Legende Bundeslige: Od nacističkog logora do kapitena Švaba

Bundesliga 2. sep 202210:00 1 komentar
Štutgart Dragan Holcer VfB Stuttgart VfB Stuttgart - Spandauer SV Deutschland, Stuttgart, 05.08.1978, Fussball, DFB-Pokal, Saison 1978/1979, 1. Runde, VfB St
Guliver image

Dragan Holcer, dete niškog Radničkog i legendarni kapiten splitskog Hajduka, proslavio se kao član čuvene half linije jugoslovenske reprezentcije "Pavlović - Paunović - Holcer", ali svakako je mogao da bude ponosan i na sedam godina provedenih u nemačkom fudbalu kao član Štutgarta i Šalkea.

Legende Bundeslige

Svaki trener ima nekog svog „Roberta Prosinečkog“, lošu procenu ili grešku. Velikom strategu splitskog Hajduka Tomislavu Iviću mogao bi da se pripiše upravo Dragan Holcer.

Naravno, propust je potpuno drugačiji od Ćire Blaževića, jer je Holcer godinama bio kapiten Splićana i omiljen među navijačima, ali Ivić ga je u jednom trenutku proglasio invalidom, tvrdio da mu je karijera gotova, a Holcer ga je demantovao upravo u jednoj od najjačih fudbalskih liga na svetu, Bundesligi.

Istina, Štutgart ga je kupio od Hajduka dok je još bio nemački drugoligaš, da bi se vrlo brzo iz Cvajte preselio u Bundesligu. A onda krenuo da i dalje raste i sa Holcerom u timu izraste tih godina u jedan od najboljih nemačkih timova.

Nemačka, uostalom, dođe kao sudbina Draganu Holceru. Može se slobodno reći da je imao filmsko detinjstvo, ali nimalo lako. Njegov otac bio je Slovenac Franc Holcer, a majka Italijanka rođena u Nišu kao Ida Oreli. Bila je ćerka Austrijanke i italijanskog inženjera železnice, tada zaposlenog na izgradnji pruge Niš-Skoplje.

Rođen u konc logoru

Holcerov otac se tokom Drugog svetskog rata borio u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i umro je pre Draganovog rođenja. Njegova majka je u drugom stanju zajedno sa svoje tri ćerke odvedena u koncentracioni logor u Cvizelu. Tako je Dragan Holcer rođen u Saksoniji.

Po završetku rata, majka se sa četvoro dece vratila kod sestre u zavičaj. Dragan Holcer je imao samo tri meseca kad se rat završio. Odrastao je u Nišu gde je od malena pokazivao talenat za sport. Prvo je trenirao rukomet, a onda gotovo slučajno stigao do fudbalskog terena.

(SR Nemačka - Jugoslavija: kapiteni Franc Bekenbauer i Dragan Holcer)) Franz Beckenbauer BR Deutschland und Dragan Holcer Jugoslawien
Guliver image (SR Nemačka – Jugoslavija: kapiteni Franc Bekenbauer i Dragan Holcer)

U Radničkom je najpre počeo da igra kao krilni napadač i debitovao je golom protiv Sarajeva u sezoni 1963/64. Međutim, njegov fudbalski otac, kako je Holcer uvek nazivao trenera Dušana Nenkovića, prekomandovao ga je na mesto libera. U početku se bunio, ali se vrlo brzo pokazalo da je trener bio u pravu. Holcer je izrastao u sjajnog defanzivca, jednog od najboljih tih godina u jugoslovenskom i evropskom fudbalu.

Vreme uspeha sa splitskim Hajdukom

Krasili su ga izuzetna požrtvovanost, borbenost i odgovornost u igri. Stigao je i do reprezentcije, a onda i do dresa Hajduka, upravo na poziv fudbalskog oca Dušana Nenkovića, iako je kasnije priznao da je prvo želeo u Crvenu zvezdu.

Splićanima je pomogao da osvoje prvu šampionsku titulu posle 16 godina, a onda još dve titule i tri Kupa Jugoslavije pre nego što je karijeru nastavio u Nemačkoj.

Klaus Augentaler i Karl Hajnc Rumenige (Bajern) i Dragan Holcer (Štutgart) Klaus Augenthaler (Mitte) und Karl Heinz Rummenigge (beide Bayern, l.) vs Dragan Holcer (Stuttgart)
Kicker/Liedel via Guliver image – Klaus Augentaler (Bajern) i Dragan Holcer (Štutgart), prvi sleva Karl Hajnc Rumenige

U Štutgartu je proveo šest godina. Krenuo je od druge lige i stigao do samog vrha Bundeslige. I u ovom klubu je kao i u Hajduku postao lider, pravi vođa. Pune četiri godine nosio je kapitensku traku i predvodio izuzetnu generaciju popularnih Švaba, koju su činila braća Ferster, Hansi Miler, Diter Henes…

Štutgart je sa njim u timu četiri godine uzastopno bio u Top 4 Bundeslige, a sezonu 78/79 završio je kao vicešampion iza Zebecovog Hamburgera.

Kevin Kigen (HSV) i Dragan Holcer (Štutgart); Kevin Keegan (li., HSV) gegen Dragan Holcer (Stuttgart);
Kicker/Liedel via Guliver image – Kevin Kigen (HSV) i Dragan Holcer (Štutgart)

Ukupno je odigrao 106 utakmica u Bundesligi i u leto 1981. kad je već imao 36 godina, prešao je u Šalke. Poslednju sezonu u Nemačkoj kao i prvu odigrao je u Cvajti.

Sledećeg leta vratio se u Split i ostao tamo da živi i pomaže Hajduku, ovog puta kao klupski funkcioner.

Preminuo je 23. septembra 2015. u Splitu posle duge i teške bolesti. Imao je tada 71 godinu.

Guliver image (Bernd Ferster, Dragan Holcer i Karl Hajnc Fester) v.li.: Bernd Förster (BR Deutschland), Dragan Holcer (Jugoslawien) und Karlheinz Förster (BR Deutschland) v li Bernd Förster BR Deutschland Dragan Holcer Jugoslawien und Karlheinz Förster BR Deutsch
Guliver image (Bernd Ferster, Dragan Holcer i Karl Hajnc Fester)
(Ivan Buljan HSV i Dragan Holcer Štutgart) (Ivan Buljan i Dragan Holcer) (HSV, li.) und sein Landsmann Dragan Holcer (Stuttgart);
imago/Horst Rudel via Guliver (Saigrači iz Hajduka: Ivan Buljan HSV i Dragan Holcer Štutgart)
(Tim Jugoslavija: Dragan Džajić, Ivan Ćurković, Dušan Bajević, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Vahidin Musemić, Andjelko Tešan, Jure Jerković, Ilija Petković, Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović) Mannschaftsvorstellung Jugoslawien v li Dragan Dzajic Ivan Curkovic Dusan Bajevic Blagoje Paun
Guliver image (Tim Jugoslavije: Dragan Džajić, Ivan Ćurković, Dušan Bajević, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Vahidin Musemić, Andjelko Tešan, Jure Jerković, Ilija Petković, Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović)
Guliver image (Tim Jugoslavije: Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Ilija Petković, Jovan Aćimović, Stanislav Karasi, Josip Katalinski, Brane Oblak, Vladislav Bogićević, Dušan Bajević, Enver Marić, Dragan Holcer. Mannschaftsfoto Jugoslawien v li Dragoslav Stepanovic Miroslav Pavlovic Ilija Petkovic Jovan A
Guliver image (Tim Jugoslavije: Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Ilija Petković, Jovan Aćimović, Stanislav Karasi, Josip Katalinski, Brane Oblak, Vladislav Bogićević, Dušan Bajević, Enver Marić, Dragan Holcer.
Dragan Holcer (VfB Stuttgart, li.) im Gespräch mit Branko Oblak (FC Bayern München); Brane
imago/Pressefoto Baumann via Guliver (Asovi YU fudbala: Dragan Holcer i Brane Oblak)
Jugoslavija Mannschaftsbild Jugoslawien, hinten v.li.: Petar Krivokuca, Dragoslav Stepanovic, Dusan Bajevic, x, Torwart Enver Maric, Nenad Bjekovic; vorn v.l.: Jure Jerkovic, Danilo Popivoda, Dragan Holcer, Miroslav Pavlovic, Branko Brane Oblak; Branco, Vdia, quer, Vorstellung, Präsentation, Mannschaftsfoto, Keeper, Torhüter Nationalmannschaft 1973, Nationalteam, Nationaltrikot Zagreb Fußball Länderspiel Herren Mannschaft Jugoslawien Totale Randmotiv Personen
imago/Frinke via Guliver (Reprezentacija Jugoslavije – stoje: Krivokuća, Stepanović, Bajević, Paunović, Marić, Bjeković. Čuče: Jerković, Popivoda, Holcer, Pavlović i Oblak)
Foto Sportnetwork Sport Klub Dragan Holcer 01
Foto Sportnetwork/Sport Klub
Foto Sportnetwork Sport Klub Dragan Holcer 02
Foto Sportnetwork/Sport Klub

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare