Legende Bundeslige: Maks Merkel, trener na meti atentatora

Bundesliga 20. avg 202110:00 1 komentar
Maks Merkel Trainer Max Merkel FC Schalke 04 1975 HM
Guliver image

Maks Merkl je kao trener ušao je u istoriju kao prvi u Bundesligi koji je osvojio titule sa dva različita kluba. I što je posebno interesantno, bio je šampion sa Minhenom 1860 i Nirnbergom, klubovima koji više nikad posle njega neće biti prvaci Nemačke.

Legende Bundeslige

Maks Merkl je prvi veliki trener u istoriji Bundeslige. Ovaj Austrijanac rodom iz Beča kao fudbaler se proslavio u dresu Rapida. Zanimljivo je da je odigrao po jedan meč i za reprezentaciju Austrije i za Nemačku.

Neobičnost za ono vreme je i da je trenersku karijeru najpre počeo da gradi u Holandiji. Godinu dana bio je i selektor Lala, a pamti se da je uspeo Holanđanima da donese prvu pobedu nad Nemačkom posle 25 godina.

To mu je svakako bila velika preporuka da se nametne klubovima iz Bundeslige. Prvo ga je angažovala Borusija Dortmund, koju je doveo do finala Kupa Nemačke, a onda je 1961. godine preuzeo Minhen 1860. Izveštaji kažu da je u ono vreme, početkom šezdesetih, imao platu od 3.000 nemačkih maraka. Isplatio se Bavarcima potpuno jer je sa generacijom u kojoj su bili jugoslovenski asovi Perica Radenković i Željko Perušić ostvario najveće uspehe u istoriji kluba. Popularni „Zekscig“ je sa njim na klupi nekoliko godina bio najbolji tim ove zemlje.

Zeljko Perusic Petar Radenkovic President Adalbert Wetzel team manager Max Merkel Friedhelm Konietzka and Peter grand Vneg Vsw horizontal Functionary Peter Radi Timo Konjecka
Guliverimage/imago/WEREK (Minhen 1860: Perušić, Radenković, predsednik Vecel, trener Merkel, Konjecka i Groser)

Zlatne godine minhenskih „Lavova“

Najpre je 1964. osvojio Kup Nemačke pobedom u finalu nad Ajntrahtom iz Frankfurta. Godinu kasnije doveo je minhenske „Lavove“ do finala Kupa Kupova i utakmice sa Vest Hemom na londonskom Vembliju. Kruna svega bila je titula prvaka Nemačke 1966. godine kad je Minhen prvi prošao kroz cilj ispred Borusije iz Dortmunda i gradskog rivala Bajerna.

Međutim, sledeće sezone nije sve štimalo kako treba, iako je Minhen u Kupu šampiona uspeo na svom terenu da pobedi čak i Real Madrid. U revanšu je ipak eliminisan, ali su se problemi pojavili u Bundesligi. Loši rezultati su se nizali, pa su minhenski „lavovi“ u jednom trenutku bili čak pretposlednji na tabeli.

Postojao je očigledan problem u odnosu između igrača i trenera. Merkl je bio poznat po oštrom jeziku i uprava je odlučila da ga smeni. On je u januaru preuzeo Nirnberg i sezonu završio na desetom mestu, dok se ekipa Minhena bez njega oporavila i stigla čak do druge pozicije.

Nirnberg 1. FC Nürnberg - Meister 1968, h. v. li.: Co-Trainer Körner, Georg Volkert, Ferdinand Wenauer, Zvezdan Cebinac, Heinz Müller, Heinz Strehl, Trainer Max Merkel, Ludwig Müller, Hubert Schöll; vorn: Horst Leupold, Karl-Heinz Ferschl, Fritz Popp, Gyula Toth, Zvezdan Čebinac Nirnberg
Guliverimage (Nirnberg šampion Bundeslige 1968: trener Mekel, Čebinac, Tot…)

Titula sa Nirnbergom i ispadanje šampiona

Uprava „Zeksciga“ je zadovoljno trljala ruke, ali se naredne sezone sve  okrenulo. Merkl je ekipi Nirnberga, u kojoj je tada igrao i Zvezdan Čebinac, doneo istorijsku titulu prvaka Bundeslige, a Minhen je sezonu završio tek na 12. mestu.

Međutim, sledeće sezone se i u Nirnbergu pojavio problem na relaciji trener – igrači. Opet su počeli loši rezultati, stigle su mu i pretnje atentatom (?!) i Austrijanac je u dogovoru sa Upravom u jeku sezone sporazumno napustio klub. Nirnberg je na kraju ispao iz lige i neslavno ušao u istoriju Bundeslige kao jedini šampion koji je doživeo takvu sudbinu.

Merkl je posle toga odlučio da se oproba u Španiji. Najpre u Sevilji, zatim i u Atletiko Madridu, sa kojim je beležio odlične rezultate i postao prvak Španije. Međutim na kraju je i tamo smenjen zbog neprimerenih, nacionalističkih izjava i vratio se u Nemačku.

Ponovo je bio trener Minhena 1860, zatim i Šalkea, Augzburga i Karlsruea, ali nije ponovio uspehe iz šezdesetih godina. U jednom trenutku za trenera ga je angažovala i Uprava Bajerna. Bilo je to 1979. godine, ali fudbaleri su se pobunili zbog čega je predsednik kluba Vilhelm Nojdeker podneo ostavku, a Merklu je bio isplaćen sav novac iz dvogodišnjeg ugovora iako nije vodio nijedan trening Bajerna.

Trenersku karijeru je završio 1983. godine u Švajcarskoj, na klupi Ciriha.

Po odlasku u penziju napisao je brojne knjige o fudbalu, a bio je poznat i kao oštar kolumnista i kritičar u nemačkoj štampi.

Bundesliga Trainer Max Merkel (1. FC Nürnberg, Zvezdan Čebinac Nirnberg
Guliverimage/imago/Ferdi Hartung
Maks Max Merkel (Nürnberg)
Guliverimage

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare