Radović za SK: Stvaramo selekciju za vrhunske domete

fiba.basketball

Čelnici Košarkaškog saveza Crne Gore u saradnji sa stručnim štabom, na čelu sa selektorom Boškom Radovićem, doneli su odluku da posle učešća na Mundobasketu, pokrenu projekat podmlađivanja državnog tima, sa ciljem da od mladih igrača formiraju tim kadar da bude konkurentan za visoke plasmane na velikim takmičenjima.

Staro je pravilo da je ovaj projekat i proces na početku veoma bolan, problem je predstavljala i globalna zdravstvena pošast, koja je ukinula sva takmičenja za mlađe selekcije, koja su bila od vitalnog značaja kada je reč o sticanju iskustva, odrastanju, borbi sa pritiskom…

SKpaketić22

Međutim, Crna Gora zaista ima plejadu mladih i talentovanih momaka, pa je pomenuti proces počeo prilično bezbolno i uspešno. Mnogi će sada pitati kako se proces može oceniti uspešnim, ako Crna Gora u konkurenciji sa Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom nije uspela da izbori plasman na šampionat Evrope, ali…

Ali, odgovor je vrlo jednostavan. Tokom kvalifikacija, u grupi u kojoj je Nemačka kao jedan od domaćina bila siguran učesnik, Crna Gora je imala ogromnih problema sa povredama, koronavirusom i sastavom tima. Tokom pretposlednjeg balona, izabranici Boška Radovića su praktično iz izolacije stigli u francuski Po, pobedili su Nemačku, imali meč loptu za plasman na Evropsko prvenstvo, ali su posle blago rečeno čudnog meča, poraženi od Britanaca.

Meč je bio čudan, jer su košarkaši Crne Gore promašili sve što su mogli da promaše u tom meču. Nisu realizovali 12 slobodnih bacanja, pogodili su dve trojke iz 22 pokušaja, a pri tome, gotovo sve iz potpuno otvorenih pozicija za šut. Usledio je poslednji balon, košarkaši Crne Gore su se borili do poslednjeg atoma snage, ali nisu imali dovoljno sreće da stignu do cilja.

Mnogi bi klonuli duhom u takvoj situaciji, ali čelnici Saveza, stručni štab i igrači nisu. Nastavili su sa radom, uvereni da su na pravom putu. S obzirom da Crna Gora nije izborila plasman na Evropsko prvenstvo, morala je u pretkvalifikacije za Mundobasket. Mnogi su potcenjivali Dansku i Island, iako danas u svetu košarke nema lakih rivala, ali izabranici Boška Radovića nisu. Ostvarili su četiri pobede, stigli do glavne runde kvalifikacija, pa nastavili dalje.

fiba.basketball

Tokom prvog balona, pobedili su Portugaliju u meču koji je nosio prefiks biti ili ne biti, bili su jako blizu pobede protiv Francuske u Pou, ali nisu imali dovoljno koncentracije, sreće, nisu imali dovoljan broj igrača u rotaciji, jer su povrede ponovo desetkovale državni tima.

“Zadovoljan sam kako napreduje projekat koji smo započeli. Podmladili smo reprezentaciju i sada imamo selekciju koja je jedna od najmlađih na planeti. Uprkos navedenom, bili smo na pragu plasmana na Evropsko prvenstvo, imali smo meč loptu protiv Velike Britanije, nismo je iskoristili, a veliki broj promašaja je posledica umora, jer je gotovo kompletna ekipa zbog koronavirusa, iz izolacije izašla na parket protiv Nemačke i Britanije. Protiv Nemačke smo uspeli da izvučemo i poslednji atom snage, stignemo do pobede. Protiv Britanije, nismo imali svežine, nismo imali snage, promašaji su se nizali kao na filmskoj traci, došlo je do pada samopouzdanja, promašivali smo slobodna bacanja, promašivali smo iz otvorenih pozicija, a Britanija je to kaznila”, naglasio je Boško Radović za Sport Klub, pa nastavio:

fiba.basketball

“Odmah smo nastavili sa radom, svesni da imamo izuzetno mladu ekipu, ekipu koja poseduje ogroman potencijal, koji moramo da pretočimo u kvalitet, ako želimo, a želimo da budemo konkurenti za visoke plasmana na velikim takmičenjima koja slede. Kvalifikacija za Mundobasket smo počeli dobro. Slavili smo protiv Danske i Islanda u pretkvalifikacijama, stigli do glavne runde, gde smo slavili protiv Portugalije, a ispustili Francusku u Pou”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, selektor Crne Gore je nastavio sa izlaganjem:

“Pretkvalifikacije su nam dosta značile, jer je mladim igračima koje imamo u sastavu tima potreban što veći broj zahtevnih i teških utakmica, a danas, u svetu košarke nema lakih rivala. Pokazale su to i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Uspešno smo odradili posao u duelima sa Danskom i Islandom, ostvarili plan u prvom FIBA prozoru, uz žal što nismo dobili Francusku, a sada smo sve misli usmerili ka dvomeču koji nas očekuje protiv Mađarske”, naglasio je Radović, pa nastavio:

fiba.basketball

“Mađarska nije zvučno evropsko ime, ali se radi o selekciji koja već desetak godina igra u istom sastavu, koja kao i sve selekcije širom planete, napreduje iz dana u dan, iz godine u godinu. Svesni smo značaja utakmica koja slede. Svesni smo da bi sa dve pobede napravili kapitalan korak ka glavnoj rundi kvalifikacija, da bi došli u poziciju, da sve do kraja kvalifikacija za Mundobasket, budemo u igri za plasman na Svetsko prvenstvo”.

Odmah treba naglasiti da plasman na Mundobasket nije prioritet, tačnije rečeno, košarkaši Crne Gore u paklenoj konkurenciji nemaju imperativ, ali imaju pravo da sanjaju. Pored toga, rasterećeni su, mladost sa sobom nosi glad za uspehom, a sve pomenuto bi moglo da budu prednosti Crne Gore u kvalifikacijama za planetarnu smotru.

KSCG

“Rekao sam da smo misli usmerili ka dvomeču protiv Mađarske, koji nas očekuje u februraru. Nadam se da nećemo imati problema sa virusom i povredama, da ćemo biti u daleko kompletnijem sastavu nego što je to bio slučaj protiv Francuske i Portugalije. Poštujemo i cenimo Mađarsku, svesni smo da nas očekuje jako težak zadatak, ali smatram da smo kadri da stignemo do dve pobede, koje bi bile od kapitalnog značaja u nastojanju da ostvarimo san, a to je plasman na Mundobasket. Imperativ nemamo, ali nam niko ne može da zabrani da sanjamo, da se borimo”, poručio je Boško Radović, pa nastavio:

“Primani cilj je da kroz jake utakmice profilišemo ekipu, koja će u periodu koja sledi biti konkurentna na velikim takmičenjima, koja će biti kadra da se bori za plasman na Olimpijske igre u Parizu, mada moram da naglasim da imamo momke i generaciju koja može da traje do Olimpijskih igara u Los Anđelesu, koja može u kontinuitetu da bude učesnik svih velikih takmičenja u periodu koji sledi, koja uz sticanje iskustva, može da se bori za osvajanje medalja na velikim takmičenjima”.

fiba,basketball

Podsećanja radi, tri selekcije iz grupe će izboriti plasman u glavnu rundu kvalifkacija za Svetsko prvenstvo, a bodovi iz prve, prenose se u glavnu rundu, pa samim tim, dueli protiv Mađarske imaju ogroman značaj.

Sve blogove iz našeg SKPaketića pronađite na ovom linku.

Komentari (0)

Vidi sve komentare