Legende Bundeslige: Dragoslav Stepanović – Život ide dalje

Bundesliga 23. apr 202210:00 > 19. avg 2022 14:13 2 komentara
Dragoslav Stepanovic ; kbdig 1996 quer
imago/Pressefoto Baumann via Guliver image

U Nemačkoj je dovoljno reći Stepi i svi znaju da je reč o Dragoslavu Stepanoviću, bivšem fudbaleru i treneru Ajntrahta iz Frankfurta i jednoj od najpopularnijih ličnosti u Bundesligi devedesetih godina.

Legende Bundeslige

Živomirov i Rosin jedinac uspešno je krčio put kroz život. Kao vižljasti dugajlija rodom iz Sibnice i svršeni učenik srednje medicinske škole na beogradskoj Zvezdari. Oduvek je voleo fudbal i muziku, a vesela narav i otvoreno srce učinili su da ostane upamćen kao jedan od najomiljenijih jugoslovenskih fudbalera svog vremena.

Dok je u Nemačkoj poznat kao Stepi, za prijatelje iz cele Jugoslavije bio je i ostao Stipe. Taj nadimak dobio je na početku profesionalne karijeru sasvim slučajno jer trener nije dobro čuo kada se predstavio kao „Stepa“ i prekrstio ga u Stipe.

Počeo je kod Ingeta Olarevića u Mladom proleteru, fudbalsku slavu stekao je na Karaburmi u dresu OFK Beograda, a u svet se otisnuo kao vrhunski bek Crvene zvezde.

Kao fudbaler bio je ispred svog vremena, prototip modernog beka sa izraženim ofanzivnim karakteristikama. Zato je stigao i do dresa selekcije sveta.

Imao je peh da zbog povrede izostane sa Svetskog prvenstva u SR Nemačkoj 1974, ali je dve godine kasnije zaigao u toj istoj Nemačkoj kao član Ajntrahta iz Frankfurta. Bio je veliko pojačanje za klub sa Vald stadiona. U Bundesligu je stigao kao prekaljeni reprezentativac, iza sebe je imao 34 meča u dresu Jugoslavije.

Eintracht Frankfurt Dragoslav Stepanovic Frankfurt am Ball
Guliver image

Za crveno-crne su tada igrali i Bernd Helcenbajn, Jirgen Grabovski, Čarli Kerbel, Bernd Nikel, Volfgang Kraus…

Za dve sezone u dresu Ajntrahta ukupno je odigrao 53 utakmice, 49 u Bundesligi. Debitovao je protiv berlinske Herte, a prvi gol postigao je u remiju sa Sarbrikenom u gostima 2:2. Tada je u protivničkom timu bio njegov bivši klupski i reprezentativni saigrač Kule Aćimović, a Stipetov spektakularan pogodak proglašen je za drugi najlepši tada u Bundesligi.

Tresao je mreže i Duizburga i posebno Borusije Menhengladbah na njenom Bekelbergu kada je Ajntraht sa 3:1 pobedio čuveni Latekov tim predvođen Fogtsom, Simonsenom, Hajnkesom i ostalim asovima.

imago/Kicker/Eissner via Guliver image (Stepanović dobija duel sa Abramčikom iz Šalkea, desno je Nojberger)

U Nemačkoj je pored Ajntrahta igrao i za drugoligaša Vormaciju Vorms, a dve sezone proveo je i u Engleskoj u ekipi Mančester Sitija. Na Mejn Roudu je ušao u istoriju kao prvi stranac kapiten ovog kluba.

Iz Engleske se vratio u Nemačku gde je završio čuvenu trenersku školu Henesa Vajsvajlera u Kelnu.

Počeo je da radi u manjim klubovina iz Frankfurta, između ostalih i u Rot-Vajsu gde je trenirao tada osrednjeg veznog igrača, danas velikog trenera Jirgena Klopa.

Stepanovićeva trenerska karijera doživela je bum kada je dobio poziv nekadašnjeg saigrača, u to vreme sportskog direktora i menadžera Ajntrahta, Bernda Helcenbajna.

Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt V.l.: Coach Dragoslav Stepanovic, Manager Bernd Hölzenbein und Vereinspräsident Dieter Lindner auf der Bank
Guliver Image (Dragoslav Stepanović i Bernd Helcenbajn)

Njegova pojava, istaknuti brkovi i cigarilos, uz harizmatičan pristup, doneli su mu veliku popularnost među igračima, navijačima i medijima. Sve su to pratili i sjajni rezultati. Preporodio je svoj nekadašnji klub i bio na pragu senzacionalne prve titule u istoriji Ajntrahta.

Ekipa u kojoj su bili Andreas Meler, Uve Bajn, Entoni Jeboa, golman Štajn, godinu kasnije i Džej-džej Okoča i Sloba Komljenović, postala je hit u Nemačkoj.

Trainer Dragoslav Stepanovic Eintracht Frankfurt Aufmacher
Guliver image

U sezoni 91/92 samo splet nesrećnih okolnosti sprečio ga je da bude šampion Bundeslige. Ajntraht je kao prvi na tabeli u poslednjem kolu gostovao u Roštoku ekipi Hanse koja je matematički već ispala iz lige. Umesto očekivane pobede, Ajntraht je doživeo šokantan poraz i titula je pripala Dubajićevom Štutgartu.

Posle utakmice ostala je zabeležena čuvena Stepijeva rečenica: „Lebbe geht weider – Život ide dalje“. Ta izreka postala je njegov zaštitni znak.

Za utehu je godinu kasnije osvojio DFB Kup Nemačke i to na pomalo bizaran način. Nakon poraza u polufinalu kupa od Bajera iz Leverkuzena podneo je ostavku, da bi ga u nastavku sezone angažovao upravo klub iz Leverkuzena sa kojim je trijumfovao u finalu protiv Herte.

(Dragoslav Stepanović i Lotar Mateus) Trainer Dragoslav Stepanovic (li, Eintracht Frankfurt) und Lothar Matthäus (re, Bayern München);
imago/WEREK via Guliver image (Dragoslav Stepanović i Lotar Mateus)

I sa Farmaceutima se borio za titulu Bundeslige, ali je opet izgubio trku, završio kao treći iza Bajerna i Kajzerslauterna.

Radio je Stipe kasnije u Španiji (Atletik Bilbao), Grčkoj (AEK Atina), Kini (Šenjang Jinde), Egiptu (Zamalek Kairo)… Vraćao se i u nemački fudbal (Ajntraht Frankfurt, VfB Lajpcig, Štutgarter Kikers, Kikers Ofenbah, Rot-Vajs Oberhauzen, TuS Koblenc), trenirao je klubove i u Srbiji (Čukarički, Vojvodina, Radnički Niš) i u Republici Srpskoj (Laktaši), ali će na pomen njegovog trenerskog pečata uvek prva asocijacija biti Bundesliga, Ajntraht iz Frankfurta i nezaboravna uzrečica „Život ide dalje.“

Najbolji trener Ajntrahta svih vremena

Stepi je bio i ostao omiljen među pristalicama Ajntrahta. Navijači kluba iz Frankfurta još uvek čeznu za danima kad se njihov klub borio za titulu u Bundesligi, a na klupu sedeo „mister cigarilos“.

Stepanovićeva popularnost ne bledi s godinama, pa je tako 2017. godine dobio vredno priznanje. Proglašen je za najboljeg trenera Ajntrahta svih vremena u anketi koju je sproveo ugledni Bild.

Stepanović je u konkurenciji osam najuspešnijih trenera Ajntrahta dobio ubedljivo najviše glasova. Pobedio je sa 37 odsto, ispred Jerga Bergera (27%) i Fridhelma Funkela (14%).

Dragoslav Stepanovic Transparent vor dem Fanblock von Eintracht Frankfurt mit der Aufschrift: Stepi Du bist Der beste Transparent vor dem Fanblock von Eintracht Frankfurt mit der Aufschrift Stepi Du bist Der beste
Guliver image („Stepi du bist der beste – Stepi ti si najbolji)
Dragoslav Stepi Stepanovic und Ehefrau Jelena ud Tochter Ivana und Schwiegersohn Slobodan Komljenovic
Guliver image (Stipe sa suprugom Jelenom, ćerkom Ivanom i zetom Slobom Komljenovićem)
Dragoslav Stepanovic (Frankfurt) am Ball, dahinter Herbert Scheller (1860)
imago/Kicker/Eissner via Guliver image
Guliver image (Tim Jugoslavije: Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Ilija Petković, Jovan Aćimović, Stanislav Karasi, Josip Katalinski, Brane Oblak, Vladislav Bogićević, Dušan Bajević, Enver Marić, Dragan Holcer. Mannschaftsfoto Jugoslawien v li Dragoslav Stepanovic Miroslav Pavlovic Ilija Petkovic Jovan A
Guliver image (Tim Jugoslavije: D. Stepanović, M. Pavlović, I. Petković, J. Aćimović, S. Karasi, J. Katalinski, B. Oblak, V. Bogićević, D. Bajević, E. Marić, D. Holcer.
Schlussjubel Jugoslawien Dragoslav Stepanovic und Miroslav Pavlovic
Guliver image (Dragoslav Stepanović i Miroslav Pavlović)
Jugoslavija Mannschaftsbild Jugoslawien, hinten v.li.: Petar Krivokuca, Dragoslav Stepanovic, Dusan Bajevic, x, Torwart Enver Maric, Nenad Bjekovic; vorn v.l.: Jure Jerkovic, Danilo Popivoda, Dragan Holcer, Miroslav Pavlovic, Branko Brane Oblak; Branco, Vdia, quer, Vorstellung, Präsentation, Mannschaftsfoto, Keeper, Torhüter Nationalmannschaft 1973, Nationalteam, Nationaltrikot Zagreb Fußball Länderspiel Herren Mannschaft Jugoslawien Totale Randmotiv Personen
imago/Frinke via Guliver (tim Jugoslavije – stoje: P. Krivokuća, D. Stepanović, D. Bajević, B. Paunović, E. Marić, N. Bjeković. čuče: J. Jerković, D. Popivoda, D. Holcer, M. Pavlović, B. Oblak)
Mannschaftsfoto Eintracht Frankfurt, v.li.: Jürgen Grabowski, Torwart Heinz-Josef Koitka, Gert Trinklein, Roland Weidle, Bernd Hölzenbein, Peter Reichel, Rüdiger Wenzel, Bernd Nickel, Wolfgang Kraus, Dragoslav Stepanovic, Willi Neuberger Team photo Eintracht Frankfurt v left Jürgen Grabowski Goalkeeper Heinz Joseph Koitka Gert Trinklein Roland Weidle Bernd Hoelzenbein Peter Reichel Rüdiger Wenzel Bernd Nickel Wolfgang Kraus Dragoslav Stepanovic Willi Neuberger Grabovski Helcenbajn
Guliver image (Eintracht Frankfurt, v.li.: Jürgen Grabowski, Torwart Heinz-Josef Koitka, Gert Trinklein, Roland Weidle, Bernd Hölzenbein, Peter Reichel, Rüdiger Wenzel, Bernd Nickel, Wolfgang Kraus, Dragoslav Stepanovic, Willi Neuberger)
(Tim Jugoslavija: Dragan Džajić, Ivan Ćurković, Dušan Bajević, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Vahidin Musemić, Andjelko Tešan, Jure Jerković, Ilija Petković, Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović) Mannschaftsvorstellung Jugoslawien v li Dragan Dzajic Ivan Curkovic Dusan Bajevic Blagoje Paun
Guliver image (Tim Jugoslavije: Dragan Džajić, Ivan Ćurković, Dušan Bajević, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Vahidin Musemić, Andjelko Tešan, Jure Jerković, Ilija Petković, Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović)
1977/1978 Eintracht Braunschweig gegen Eintracht Frankfurt 1:1 am 03.12.1977. Im Foto: Ausländische Spieler. V.li:. Alexandar Ristic Dragoslav Stepanovic und Danilo Popivoda.
imago/Rust via Guliver (Aleksandar Ristić, Dragoslav Stepanović i Danilo Popivoda)
Eintracht Frankfurt, v.li.: Bernd Nickel, Dragoslav Stepanovic, Bernd Hölzenbein, Rüdiger Wenzel (alle Frankfurt) Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt Dragoslav Stepanović
Guliver Image (Bernd Nickel, Dragoslav Stepanović, Bernd Hoelzenbein, Rüdiger Wenzel)
Dragoslav Stepanović Stepi
Foto Sport Klub
Andreas Wolf – Pool/Getty Images (Niko Kovač i Dragoslav Stepanović)
Express Sportnacht in Köln ETL Express Sportnacht RheinEnergieStadion Dragoslav Stepanovic mit Frau Jelena
Guliver image (Stepi sa suprugom Jelenom)
Dragoslav Stepanovic Viva Con Agua Benefizspiel Deutschland Stuttgart 04 09 2016 Fussball Viva Con Agua Benefizspiel
Guliver image
OFK Beograd, Dragoslav Stepanović i legendarni fizioterapeut Raki Aranđelović
Coach Dragoslav Stepanovic mit Transparent mit der Aufschrift
Guliver image

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare