Legende Bundeslige: Tetka Keti, braća Grim i golgeter

Bundesliga 11. feb 202310:00 0 komentara
Kicker/Liedel via Guliver (Rudi Feler)

Nekadašnji proslavljeni nemački reprezentativac i jedan od najboljih strelaca u istoriji Bundeslige Rudi Feler ima jedan od najneobičnijih nadimaka u svetu fudbala.

Legende Bundeslige

On je za nekadašnje saigrače i prijatelje ostao „Tetka Keti“, odnosno na nemačkom „Tante Kathe“.

Nadimak mu je dao saigrač iz reprezentacije i kasnije Rome, Tomas Bertold. Obojica su iz okoline Frankfurta, gde su starice sa sedom kosom friziranom u trajnu kosu ponekad nazivali „Tante Kathe“. Kada je Felerova kovrdžava kosa počela da sedi, Bertold mu je dao nadimak, koji se brzo zadržao – posebno kada su nemački mediji za to saznali.

Još jedna zanimljiva stvar. Rudi Feler je rođen u Hanau, nedaleko od Frankfurta. Ovaj gradić je poznat i po tome što su se u njemu rodila i stvarala braća Grim, pisci najlepših bajki sveta, od Crvenkape, Ivice i Marice, preko Pepeljuge, Snežane i sedam patuljaka do Uspavane lepotice.

Što se Rudija Felera tiče, može slobodno da kaže da je on svoju fudbalsku bajku doživeo i u stvarnosti…

Guliver image (Rudi Feler) Rudi Völler BR Deutschland im Länderspiel 1986 in Wien gegen Österreich
Guliver image (Rudi Feler)

Rođen je u skomnoj porodici. Otac Kurt bio je strugar, kasnije upravnik skladišta, dok je majka Ilsa radila kao krojačica i spremačica. Otac ga je prvi put odveo na trening kad je imao osam godina. Od prvog dana je želeo da igra u napadu i da postiže golove.

Imao je 15 godina kada su ga zapazili iz tadašnjeg drugoligaša Kikersa iz Ofenbaha. U tom klubu je započeo profesionalnu karijeru. Debitovao je sa 17 godina, a sa 20 stigao do Bundeslige i dresa Minhena 1860. U debitanskoj sezoni 80/81 postigao je devet golova i dobio poziv još većeg kluba – Verdera.

U Bremenu je doživeo najlepše trenutke u karijeri. Već u prvoj sezoni je postigao 23 gola i postao najbolji strelac Bundeslige, a Verder samo zahvaljujući slabijoj gol razlici morao titulu da prepusti Hamburgeru.

(Rudi Feler i Gvido Buhvald) Verder Štutgart VfB Stuttgart - SV Werder Bremen 4:0 - Rudi Völler (Bremen, li.) gegen Guido Buchwald (Bremen)
Kicker/Liedel via Guliver (Rudi Feler i Gvido Buhvald)

Verder je sa njim u timu još dva puta za dlaku ostajao bez titule, oba puta iza minhenskog Bajerna. Posebno je tragična bila sezona 85/86. Klub iz Bremena nije bio na čelu Bundeslige samo u prvom, baksuznom 13. i poslednjem 34. kolu! Vodio je čitavo vreme, ali je u odlučujućem poslednjem kolu poražen u Štutgartu što su iskoristili Bavarci, pobedili Borusiju Menhengladbah i zahvaljujući gol razlici „oteli“ titulu.

Feler će ukupno pet sezona provesti u Verderu, a onda narednih sedam u inostranstvu, pet u Italiji u ekipi Rome i dve u Francuskoj u dresu Olimpika iz Marseja. Rimskoj Vučici je pomogao da osvoji Kup Italije i igra finale Kupa UEFA, dok je sa Francuzima osvojio Ligu šampiona 1993. godine kada je predvodio napad zajedno sa Alenom Bokšićem i Abedijem Peleom.

Bajer Rudi Feler Rudi Völler von Bayer Leverkusen fotografiert am 22 04 2000 in Leverkusen Fußball 1 Bundesliga Bayer
Guliver image

U Bundesligu se vratio kao veteran sa 34 godine i još dve sezone igrao za Bajer iz Leverkuzena. Tu ga je kao trener dočekao Dragoslav Stepanović, a kao saigrač još jedan veteran i proslavljeni nemački reprezentativac Bernd Šuster.

Poslednji gol postigao je protiv kluba u kome je započeo bundesligašku karijeru – Minhenu 1860.

Ukupno je dao 132 bundesligaška gola, devet za Minhen, 97 za Verder i 26 za Leverkuzen.

Bio je dugogodišnji reprezentativac Nemačke, učesnik dva Evropska i tri Svetska prvenstva. Posebno je blistao na Mundijalima gde je sa Pancerima najpre ’86 u Meksiku bio vicešampion, a onda ’90 u Italiji prvak sveta. U finalu ’86 bio je asistent i strelac gola u porazu od Maradonine Argentine 3:2, da bi se četiri godine kasnije u Rimu Nemci revanširali Gaučosima pobedom od 1:0. Taj jedini gol postigao je Andreas Breme iz penala, dosuđenog u 85. minutu nad Rudijem Felerom.

(Finale SP 1986: Rudi Feler postiže gol protiv Argentine) German forward Rudi Voeller (2nd from L) scores the 2-2 equalizer with a header while the Argetine goalkeeper Nero Pumpido (C) falls to the ground and the Argentine defender Julio Olarticoechea (3rd from R) looks at the ball hitting the goal in 83rd minute of the 1986 World Cup final Germany against Argentina at the Aztec Stadium in Mexico City, Mexico, 29 June 1986. Argentina won the game 3-2 against Germany and won their World Champion title for the secdon time, in front of 114,600 spectators. Soccer World Cup Final 1986: Germany vs Argentina - Rudi Voeller equalizes
Guliver image (Finale SP 1986: Rudi Feler postiže gol protiv Argentine)

Za nacionalni tim ukupno je odigrao 90 utakmica i postigao 47 golova. Na listi najboljih strelaca svoje zemlje svih vremena deli četvrto mesto sa Jirgenom Klinsmanom, s kojim je godinama predvodio napad nemačke reprezentacije.

Kasnije je doživeo da kao selektor Nemačke 2002. godine dovede nacionalni tim do finala Svetskog prvenstva i uđe u istoriji kao jedan od samo trojice kojima je uspelo da budu učesnici finala i kao igrači i kao selektori. Na njegovu žalost, on za razliku od Zagala i Bekenbauera, nije osvojio titulu i kao trener, poražen je u finalu od Brazila sa 2:0. Ali svakako može da bude ponosan na to dostignuće. I na sve što je postigao u fudbalu.

Braća Grim su proslavila gradić Hanua po čuvenim bajkama, dok za Rudija Felera može da se kaže da je snove pretvorio u javu.

Selektor postao slučajno i stigao do finala SP

(Rudi Feler kao selektor Nemačke) Alfred Harder Teamchef Rudi Völler (Deutschland)
Alfred Harder via Guliver image (Rudi Feler kao selektor Nemačke)

Zanimljivo je da Rudi Feler zapravo nikad nije trebalo da bude selektor Nemačke. Te 2000. godine Fudbalski Savez Nemačke (SFB) prvobitno je želeo da imenuje tadašnjeg trenera Bajera iz Leverkuzena Kristofa Dauma, ali je on imao još godinu dana ugovora sa klubom. Feler, u to vreme sportski direktor Leverkuzena, tada je izabran za selektora kao čovek koji je poznavao Daumov način rada i mogao je da počne da ga primenjuje dok trener završi svoje klupske obaveze.

Kako se na kraju ispostavilo, Daum nikada neće dobiti posao selektora zbog problema sa upotrebom droge, a Feler je na kraju ostao u toj ulozi i uspeo da odvede Nemačku u finale Svetskog prvenstva 2002.

Feler je, dakle, jedna od samo tri osobe – pored Marija Loba Zagala i Franca Bekenbauera – koji su stigli do finala Svetskog prvenstva i kao igrač (1986. i 1990.) i kao selektor.

Ružan sukob sa Rajkardom i pomirenje

(SP 1990: Frank Rajkard pljuje Rudija Felera) Euro 2004 - Voeller steps down as German coach (dpa) - The file picture shows the infamous spitting incident in which Dutch national team player Frank Rijkaard spit at his German opponent Rudi Voeller during a World Cup match in Milan, Italy, 24 June 1990. German national soccer team head coach Rudi Voeller has announced his resignation during a press conference in Almancil, Portugal, 24 June 2004 after Germany had been eliminated without a single victory in Euro 2004.
Guliver image (SP 1990: Frank Rajkard pljuje Rudija Felera)

Feler je možda najpoznatiji po još jednom incidentu na Svetskom prvenstvu 1990. godine, kada se sukobio sa proslavljenim holandskim fudbalerom Frankom Rajkardom, koji ga je tada čak pljunuo i to dva puta.

Obojica su dobili crvene kartone, ali je Feler kasnije pokazao izuzetnu sposobnost da oprosti i zaboravi Rajkardov ružan gest. Prihvatio je izvinjenje i čak na tu temu snimio reklamu za jednu holandsku kompaniju.

(SP 1990: Lotar Mateus i Rudi Feler) Deutschland - Argentinien Italien, Rom, 08.07.1990, Fussball, FIFA WM 1990 in Italien, Finale, DFB Deutschland - Argentinien 1:0: v.l. Lothar Matthäus, Rudi Völler beide Deutschland. *** Germany Argentina Italy, Rome, 08 07 1990, Football, FIFA World Cup 1990 in Italy, Final, DFB Germany Argentina 1 0 v l Lothar Matthäus, Rudi Völler both Germany Deutschland - Argentinien Italien, Rom, 08.07.1990, Fussball, FIFA WM 1990 in Italien, Finale, DFB Deutschland - Argent
Guliver image (SP 1990: Lotar Mateus i Rudi Feler)
(Rudi Feler) Rudi Völler (BR Deutschland
Kicker/Liedel via Guliver image (Rudi Feler)
Ditmar Jakobs (HSV) und Rudi Völler (Bremen); Hamburger SV - SV Werder Feler
imago/Kicker/Eissner, Liedel via Guliver image (Rudi Feler i Ditmar Jakobs)
Guliver image (Rudi Feler)
Guliver image (Rudi Feler) Rudi VOELLER, Deutschland, Fussball WM 1990 in Italien / Rudi VOELLER
Guliver image (Rudi Feler)
Guliver image (SP 1990 Nemačka - Jugoslavija: Rudi Feler postiže gol pored golmana Tomislava Ivkovića) German international football player Rudi Voeller scoring a goal against Yugoslavian goalkeeper Tomislav Ivkovic during a match in Milan at the 1990 FIFA World Cup in Italy. 1990 FIFA World Cup - Germany - Yugoslavia
Guliver image (SP 1990 Nemačka – Jugoslavija: Rudi Feler postiže gol pored golmana Tomislava Ivkovića)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!