Ljupko za SK: Fudbal stao u Vijetnamu, nude mi ugovor

Skener 5. feb 202111:02 1 komentar
Ljupko PEtrović
Privatna arhiva

Uzmi sve što ti život pruža, upoznaj svet, opet se vrati tamo gde je bilo lepo, još ako možeš i pristojno da zaradiš, nema čekanja, pakuj se i kreni.

I, otišao je Ljupko Petrović (73), krajem prošle godine u Vijetnam, proveo neko vreme u karantinu, zatim zvanično preuzeo ekipu Tan Hoe, s kojom je tri sezone ranije ostvario najveći uspeh u istoriji kluba ( Azijska fudbalska federacija proglasila ga prvakom i poslala u elitne kvalifikacije, suprotno stavovima FS Vijetnama, gde, po tamošnjim propisima, gol razlika ne igra ulogu, a šampionske počasti, u slučaju istovetnog broja bodova, pripadaju boljem u međusobnim duelima). Tri dana za trening i poraz 0:1, u prvom kolu prvenstva, nedugo posle toga i ponuda Petroviću da se za godinu produži važeći ugovor.

Na startu nije bilo ni sreće. Dalje, u sledećoj rundi, kod kuće, u susretu sa aktuelnim šampionom iza kojeg stoji velika telekomunikaciona kompanija, dobra igra, takav i rezultat, remi bez golova. A, pretposlednjeg dana januara, u novoj borbi za bodove, ceo plen. Semafor je ispratio ono što je demonstrirano na terenu. Ubedljiv uspeh, laganih 3:0, da se zna da Tan Hoa ima šta da kaže u tek započetoj prvenstvenoj trci“, ističe Ljupko Petrović za Sport Klub.

I, već (ne)očekivano prekinutoj sezoni?

Nažalost. Po diktatu korone. Povećao se broj zaraženih u zemlji koja broji blizu 100 miliona stanovnika, sa vrha je stiglo naređenje: nema fudbala, nema sporta, nema ni odlazaka iz grada u grad. O vakcinaciji niko ništa ne priča, ko zna do kada će da traju mere zabrane. Trebalo bi, navodno, od sredine marta da se nastavi sezona, daj Bože! Do tada, čekamo. I radimo, treniramo. Uskoro će ovde i praznik, od devetog do 15. februara su neradni dani, ne za sve, igrači će dobiti program po kojem će da postupaju…A, ja ću malo da prošetam do mora, udaljenog samo dva kilometra…Ma, nije mi do odmora, nedostaje mi takmičenje. Otkriću i kako je u prvom i drugom kolu bilo navijača na stadionima, 8.000 na utakmicama Tan Hoe, da bismo u trećem kolu naišli na odluku po kojoj su zatvorena vrata za publiku. Pa ipak, podrška iz okolnih zgrada, sa terasa, nije izostala, jasno smo je čuli i uz nju – slavili.“

Kakav je kvalitet igrača sa kojima sarađujete i šta je glavni cilj?

Četvorica su za Super ligu Srbije, ostatak je naš drugoligaški nivo, najbolji je tridesetogodišnjak, Vijetnamac Van Tan, centarfor, polušpic, desno krilo, univerzalac. Pored domaćih fudbalera, u sastavu su trojica stranaca: Kamerunac, Nigerijac i Portugalac. Što se planova tiče, nastojaćemo da budemo u gornjem domu, među prvih šest.Ove godine. Kasnije…

Ugovor je do 31. decembra 2021?

Nije isključeno da se zadržim i posle tog roka, već mi je klupsko rukovodstvo plasiralo ideju i predložilo da sve stavimo na papir.

Uprava je pod utiskom očajne prethodne sezone u kojoj je opstanak obezbeđen u samom finišu?

Zato i nastoji da se družimo do kraja 2022.

Uslovi u Vijetnamu?

Većina klubova može da se pohvali, Tan Hoa nije u prilici, pre svega zbog terena, malo je reći da su loši, pre bi pristajao termin – katastrofalni. Polako, popraviće se slika.

Ono što ne mora da se popravlja, odnosi se na hranu u Vijetnamu…

Uživam u ovdašnjim specijalitetima, okružen dobrim ljudima, Vijetnamcima. Jedini Srbin u tromilionskom gradu, nisam čuo za drugog, verovatno bi mi se javio, poput Dragana Mladenovića, srpskog konzula u desetomilionskom Ho Ši Minu.

Ljupko Petrović
Privatna arhiva

Da li ćete, možda, u Tan Hoi dobiti srpsko društvo, bilo je o tome govora kada ste otputovali u Vijetnam?

Očekujem pomoćnika, nadam se da će doći kad se umiri ovo sa koronom. Da imam s nekim da progovorim. Naporno je u svakodnevnim kontaktima sa ljudima objašnjavati i rukama i nogama“, uz osmeh je zaključio Ljupko Petrović u razgovoru za Sport Klub.

Uzmi sve što ti život pruža…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare