Legende Bundeslige: Roni Helstrem, leteći Viking i hokejaš

Blog 19. nov 202310:00 0 komentara
Roni Helstrem (Kajzerslautern) Torwart Ronnie Hellström 1 FC Kaiserslautern
Guliver - Roni Helstrem (Kajzerslautern)

Leteći Viking, kako su Ronija Helstrema prozvali u Nemačkoj, bio je jedan od najboljih golmana na svetu sedamdesetih godina prošlog veka i dugogodišnji rekorder Bundeslige među inostranim čuvarima mreže.

Legende Bundeslige

Rođen je u Malmeu gde je dočekao tinejdžerske godina kao svestrani sportista, ali ne fudbaler. Smatrali su ga premalim, pa se u početku fokusirao na rukomet i posebno hokej na ledu. Sa 13 godina, Helstremova porodica preselila se iz Malmea u Stokholm. Tamo je postao golman u hokeju na ledu za ekipu Tireso IF, dok je Hamarbi IF bio njegov fudbalski klub.

Prvi sportski trofej u životu osvojio je kao hokejaš kada je sa školskim timom trijumfovao na prvenstvu Švedske za studente. Međutim, na kraju se ipak opredelio za fudbalsku karijeru. Uostalom, njegov otac Ralf bio je golman u trećoj ligi Švedske.

Roni je brzo napredovao i sa samo 17 godina debitovao na golu Hamarbija. Bilo je to u maju 1966. godine. Hamarbi je važio za „jo-jo klub“, gotovo svake godine je ispadao u niži ili se vraćao u viši rang. U sezoni 1970. neočekivano je završio kao peti, što je bio najbolji rezultat od osnivanja kluba. Helstrem je iste godine dobio prestižnu nagradu „Stor Grabb“, a 1971. prvi put je proglašen za fudbalera godine u Švedskoj.

Roni Helstrem (Švedska) Sven Simon Torwart Ronnie Hellström (Schweden)
Sven Simon via Guliver – Roni Helstrem (Švedska)

Sa 19 godina je debitovao na golu reprezentacije i samo dve godine kasnije otputovao na Svetsko prvenstvo u Meksiko 1970. kao prvi golman nacionalnog tima. Međutim, pošto ga je selektor Orvar Bergmark okrivio za gol Anđela Domeginija u porazu 0:1 od budućeg finaliste Italije, naredna dva meča je presedeo na klupi za rezerve.

Ako mu je taj Mundijal u Meksiku ostao u lošoj uspomeni, onda je četiri godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj doživeo najveće počasti u karijeri.

Na četiri od ukupno šest utakmica nije primio gol, a Švedska je van svih prognoza osvojila peto mesto na svetu. U poslednjoj utakmici je pobedila i Jugoslaviju sa 2:1 u Diseldorfu iako su izabranici Miljana Miljanića poveli golom Ivice Šurjaka posle centaršuta Dragana Džajića.

Toni Šumaher (Keln) i Roni Helstrem (Kajzerslautern) Torwart Ronnie Hellström re Lautern und Torwartkollege Harald Schumacher Köln
Guliver – Toni Šumaher (Keln) i Roni Helstrem (Kajzerslautern)

Helstrem je po završetku Svetskog prvenstva karijeru nastavio u Bundesligi u timu Kajzerslauterna gde je prvi put u životu potpisao profesionalni ugovor. U Hamarbiju je bio amater, pre podne bi radio kao trgovac u radnji predsednika kluba, popodne bi branio za prvi tim.

I u Švedskoj i kasnije u Nemačkoj uvek je bio popularan i omiljen među navijačima. Posebno navijačicama. Kada je stigao u Bundesligu nije dobro znao nemački jezik, na šta je njegov mentor Sten Alner duhovito primetio da je plavokosi golman završio žensku srednju školu gde je više brinuo o devojkama nego o gramatici.

Transfer u Kajzerslautern je iznosio tadašnjih 220.000 nemačkih maraka. Mnogi su smatrali da je pogrešio što je ugovor potpisao pre početka Svetskog prvenstva, jer bi ga sigurno tražili mnogo veći klubovi nakon odličnih odbrana na Mundijalu.

Međutim, Helstrem kaže da nikad nije zažalio. U Kajzerslauternu je proveo predivnih deset godina. Sa ovim klubom je dva puta bio treći u Bundesligi (1979. i 1980), dva puta je stigao do finala Kupa Nemačke (1976. i 1981), kao i do polufinala Kupa UEFA 1982. U Kajzerslauternu je jedno vreme živeo sa zemljakom i saigračem Rolandom Sandbergom. Poslednje dve sezone saigrač mu je bio još jedan kolega iz reprezentacije Švedske, Torbjorn Nilson.

