da zaokruži sjajnu profesionalnu karijeru.

Kada je konačno podvukao crtu, mogao je da se pohvali da je na ukupno 424 utakmice u Bundesligi postigao 177 golova i u tom trenutku bio sedmi najbolji strelac svih vremena.

Nakon što je okačio kopačke o klin, oprobao se u ulozi trenera u svojoj Fortuni iz Diseldorfa, ali je ubrzo uvideo da to nije posao za njega. U leto ’99 postao je generalni menadžer Verdera i sa klubom iz Bremena nastavio da niže uspehe tamo gde je stao kao igrač. U tandem sa trenerom Tomasom Šafom učestvovao je u osvajanju duple krune, Bundeslige i Kupa Nemačke u sezoni 2003/04.

(Klaus Alofs i Tomas Šaf doneli su mnogo radosti navijačima Verdera iz Bremena)
PMK via Guliver image (Klaus Alofs i Tomas Šaf doneli su mnogo radosti navijačima Verdera iz Bremena)
(Tomas Alofs) Thomas Allofs (Düsseldorf) skeptisch
Guliver image (Tomas Alofs)
Fortuna Keln (Klaus Alofs sa peharom Kupa Nemačke) DFB-Pokalfinale 1980 Fortuna Duesseldorf - 1. FC Koeln 2:1 /04.06.1980/ Klaus Allofs mit Pokal. re.: Egon Koehnen. *** D
Guliver image (Klaus Alofs sa peharom Kupa Nemačke)
(Keln - Fortuna: Klaus Alofs sa loptom, iza njega je Tomas Alofs) Klaus Allofs (Mitte, Köln) entwischt seinem Bruder Thomas Allofs (2.v.re., Düsseldorf)
Guliver image (Keln – Fortuna: Klaus Alofs sa loptom, iza njega je Tomas Alofs)
Guliver image (Klaus Alofs desno kao kapiten Zapadne Nemačke) Klaus Allofs im Trikot der deutschen Nationalmannschaft Klaus Allofs im Trikot der deutschen Nationa
Guliver image (Klaus Alofs desno kao kapiten Zapadne Nemačke)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!