Roganović za SK: Igraćemo brzo, moderno i atraktivno

Rukomet 2. jan 202216:00 > 16:03 0 komentara
Zoran Roganović
Foto: RSCG

Izabranici Zorana Roganovića, rukometaši Crne Gore, nemaju vremena da uživaju u praznicima, jer ih 13. januara očekuje start Evropskog prvenstva, koje zajedno organizuju Mađarska i Slovačka.

Popularni „lavovi“ su u grupi sa Danskom, Slovenijom i Severnom Makedonijom, a uz dužno poštovanje prema kvalitetu rivala, Crna Gora želi da napravi korak napred, želi da izbori plasman u drugu, glavnu rundu takmičenja na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Rukometaši Crne Gore će mečeve prve faze igrati u Debrecinu, a pripreme za iskušenja koja slede, počeli su još tokom godine koja je ostala iza nas. Naime, izabranici Zorana Roganovića su učestvovali na turniru u Tunisu, gde su igrali protiv Tunisa, Zelenortskih ostrva i Švajcarske. Zatim su odigrali dva kontrolna meča protiv Kuvajta, a finalnu proveru imaće na turniru u Švajcarskoj, na kojem će igrati protiv Švajcarske, Ukrajine i Portugalije.

RSCG

Selektor Crne Gore, koji je selektorsku palicu preuzeo 2018. godine, preuzeo je izuzetno mladu i talentovanu generaciju. Cilj projekta koji je pokrenut bio je da se obezbedi kontinuitet ućešća na velikim takmičenjima, da se napreduje iz godine u godinu, da rukometaši budu što konkurentniji, a san je, naravno, plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Crna Gora je izborila plasman na prethodno Evropsko prvenstvo. Stigla je i do prve pobede na šampionatima Evrope, ali nije uspela da se probije u drugu fazu takmičenja. Svetsko prvenstvo Crna Gora je propustila jer je IHF u saradnji sa EHF čelnicima doneo odluku da se ne igraju baraž mečevi za planetarnu smotru, a popularni „lavovi“ su imali više nego realne izglede da stignu do cilja u projektovanom dvomeču sa Češkom, ali…

Ali, momci nisu klonuli duhom, obezbedili su kontinuitet učešća na velikim takmičenjima ponovnim plasmanom na Evropsko prvenstvo, a sada su motivacija, glad za uspehom na izuzetno visokom nivou. Jasno je da je Danska glavni favorit u grupi, veliki kvalitet poseduju Slovenija i Severna Makedonije, ali izabranici Zorana Roganovića, kao i sam selektor, najavljuju veliku borbu, veliku promenu u načinu i stilu igru, nadaju se da će svi problemi sa povredama i koronavirusom biti sanirani, te da će u kompletnom sastavu krenuti na Evropsko prvenstvo.

RSCG/Stefan Ivanović

“Mnogo očekujem od Evropskog prvenstva, očekujem da napravimo korak više jer bi to značilo da napredujemo, kao što meni izgleda nakon turnira u Tunisu i kvalifikacija u kojima smo izborili odlazak na Evropsko prvenstvo. Za Evropsko prvenstvo koje sledi trudićemo se da proširimo roster, da pronađemo nekog od mlađih igrača, koji do sada nisu imali šansu da nastupaju u državnom dresu.”, naglasio je za Sport Klub, selektor Crne Gore, Zoran Roganović, pa nastavio:

„U Švajcarskoj 7, 8. i 9. januara, igramo protiv tri dobre reprezentacije – Švajcarske, Ukrajine i Portugalije. Mislim da sa ovom promenom sistema naše igre, pogotovo u napadu, možemo da budemo konkurentni svima, da trčimo sa svima jer je to ono što je moderan rukomet. Nadamo se da ćemo moći da izdržimo čak i nastavak prvenstva jer od početka igramo sa najmanje 13 igrača. Tako ćemo nastaviti. Iako pričamo puno o tim utakmicama u grupi, ja sam pozitivan i planiram dugoročno. Tako da mislim da ćemo imati snage i za turnir u Švajcarskoj i za ono što nas očekuje na Evropskom prvenstvu”.

Zoran Roganović
RSCG/Filip Filipović

Tokom dva kvalifikaciona ciklusa za šampionate Evrope rukometaši Crne Gore su pokazali ogroman potencijal, pokazali su da su kadri za velika dela. Posebno se to odnosi na duele sa selekcijama Danske, Švedske, Rumunije. Na prethodnom šampionatu Evrope, Crna Gora je pobedila Srbiju, poražena je  od Hrvatske i Belorusije.

Šampionat koji sledi, izabranici Zorana Roganovića otvaraju duelom sa selekcijom Danske, a ovaj meč je na programu 13. januara. Dva dana kasnije sledi utakmica sa Slovenijom, dok je meč protiv Severne Makedonije zakazan za 17. januar. Da li će posle meča protiv Makedonaca, ljubitelji rukometa i sporta u Crnoj Gori, moći da slave plasman u glavnu rundu takmičenja?

RSCG

“Teško je baviti se prognozama i procenama, posebno kada se nalazite u izuzetno jakoj grupi. U ovom momentu, najvažnije je da budemo zdravi i kompletni jer je to jedan od osnovnih preduslova da ostvarimo cilj, a to jeste plasman u glavnu rundu takmičenja. Borićemo se protiv svakog rivala za pobedu, bez obzira na ime. Pokazali smo u proteklom periodu da smo kadri da pobedimo Dansku, svesni smo da moramo da budemo na vrhunskom nivou, kako protiv Danske, tako i protiv Slovenija i Makedonije, jer na šampionatu Evrope nema lakih rivala, sve selekcije su izuzetno jake”, naglasio je Zoran Roganović, pa nastavio:

“Idemo korak po korak. Završnu fazu priprema počinjemo 2. januara, zatim sledi turnir u Švajcarskoj, pa dueli sa Danskom, Slovenijom i Severnom Makedonijom. Očekujem da se predstavimo u novom, daleko boljem i lepšem izdanju. Očekujem da igramo brzo i moderno, a istovremeno, pametno i disciplinovano. Imamo mladu ekipu, a velika takmičenja su prilika da se ogroman potencijal koji momci poseduju pretoči u kvalitet”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Zoran Roganović je nastavio sa izlaganjem:

SK

“Ljubitelji rukometa u Crnoj Gori već sada imaju razloga da budu zadovoljni, srećni i ponosni. Izborili smo plasman na Evropsko prvenstvo drugi put u nizu. Iskustvo sa prethodnog šampionata će biti od neprocenjive koristi za šampionat koji sledi. Pored toga, juniorska reprezentacija je izborila plasman u elitnu diviziju evropskog rukometa, a upravo u toj generaciji imamo plejadu mladih i talentovanih momaka, koji će doneti novu energiju i snagu državnom timu. Cilj je bio i ostao isti. Želimo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, želimo da napredujemo u svakom smislu iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu. Da li sanjamo Olimpijske igre? Naravno da sanjamo, ali sada smo fokusirani na Evropsko prvenstvo koje sledi”, naglasio je Zoran Roganović i zaključio:

RSCG

“Rezime je vrlo jasan. Nadam se da ćemo biti zdravi i kompletni. Verujem da ćemo u tom slučaju biti konkurentni i da možemo da izborimo plasman u drugu, odnosno glavnu fazu takmičenja, a radimo na tome da se ljubiteljima rukometa na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, predstavimo u jednom modernom, brzom, lepom i atraktivnom izdanju. Pomenuto izdanje bi naravno, trebalo da donese i željene rezultate u duelima sa Danskom, Slovenijom i Severnom Makedonijom”.

Ljubiteljima rukometa i sporta u Crnoj Gori i regionu, ostaje da Zoranu Roganoviću i njegovim izabranicima požele, pre svega zdravlja, a zatim i mnogo sreće na šampionatu Evrope koje sledi i na kojem će, pored Crne Gore, kada je region u pitanju, učestvovati i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!