Politička fabrička podešavanja BiH fudbala

Blog ostalo 5. jan 202120:00 > 20:05 4 komentara
Premijer liga BiH
print screen

Poslednji mesec 2020. bio je veoma buran u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Nakon višemesečnog čekanja, NFSBiH je 10. decembra objavio izmenjeni Statut, izglasan još u avgustu. Scena je postavljena, haos je mogao da počne.

Na prvi pogled, novi Statut je vratio bosanskohercegovački fudbal deset godina unazad. U period kada su Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovale NFSBiH zbog mešanja politike u sport.

Šta to bode oko u novom Statutu?

Najvažnije izmene u novom Statutu odnose se na rad Izvršnog odbora. Izvršni odbor ranije je odluke donosio dvotrećinskom većinom. To je pre deset godina od strane FIFA i UEFA bilo postavljeno kao jedan od uslova ukidanja suspenzije. Na ponovljenim sednicama je Izvršni odbor odluke donosio apsolutnom većinom (50 odsto plus jedan glas).

Politika se novim Statutom na velika vrata vratila u bosanskohercegovački fudbal, tamo gde joj svakako nije mesto. Dodatna bura podigla se jer je NFSBiH novim članom 38. uveo nešto što u uređenju Bosne i Hercegovine ne postoji – takozvani treći entitet.

„Bosna i Hercegovina je država sa dva entiteta, Federacija BiH i Repubika Srpska. Politički gledano, Hrvati u Bosni i Hercegovini u prošlosti su izražavali želju za stvaranjem trećeg enititeta sa većinskim hrvatskim stanovništvom, ali je takva ideja naišla na protivljenje kako Bošnjaka tako i međunarodne zajednice. U fudbalskom smislu, mnogi misle da su izmenama Statuta NFSBiH iz avgusta meseca dobili treći entitet. Naime, najspornija je izmena člana 38 Statuta, u kojoj se uvode novi termini i dodatno, po etničkom principu, dele članovi Izvršnog odbora i to na način da su čelnici bosanskohercegovačkog fudbala uveli termine ‘županija’ i kantona kako bi označili administrativne jedinice koje imaju većinsko hrvatsko, odnosno bošnjačko stanovništvo, i uslovili da za svaku pravovaljanu odluku iz Federalnog saveza mora da glasa najmanje jedan član iz kantona i jedan iz ‘županije'“, objašnjava za Sport Klub Haris Mrkonja novinar i komentator N1 televizije Sarajevo.

Član 38

1. Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dve trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora da bude iz Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS) i dva glasa iz Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (NSFBiH) (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza)

2. Na ponovo zakazanoj sednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (50 odsto plus jedan glas) prisutnih članova, sa najmanje jednim glasom predstavnika FSRS i dva glasa iz NSFBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova, smatra se da je glas predsednika odlučujući za donošenje odluke.

3. Izvršni odbor može donositi samo odluke o onim pitanjima koja su pravovaljano stavljena na dnevni red.

4. Odluke izvršnog odbora stupaju na snagu odmah, osim ako Izvršni odbor odluči drugačije.

REUTERS/Dado Ruvic

Šta su ‘županije’, a šta kantoni?

„Na stranu što nije pojašnjeno koje su to tačno ‘županije’ sa hrvatskom većinom, a koji su kantoni sa bošnjačkom većinom. Ali, sam termin ‘županija’ posebno je sporan jer je još davne 1998. godine na sudu proglašen neustavnim. Ovakva terminologija u izmenama Statuta ostavlja niz neodgovorenih pitanja, ali i potencijalnih problema u praktičnom radu Izvršnog odbora NFSBiH te se zbog toga kolokvijalno koristi termin treći entitet, iako se takva terminologija zvanično ne koristi“, kaže Mrkonja.

Nekadašnji član Izvršnog odbora NFSBiH Ibrahim Adilagić ocenio je u decembru da je promenom Statuta u krovnu kuću bosanskohercegovačkog fudbala vraćen mehanizam nacionalnog odlučivanja.

„Ovo što je sada isplivalo na svetlo dana nije ništa novo, poznajući kuhinju Elvedina Begića (predsednik NFSBiH, prim.aut.) i njegove igrice. Ja sam njega dok sam bio u Savezu, onako u našim krugovima zvao, Mr. Satut jer je sve svoje želje ispunjavao i radio preko tog Statuta. Prva izmena je bila pre pet, šest godina, kada po onom dobrom i pravom Statutu u Savez nisi mogao sa krivičnom prijavom. Kada je on dobio krivičnu prijavu za utaju 1.7 miliona konvertibilnih maraka, automatski je pokrenuo promenu Statuta u kojoj mu je svesrdno pomagao i Mile Kovačević. Opet je kasnije, zbog nekih glasanja koja su njemu trebala, promenjen Statut. Prvo je došla ideja o imenovanju Elvedina Begića za počasnog predsednika sa puno širim ovlašćenjima od onih koje je imao Ivica Osim – čovek koji je verovatno najzaslužniji za rehabilitaciju fudbala u BiH. Da bi ta njegova ovlašćenja sada došla do izražaja, njemu je trebala jedna anarhična situacija u Savezu, da nikada ne mogu da se dogovore, pa da onda on posreduje u rešavanju problema i upravo to je i uradio. Vratio je taj mehanizam nacionalnog odlučivanja koji automatski povlači za sobom mogućnost da svaka odluka koja bude doneta, od jednog naroda bude stopirana“, istakao je za N1 Sarajevo Ibrahim Adilagić.

Šta to praktično znači i kakve probleme može da izazove?

„Problemi mogu biti višestruki. Promenom člana 38. otvorena su vrata blokadi rada fudbalske vlade u Bosni i Hercegovini, jer za svaku potencijalno spornu odluku tri etnosa sada faktički imaju mogućnost potezanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa i nepojavljivanjem ili odlaskom sa sednice se dolazi do toga da odluka ne može biti doneta, bez obzira na to da li postoji dvotrećinska većina ili ne. Još uvek aktuelni predsednik NFSBiH Elvedin Begić govorio je za N1 o tome kako se sve važnije odluke u Savezu donose jednoglasno. Nameće se onda pitanje zbog čega se pojavila potreba za takvim izmenama koje bosanskohercegovački fudbal vraćaju da politička fabrička podešavanja“, navodi Haris Mrkonja i nastavlja:

„Stvar postaje još ozbiljnija ako u obzir uzmemo da je upravljanje fudbalom po etno-nacionalnom principu u Bosni i Hercegovini glavni razlog što su taj isti savez FIFA i UEFA suspendovale 2011. godine. Iako u NFSBiH tvrde da su FIFA i UEFA odobrile izmene Statuta, teško je verovati da evropska i svetska fudbalska kuća fudbala sada dozvoljavaju nešto što su ranije najstrože kažnjavale. Što se tiče Premijer lige i ostalih takmičenja pod okriljem NFSBiH, ne bi trebalo da bude mnogo promena iako za najvažnije odluke možemo da očekujemo da će Izvršni odbor biti blokiran, a to bi moglo da se odrazi na domaći fudbal“.

Čime iz NFSBiH opravdavaju promene?

Adnan Džemidžić, generalni sekretar NFSBiH pred medijima se branio time da Savez želi da uvaži glasove sva tri etniciteta, kako u izvršnom organu Saveza ne bi došlo do preglasavanja, ne shvatajući da članovi Izvršnog odbora nigde u svetu nisu prepoznati po svom etnicitetu, već kao ljudi iz sporta koji predstavljaju jedan administrativni deo države bez etničkim prefiksa. UEFA nije odgovorila na pitanja N1 televizije o mogućoj suspenziji NFSBiH, ali nije odgovorila ni na pitanje da li je saglasna sa svim onim što je novi Statut doneo bosanskohercegovačkom fudbalu. Da su FIFA i UEFA saglasne sa izmenama tvrde čelnici krovne kuće fudbala BiH, a zasad im moramo verovati na reč, budući da nisu objavili nikakvu dokumentaciju koju su dobili od UEFA i FIFA“, zaključio je Mrkonja.

