Legende Bundeslige: Zik Zag Čebinac, najbolje krilo Nemačke

Bundesliga 12. nov 202110:00 > 10:30 1 komentar
Zvezdan Cebinac (Nürnberg) am Ball;
imago/Kicker/Metelmann

Zvezdan Zeko Čebinac bio je jedan od najatraktivnijih jugoslovenskih fudbalera šezdesetih. Kao tipično desno krilo imao je izuzetan dribling i centaršut. Posebno je bio poznat po cik cak driblingu, pa otuda i nadimak u Nemačkoj – "Zik Zag Čebinac".

U Bundesligu je stigao iz Holandije, iz PSV Ajndhovena, a proslavio se u ekipi Nirnberga sa kojom je iste sezone kad je došao postao šampion Nemačke.

To mu je bila četvrta šampionska titula u karijeri. Prethodno je tri godine zaredom bio prvak Jugoslavije sa ekipom Partizana. A takođe je bio upamćen i kao jedan od retkih fudbalera koji je u to vreme zaigrao i za drugog večitog rivala – Crvenu zvezdu.

Fudbal je počeo da igra zajedno sa bratom blizancem Srđanom. Ponikli su u mlađim kategorijama crno-belih, ali Srđan na žalost nije uspeo da se izbori za veću minutažu u Humskoj. Karijeru je nastavio u prvom timu OFK Beograda, dok je Zvezdan u crno-belom dresu bio trostruki uzastopni šampion Jugoslavije – 1961, 1962. i 1963. godine.

Igrao je u nezabovnoj generaciji „Partizanovih beba“ zajedno sa Šoškićem, Jusufijem, Vasovićem, Vladicom Kovačevićem, Galićem i drugima.

Odigrao je i 20 utakmica u dresu A reprezentacije i postigao četiri gola.

U Crvenu zvezdu prelazi 1964. Tamo je između ostalih igrao sa Šekularcem, Borom Kostićem, Prljinčevićem i tada 18-godišnjim Draganom Džajićem.

Inostranu karijeru je počeo 1966. u Holandiju, pa nastavio godinu kasnije u Nemačkoj. Te prve sezone u Bundesligi igrao je izvanredno i bio jedan od najzaslužnijih što je Nirnberg 1968. godine stigao do prve i kasnije će se pokazati jedine titule u istoriji Bundeslige.

Nezaboravna titula sa Nirnbergom

Nirnberg je pre toga bio rekorder Nemačke sa osam titula prvaka države, ali od osnivanja Bundeslige do danas to će im ostati jedan jedini trijumf.

Predvođen legendarnim trenerom Maksom Merklom, Nirnberg je prvo mesto preuzeo u trećem kolu i nije ga ispuštao do poslednjeg 34-tog iako je te sezone imao ozbiljne rivale u Verderu, Borusiji iz Menhenglabaha, Kelnu i minhenskom Bajernu.

Nirnberg 1. FC Nürnberg - Meister 1968, h. v. li.: Co-Trainer Körner, Georg Volkert, Ferdinand Wenauer, Zvezdan Cebinac, Heinz Müller, Heinz Strehl, Trainer Max Merkel, Ludwig Müller, Hubert Schöll; vorn: Horst Leupold, Karl-Heinz Ferschl, Fritz Popp, Gyula Toth, Zvezdan Čebinac Nirnberg
Guliverimage (šampionski tim Nirnberga iz 1968)

Zvezdan Čebinac je bio nezamenjiv u timu i jedan od trojice stranaca, uz takođe Jugoslovena, rezervnog golmana Đule Tota i Austrijanca Gustla Stareka. Odigrao je 33 od ukupno 34 utakmice u Bundeslige i uz tri postignuta gola zabeležio je čak 21 asistenciju.

Proslavio je te sezone prve strelce tima Franca Brungsa i Hajnca Štrela i po mnogima bio te godine najbolje desno krilo u Evropi.

Zvezdan Cebinac (1. FC Nürnberg)
Guliverimage

Posebno se pamti februarska pobeda protiv Bajerna od 7:3 na Maks-Morlok stadionu u Nirnbergu kad je Čebinac imao dve asistencije, a Brungs čak pet puta matirao Sepa Majera.

Jedini šampion koji je ispao

Međutim, mrlju na taj veliki uspeh bacila je sledeća sezona u kojoj će Nirnberg na neslavan način ući u istoriju kao jedini šampion koji je godinu kasnije ispao iz Bundeslige. Velika krivica pripisana je tada legendarnom treneru Maksu Merkelu. Tvrdoglavo je odlučio da drastično podmladi tim i dovede čak deset novih igrača što se pokazalo kao potpun promašaj.

Zvezdan Čebinac je i te sezone bio među boljima u timu, postigao je tri gola i imao još pet asistencija, ali to nije pomoglo Nirnbergu da izbegne selidbu u niži rang.

Trainer Zlatko Cajkovski (li.) mit Neuzugang Zvezdan Cebinac (beide Hannover); Tschik,
imago/Kicker/Metelmann (Zlatko Čajkovski i Zvezdan Čebinac)

Čebinac se posle te sezone preselio u Hanover. Tamo ga je trenirao legendarni Zlatko Čajkovski, a igrao je u timu zajedno sa Josipom Skoblarom i Jupom Hajnkesom. Igrao je još dve godine u Bundesligi, ali nikad više nije ponovio uspeh iz 1968.

Iz Hanovera je prešao u Drugu nemačku ligu u Vizbaden, a odatle u Švajcarsku gde je započeo trenersku karijeru i ostao da živi sve do smrti 2102. godine u Arauu.

Prošao probu umesto brata? Glupost!

U Nemačkoj se do danas spekuliše da je Zvezdan Čebinac završio probni trening u Kelnu za svog manje talentovanog brata blizanca Srđana uoči sezone 1965/66 kako bi mu pomogao da dobije ugovor.

Keln je to demantovao kao glupost, ali teoretičari zavera nikad nisu prestajali da to pominju…

Zvezdan Cebinac (Nürnberg, li.) im
Guliverimage/imago/WEREK
Zvezdan Cebinac (Hannover) sitzt am
Guliverimage/imago/Kicker/Metelmann

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare