Legende Bundeslige: Sep Majer, Mačak sa Miki Maus rukavicama

Blog 3. sep 202110:00 2 komentara
Sep Majer Torwart Sepp Maier (Bayern) Bajern
guliverimage, imago/Buzzi

Jedan od simbola Bajerna od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka, pored prvih zvezda tima Franca Bekenbauera i Gerda Milera, bio je i nezaboravni golman Sep Majer, po mnogima najbolji čuvar mreže koga je nemački fudbal ikad imao.

Legende Bundeslige

Zbog izuzetnih refleksa, brzine i okretnosti dobio je nadimak “Mačka”. Pored golmanskih kvaliteta bio je poznat i po dugačkim šortsevima, a pamti se i kao prvi golman koji je nosio sada standardne, a to vreme prevelike “Miki Maus” rukavice.

Rođen je u Metenu, malom mestu udaljenom oko 150 kilometara od Minhena, blizu granice sa Češkom i celu karijeru proveo je u Bajernu. Došao je sa samo 14 godina i rastao zajedno sa klubom. Bajern je od amaterskog tima u Oberligi i Regionalnoj ligi izrastao u najveći klub Nemačke i jedan od najboljih na svetu, a Majer je stekao status jednog od najboljih golmana na planeti svih vremena.

Čak 18 sezona je bio član prvog tima – nestvarno zvuči da je u periodu od 1966. do 1979. godine čak 13 sezona uzastopno bio bukvalno nezamenjiv – branio je za Bajern na 442 uzastopne bundesligaške utakmice! Apsolutni rekord Nemačke koji teško da će ikad više neki golman dostići.

Sepp MAIER will be 60 years old on February 28th, 2004! Sepp MAIER, Germany, soccer, goalwart, FC Bayern Munich, with Franz BECKENBAUER (back), and Gerd MUELLER (front) Sep Majer Gerd Miler Franc Bekenbauer
Guliverimage, SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images (Gerd Miler, Sep Majer i Franc Bekenbauer)
Bajern Branko Zebec Bayern
Guliverimage, Teamfoto (Tim Bajerna sa trenerom Brankom Zebecom i Sepom Majerom, sedi prvi sleva)

Tri puta fudbaler godine u Nemačkoj

Za to vreme osvojio je 13 trofeja – po četiri titule šampiona Bundeslige i Kupa Nemačke, tri uzastopna Kupa šampiona, Kup kupova Evrope i Internacionalni kup, odnosno titula klupskog prvaka sveta.

Čak tri puta je proglašavan za Fudbalera godine u Nemačkoj – 1975, ‘77. i ‘78. godine.

Laughing team captain Franz Beckenbauer is holding the conquered World Cup trophy and goalkeeper Sepp Maier is kissing the trophy. DFB president Hermann Goessmann is watching. Sep Majer i Franc Bekenbauer 1974 FIFA World Cup final 2:1 against Netherlands in Munich's Olympic stadium in Germany
Guliverimage, Werek/picture-alliance/dpa/AP Images (Franc Bekenbauer i Sep Majer sa peharom SP 1974)

Podjednako uspešan bio je i na golu reprezentacije Nemačke. Osvojio je titule prvaka Evrope i Sveta – 1972. i ’74 godine i u periodu od 1966. do 1979. godina ukupno branio na 95 utakmica. Zvanično je proglašen za golmana veka u svojoj zemlji.

Zasluženo se našao u Idealnom timu Svetskog prvenstva 1974, član je i Idealnog tima Bajerna svih vremena i jedan od retkih fudbalera koji je dobio mesto u Kući slavnih sportista Nemačke.

Torwart Sepp Maier (Deutschland / FC Bayern München, li.) und Johan Cruyff (Niederlande) Sep Majer Johan Krojf
Guliverimage, imago/Sven Simon

Humorom protiv pritiska

Pored odličnih golmanskih karakteristika bio je poznat i po izuzetnom smislu za humor. Uvek bi šalom odgovarao na ogroman pritisak kojim su izloženi vrhunski sportisti. S tim u vezi pamti se i situacija kad je iz dokolice, dok je nezaposlen stajao na golu Bajerna, pokušao da paradom uhvati patku, koja se neočekivano našla na terenu minhenskog stadiona. Bilo je to 1974. godine tokom bundesligaškog meča sa Bohumom.

Majer je u jednom intervjuu objasnio da je on nije nikakav klovn, naprotiv, veoma je ozbiljna osoba kad je posao u pitanju, ali je priznao da je voleo da se našali i izvodi ludorije kad je to situacija dozvoljavala.

Kad je završio igračku karijeru posvetio se ulozi trenera golmana, kako u reprezentaciji Nemačke tako i u Bajernu, ponovivši sve uspehe koje je ostvario kao aktivan sportista.

Torhüter Petar -Radi- Radenkovic (1860/li.) und Sepp Maier (Bayern) perica sep majer
Guliverimage (Perica „Radi“ Radenković i Sep Majer)

Rivalstvo i prijateljstvo sa Pericom Radenkovićem

Sep Majer i Perica Radenković godinama su bili rivali u Bundesligi. Jugoslovenski golman branio je za Minhen 1860 i bio jedna od prvih velikih zvezda u Bundesligi, dok je mlađi Nemac tek počinjao da čuva gol Bajerna. U početku je Minhen 1860 bio uspešniji i popularniji od dva gradska rivala, ali je ubrzo Bajern sa Majerom na golu izrastao u jedan od najvećih klubova u Evropi i svetu.

Dvojica nekadašnjih rivala i danas su ostali veliki prijatelji.

Torwart Petar Radenkovic (1860, li.) und Kollege Sepp Maier (Bayern) tragen ein Boxderby im perica sep majer
Guliverimage, imago/Sven Simon (Perica „Radi“ Radenković i Sep Majer)
Radi Radenkovic und Sepp Maier PERICA Sep Majer
Guliverimage, Thomas Exler (Perica „Radi“ Radenković i Sep Majer)