Majstor za penale

U svojoj poslednjoj utakmici u Bundesligi, 26. maja 1984. godine, Helstrem je odbranio penal Ralfu Falkenmajeru. Ukupno je odbranio 17 penala u Bundesligi. Plus jedan penal Špancu Rafaelu Garsiji Kortesu u četvrtfinalu Kupa UEFA 1982. u pobedi nad Real Madrida od 5:0.

Na kraju je doživeo da bude jedini stranac, koji je dobio oproštajnu utakmicu u Bundesligi. Bilo je to 24. aprila 1984. godine. Pored brojnih zemljaka predvođenih Bjernom Nordkvistom čast su mu na toj utakmici ukazali i slavni nemački fudbaleri Franc Bekenbauer, Paul Brajtner, Jirgen Grabovski, Volfgang Overat i Sep Majer. Na tribinama tadašnjeg stadiona Becenberg bilo je 35.000 gledalaca, a utakmicu je prenosila i švedska televizija, što je bilo neobično za to vreme. Helstrem je svih tih godina u Nemačkoj imao svoj klub obožavalaca.

Gerd Miler (Bajern) i Roni Helstrem (Kajzerslautern) WEREK Gerd Müller (Bayern) läuft mit Ball ins Tor um ganz sicher zu gehen, Torwart Ronnie Hellström (Lautern)
WEREK via Guliver – Gerd Miler (Bajern) i Roni Helstrem (Kajzerslautern)

Za Kajzerslautern je branio na 266 utakmica u Bundesligi i dugo je bio inostrani golman sa najviše utakmica u istoriji elitne nemačke lige sve dok ga 2022. godine nije prestigao Švajcarac Jan Zomer.

Helstrem definitivno pripada najvećim švedskim fudbalerima 70-ih godina zajedno sa Bjernom Nordkvistom, Oveom Kindvalom, Bo Larsonom, Rolandom Sandbergom i Ralfom Edstremom. Drugu Zlatnu loptu osvojio je 1978. godine postavši jedini golman, koji je dva puta biran za Fudbalera godine u Švedskoj.

Po završetku profesionalne karijere u Bundesligi, imao je kratak izlet u najbolju švedsku ligu Alsvenskan gde je 1988, sa 39 godina, sedam meseci i 18 dana, upisao jedan meč na golu GIF Sundsvala.

Kasnije je radio kao trener golmana u Hamarbiju i Malmeu. Zvanično je ušao u Kuću slavnih švedskog fudbala. Godine 2017. objavljena je njegova biografija pod nazivom „Roni – najbolji na svetu“, a 2019. je prevedena na nemački i nazvana „Ronnie – der Fliegende Vikinger“ (Roni – leteći viking).

Preminuo je 6. februara 2022. od raka jednjaka. Imao je 72 godine.
Njegov sin Erland Helstrem takođe je bio golman u Hamarbiju.

Roni Helstrem (Kajzerslautern) i Petra Cimerman Sämmer Petra Zimmermann (Gebietsweinkönigin Mosel-Saar-Ruwer / Rheinland Pfalz, re.) hat dem Ex-Torwart des 1. FC Kaiserslautern, Ronnie Hellström (Schweden)
Guliver – Roni Helstrem (Kajzserslautern) i Petra Cimerman na promociji vina
Guliver - Kevin Kigen (HSV), Roni Helstrem (Kajzerslautern) i Horst Hrubeš (HSV) Kevin Keegan (HSV, li.), Torwart Ronnie Hellström (Lautern, Mitte) und Horst Hrubesch
Guliver – Kevin Kigen (HSV), Roni Helstrem (Kajzerslautern) i Horst Hrubeš (HSV)
Švedska na SP 1974: Bo Larson, Roni Helstrem, Jan Olson, Kent Karlson, Bjern Anderson, Ove Gran, Stafan Taper, Ralf Edstrem, Koni Torstenson, Roland Sandberg, Ove Kindval Schweden, v.re.: Bo Larsson, Torwart Ronnie Hellström, Jan Olsson, Kent Karlsson, Björn Andersson, Ove Grahn, Staffan Tapper, Ralf Edström, Conny Torstensson, Roland Sandberg, Ove Kindvall; Ronny, Hellstrom, Hellstroem, Edstrom, Edstroem, Connie, Vdia, quer, Torhüter, Keeper,
Švedska na SP 1974 (zdesna na levo): Bo Larson, Roni Helstrem, Jan Olson, Kent Karlson, Bjern Anderson, Ove Gran, Stafan Taper, Ralf Edstrem, Koni Torstenson, Roland Sandberg, Ove Kindval.
Kicker/Liedel via Guliver - Klaus Topmeler i Roni Helstrem (Kajzerslautern) Kicker/Liedel Klaus Toppmöller (li.) und Torwart Ronnie Hellström (beide Lautern)
Kicker/Liedel via Guliver – Klaus Topmeler i Roni Helstrem (Kajzerslautern)