Legende Bundeslige: Vajsvajlerovi Ždrepci i jarac Henes

Bundesliga 8. okt 202110:00 > 29. okt 2021 11:19 0 komentara
Henes Vajsvajler Trainer Hennes Weisweiler 1 FC Köln mit Meisterschale und DFB Pokal
Guliverimage

Hans "Henes" Vajsvajler jedan je od najcenjenijih fudbalskih stručnjaka svih vremena. Podjednako se uspešno snalazio i u teoriji i u praksi. Njegova knjiga "Der Fuzbal" bila je svojevrsna fudbalska biblija i vodič za trenere širom sveta.

Legende Bundeslige

Nekad je i sam bio fudbaler, ali je kao trener stekao planetarnu slavu. Njegovo ime najviše se vezuje za Keln i Borusiju iz Menhegladbaha. Sa 11 osvojenih trofeja, osam u Nemačkoj, ulazi u red najuspešnijih svetskih trenera svog vremena.

Bio je vrhunski teoretičar i predavač u čuvenoj Sportskoj akademiju u Kelnu. Kroz njegove ruke prošle su stotine trenera iz celog sveta, a kao jedan od najboljih đaka izdvaja se legendarni jugoslovenski fudbaler i trener Zlatko Čik Čajkovski. Danas Sportski centar u Kelnu u njegovu čast nosi ime „Akademija Henes Vajsvajler“.

Uvek se zalagao za napadački fudbal, a posebno je bio poznat po stvaranju mladih igrača. Njegovom fudbalskom decom smatraju se legendarni nemački fudbaleri: Ginter Necer, Jup Hajnkes, Berti Fogts, Herbert Vimer, Rajner Bonhof, Uli Štilike, Pjer Litbarski, Bernd Šuster, kao i čuveni Danac Alan Simonsen.

Henes Vajsvajler bio je član prve postave Kelna od osnivanja kluba 1948. godine. U to vreme imao je dvostruku ulogu u timu – kao igrač i kao trener. Danas maskota ovog kluba, jarac Henes, nosi nadimak po njemu.

FC Cologne's mascot, the goat 'Hennes VIII'
REUTERS/Ina Fassbender

Jedno vreme bio je i pomoćnik nemačkog selektora Sepa Herbergera, a njegov veliki trenerski uspon počinje dolaskom u Menhengladbah 1964. godine.

Uvek verovao u mlade igrače

U Borusiji je stvorio mlad, ali izuzetan tim, koji prvi u istoriji Bundeslige uspeva da odbrani tutulu prvaka Nemačke. Prvu je osvojio 1970, drugu ’71. Zbog poletne igre i proseka od samo 21,5 godine taj šampionski tim dobija nadimak „Ždrepci“, koji fudbaleri iz Menhegladbaha nose i dan danas.

Henes Vajsvajler Borusija Menhengladbah Coach Hennes WEISWEILER, Borussia Monchengladbach left, holds a speech in the cabin, sitting on the bench from left Guenter NETZER, Herberti WIMMER, Ludwig MUELLER (Mv'ller), Peter DIETRICH and Jupp HEYNCKES, Bor. Dortmund - Borussia Monchengladbach. Borussia Monchengladbach.Borusija Menhengladbah
Sven Simon/picture-alliance/dpa/AP Images

Iz tog perioda pamti se istorijski duel sa milanskim Interom u Kupu šampiona. Vajsvajlerova ekipa je u nezaboravnoj igri na stadionu Bekelberg pobedila tada čuveni tim Helenija Herere sa čak 7:1, ali je pri rezultatu 2:1 neko sa tribine pogodio golgetera Intera Roberta Bonisenju limenkom u glavu. Italijani su se žalili i meč je poništen. Igrao se novi na neutralnom terenu i na kraju je Inter prošao u naredno kolo i te sezone stigao do finala gde je poražen od Ajaksa.

Posebno se pamti sezona 1974/75 kad je Borusija u velikom stilu osvojila treću titulu prvaka Nemačke sa čak 86 postignutih golova i gol-razlikom +46 što je do dan danas rekord kluba koji teško da će ekipa iz Menhegladbaha ikad više ponoviti.

Jupp Heynckes, Trainerassistent Karl-Heinz Drygalski, Reiner Bonhof, Wimmer, Jensen, Wittkamp, Schäffer, Danner und «Meistermacher» Trainer Hennes Weisweiler. (Vorn v.l.n.r.) Masseur Stock, Klinkhammer, Berti Vogts, Kleff und Alan Simonsen Henes Vajsvajler Borusija Menhengladbah
Scheidemann/picture-alliance/dpa/AP Images

Kup UEFA za istoriju

Iste sezone Borusija postaje prvi nemački klub koji osvaja Kup UEFA pošto je dve godine ranije izgubila u finalu od Liverpula. Ovog puta igrala je sa holandskim Tventeom i posle 0:0 na domaćem terenu, u revanšu pobeđuje sa 5:1 što je najubedljivija pobeda u gostima u nekom evropskom finalu svih vremena!

Vajsvajler tada dobija unosnu ponudu Barselone i seli se na Kamp Nou da zameni Rinusa Mihelsa. Ispostaviće se, međutim, da će slavni katalonski klub biti jedini u njegovoj bogatoj karijeri u kome neće osvojiti trofej. Prva zvezda tima, Holanđanin Johan Krojf, od prvog dana nije prihvatio sistem rada Henesa Vajsvajlera i Nemac je posle samo devet meseci napustio Španiju.

Vratio se u Keln i navijačima ovog kluba doneo mnogo radosti. Popularni Jarčevi će dve godine zaredom osvojiti Kup Nemačke, a 1978. postati i šampioni Bundeslige. I to u dramatičnom finišu zbog bolje-gol razlike od njegovog nekadašnjeg kluba Borusije iz Menhengladbaha, iako su Ždrepci u poslednjem kolu pobedili imenjaka iz Dortmunda sa čak 12:0!

FC Cologne - Borussia Monchengladbach Jupp HEYNCKES (right) and coach Hennes WEISWEILER Henes Vajsvajler Jup Hajnkes
Sven Simon/picture-alliance/dpa/AP Images (Henes Vajsvajler i Jup Hajnkes)

Iz tog perioda pamti se još jedan evropski klasik, polufinale Kupa šampiona 1979. protiv Notingem Foresta. Keln je u spektakularnom meču u Engleskoj odigrao nerešeno 3:3, a onda u revanšu pred svojim navijačima doživeo šokantan poraz 0:1 i ostao bez finala.

Trenirao Buljana i Bogićevića

Vajsvajler će 1980. godine prihvatiti izazov da se na dve godine preseli u Sjedinjene Američke države i preuzme kormilo tada čuvenog Kosmosa. Sa klubom iz Njujorka osvaja titulu Severnoameričke lige i trenira neke čuvene fudbalere iz tog perioda – zemljaka Franca Bekenabauera, kao i Jugoslovene Blekija Bogićevića i Ivana Buljana, Italijana Đorđa Kinalju, Holanđanina Johana Krojfa, Brazilca Karlosa Alberta i druge.

Posle dve godine vraća se u Evropu i postaje trener ciriškog Grashopersa. Iste sezone osvaja duplu krunu, ali samo nekoliko nedelja posle trijumfa u Kupu Švajcarske umire od srčanog udara. Imao je 63 godine.

Neočekivana smrt čuvenog trenera izazvala je veliku tugu u Nemačkoj. Njegovo telo položeno je ispred Katedrale u Kelnu. Bila je to čast koju su pre njega imali samo nemački kancelar Konrad Adenauer i nadbiskup Josef Hefner.

Sahranjem je u rodnom gradiću Lehenihu, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: „Život za fudbal“.

Henes Vajsvajler Grab von Hennes Weisweiler Erftstadt Lechenich Deutschland Datum 25 01 2016

Guliverimage
Henes Vajsvajler Bundesliga, Season 2019/2020 BMG Borussia Monchengladbach Gladbach - FC Bayern Munich Munich 2: 1 Choreography, choreography, choreography, banner, fans, fanbase, fan, Hennes Weisweiler Borusija Menhengladbah
firo/Sebastian El-Saqqa/picture-alliance/dpa/AP Images

Jupp HEYNCKES (left) Jup Hajnkes Henes Vajsvajler (Hennes Weisweiler)
Sven Simon/picture-alliance/dpa/AP Images (Jup Hajnkes i Henes Vajsvajler)
Henes Vajsvajler Berti VOGTS embraces coach Hennes WEISWEILER, landscape format. Football UEFA Cup Twente Enschede - Borussia Monchengladbach 1:
Sven Simon/picture-alliance/dpa/AP Images (Berti Fogts i Henes Vajsvajler)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!