REUTERS/Beawiharta (INDONESIA)

Ivica Osim

Novim Statutom iz bosanskohercegovačkog fudbala praktično je isteran legendarni Ivica Osim koji je do trentuka objavljivanja novog Statuta bio počasni predsednik NFSBiH.

Prema novom Statutu utvrđeno je da Ivica Osim ne može da bude deo „Odbora za savetovanje i posredovanje“ u kome će ubuduće biti novoizabrani počasni predsednik Elvedin Begić. U Statutu se navodi da „kandidati za članove organa tela na dan imenovanja u organe i tela NFSBiH ne mogu biti stariji od 75 godina“. Ivica Osim sada ima 79.

Elegantno, nema šta.

Na ovu odluku burno je reagovalo i udruženje navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine, Fanatikosi:

„Gospodine Osim, mi nismo zaboravili vašu ruku spasa u trenucima mraka! Izbacili ste čoveka koji vam je omogućio te fotelje!

A mi nismo od juče! Ivica Osim je ime i prezime koje je dovoljno samo izgovoriti, a to će automatsko doneti salvu pohvala i aplauza širom sveta. Po svakoj logici, najveće počasti bi trebalo da dolaze iz njegove rodne Bosne i Hercegovine, ali ne – najveće počasti dolaze iz drugih zemalja sveta, iz dalekog Japana iz Austrije i mnogih drugih.

Sve to zbog njegove karijere, njegovog znanja, njegovog karaktera. Orden Izlazećeg sunca dobijen od japanske vlade dovoljno govori. Dovoljno govori i predlog da ulica u Gracu nosi njegovo ime. Najviše govori njegovo istorisjsko obraćanje medijima u jeku agresorskih napada na Sarajevo. Mala smo država sa puno heroja i još više izdajnika. Nisu cenjeni dovoljno i na ovaj način će se potrošiti. Za kraj, nikada ne otpisujte pobednike – uvek su tu i neće odustati do poslednjeg daha“.

Ovim povodom oglasio se i NFSBiH koji je u saopštenju ocenio da se oko statusa i pozicije Ivice Osima orkestrirano i smišljeno „u nedobronamernom napadu od strane pojedinih autora“ i da je to pokušaj destabilizacije Saveza i aktuelnog predsednika.

„Prva informacija koju su tokom prethodnih dana objavili pojedini mediji je bila da će gospodin Ivica Osim nakon usvajanja odluke o izmenama i dopunama Statuta biti uskraćen za obavljanje funkcije počasnog predsednika. Iz dubokog pijeteta i dužnog poštovanja za sve što je gospodin Ivica Osim napravio u prethodnom periodu za naš fudbal i NFSBiH uopšteno, želimo da potvrdimo da je titula počasnog predsednika trajna kategorija bez vremenskog ograničenja“, navodi se između ostalog u saopštenju NFSBiH.

Promene Statuta u praksi

Promene Statuta, konkretno člana 38 o kome je ovde reč, u praksi su već u prvom mesecu rada Izvršnog odbora po novim pravilima pokazale pravo značenje.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je bez selektora od kada je po završetku Lige nacija mandat istekao Dušanu Bajeviću.

Sednice se zakazuju i završavaju, pa i prekidaju, bez rešenja. Stručni savet koji čine Emir Spahić i Zvjezdan Misimović predlažu rešenja oko kojih se ni sami ne slažu, svi u Izvršnom odboru imaju svoje stavove, interese i favorite.

Najnoviji krah pokušaj za izbor selektora doživeo je u ponedeljak 4. januara kada je sednica prekinuta, nakon čega su optužbe počele da stižu sa svih strana. Svakome je onaj drugi kriv. Mesto selektora je upražnjeno, nova sednica mogla bi da bude zakazana za posle praznika, a da li će ona imati drugačiji ishod ostaje da se vidi.

A kvalifikacije za plasman na Svetsko prvenstvo svakog dana sve su bliže.