Samo na SK: Srbija juri zlato koje joj nedostaje

Skener 30. maj 202314:51 0 komentara
Guliver

U utorak je u Nagoji, utakmicom Nemačka – Holandija, startovalo peto izdanje Lige nacija za odbojkašice. Titulu brani reprezentacija Italije, koja je prošle godine u finalu u Ankari bila bolja od Brazila.

Povezane vesti

Odbojkašice Srbije su u glavnom gradu Turske osvojile bronzanu medalju, pobedom nad domaćinom, a to je ujedno i jedino odličje u Ligi nacija do kojeg je došla trenutno prvoplasirana ekipa na FIVB rang listi. Srbija je prethodno u četvrtfinalu eliminisala Sjedinjene Američke Države, koje su bile najbolje u prva tri izdanja ovog takmičenja.

Aktuelne svetske šampionke u ovogodišnje izdanje Lige Nacija ulaze sa najvišim ambicijama. Novi selektor postao je legendarni Đovani Gvideti, pošto je na klupi nasledio Danijelea Santarelija. Došlo je praktično do svojevrsne rokade, jer je trener Koneljana zamenio Đovanija na kormilu reprezentacije Turske.

Srbija će već na prvom turniru u Antaliji biti u izuzetno snažnom sastavu, sa čak 11 igračica koje su se u oktobru okitile zlatom na Svetskom prvenstvu. Nedostaju samo Tijana Bošković, Jovana Stevanović i Brankica Mihajović. Prve dve će se priključiti timu u nastavku takmičenja, Jovana već tokom drugog vikenda u Brazilu, dok će kapiten biti uz ekipu u Južnoj Koreji, a potom, nadamo se svi, i na završnom turniru u Arlingtonu. Zajedno sa Tijanom, u Suvonu će zaigrati i Maja Ognjenović, povratnica u nacionalni tim, koja je nakon Olimpijskih igara u Tokiju uzela predah i propustila prethodnu takmičarsku godinu. U Antaliji su sa reprezentacijom i mlade snage, talentovane Aleksandra Uzelac, Hena Kurtagić, Tara Taubner i Jovana Cvetković.

Srbija sa novim selektorom i najjačim snagama ulazi u sezonu, u kojoj je pored Lige nacija očekuju i Evropsko prvenstvo i kvalifikacije za Olimpijske igre. Ciljevi su najviši, a dobar rezultat u Ligi nacija mogao bi da nagovesti uspeh i na preostala dva takmičenja.

ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, Liga nacije 2023
Odbojkaški savez Srbije

Što se tiče najvećih rivala, lista je ista kao i prethodnih nekoliko godina. Aktuelni evropski šampion, reprezentacija Italije, Ligu nacija igraće bez prve zvezde, Paole Egonu. Javna je tajna da nije u dobrim odnosima sa selektorom Macantijem, a sve više se šuška da je njemu ovo poslednji turnir sa selekcijom Italije. Jedan i jedan su (gotovo) uvek dva. U Antaliju su „Azurine“ doputovale u podmlađenom sastavu, predvođene kapitenom Mirijam Silom. Tu su još od iskusnijih Danezi i libero Parokjale, ali će i one biti kompletnije kako takmičenje bude odmicalo.

Jedan od najvećih favorita je selekcija Turske. Santareli je nastavio tamo gde je Gvideti stao, odmah je na prvi turnir doputovao u najjačem sastavu. Doduše, on je dobio veliko pojačanje, pošto je Melisa Vargas zvanično stekla pravo nastupa za ovu reprezentaciju. Sa njom, Turska je značajno jača, a doskorašnji selektor Srbije u tim je vratio i iskusnog libera Fenerbahčea Gizem Orge. Biće zanimljivo videti hoće li rođena Kubanka igrati na svojoj prirodnoj poziciji korektora, ili će je isprobati na prijemu, kao svojevremeno Zoran Terzić u Fenerbahčeu. Jasno je da Turska nema jak napad iz zone četiri, pa će gotovo sigurno Ebrar Karakurt zadržati mesto u postavi. Mnogo verovatnije je da upravo ona zaigra na poziciji primača servisa, jer je Vargas bolja igračica, a na terenu se komforno oseća samo kada igra kao korektor.

Sjedinjene Američke Države u Antaliju su doputovale u kombinovanom sastavu, u kojem ima mnogo devojaka koje do sada nisu nastupale na velikim takmičenjima. Međutim, daleko od toga da su mlade i neiskusne, većina njih već igra u Evropi i ima bitnu ulogu u svojim timovima. Najiskusnije su kapiten Majka Henkok i korektor Eni Druz. I ova selekcija će biti jača na narednim turnirima, a u tim se vratila legendarna Džordan Larson. Amerikanke su domaćin završnog turnira, pa samim tim nemaju rezultatski imperativ tokom prve tri nedelje takmičenja.

Sve mečeve Lige nacija ćete moći da gledate na kanalima Sport Kluba.

Brazil je prošle sezone izgubio u finalu Lige nacija i Svetskog prvenstva i pokazao da se vratio na veliku scenu, ako je uopšte sa nje i silazio. Kod Ze Roberta godine su samo broj, pa je u reprezentaciju vratio sjajnu Taisu Menezes. Ona neće igrati prve nedelje u Nagoji, ali su zato tu Makris, Kisi, Karol i Julija Bergman. Nakon propuštenog SP, u tim se vratila i Ana Kristina, nakon sjajne sezone u Fenerbahčeu. Takođe, nešto duži odmor nakon osvajanja Lige Šampiona sa Vakifbankom dobila je prva zvezda ekipe Gabi.

Sa ovih pet timova krug favorita za zlato se završava. Ostale reprezentacije boriće se za plasman na završni turnir, na kojem će igrati najboljih osam ekipa ( sedam ako SAD budu izvan Top 8). Kina bi trebalo da pronađe put do Teksasa, iako ponovo u reprezentaciji nije Džu Ting, koja je odigrala dobru sezonu u Skandićiju. Japan je bio odličan prošle godine, a i ove će igrati od starta u najjačem sastavu, pa je favorit za prolaz dalje. Veliku borbu za plasman na završni turnir vodiće Poljska i Tajland. Azijska selekcija bila je najprijatnije iznenađenje prošlogodišnjeg izdanja VNL-a, a i ovoga puta biće tvrd orah mnogima, možda već i Italiji na premijeri. Najbolje igračice već igraju u Evropi, Čaču On i Ajčaraporn u Turskoj dok je Guedpard je igrala sa Teodorom Pušić u Rapidu iz Bukurešta.

Preostale selekcije želeće da ostave što bolji utisak, a naravno neke od ekipa pokušaće da izbegnu ispadanje iz Lige nacija. Južna Koreja je prošle sezone bila ubedljivo najslabija selekcija, ostala je bez bodova i osvojila samo tri seta, ali pošto ona ne može da ispadne iz takmičenja, na kraju je najslabija bila Belgija, koja kasnije preko Kupa Izazivača nije uspela da sačuva elitni status. Na njeno mesto došla je reprezentacija Hrvatske, koja je bila bolja u međusobnom duelu u finalu. Hrvatice debituju u takmičenju i glavni cilj biće im da zadrže elitni status i naredne godine.

Guliver

Glavni rival u borbi za opstanak biće im Bugarska, koja bez Elice Vasileve – Atanasijević ne može ozbiljnije da se umeša u borbu za završni turnir. Pored ovih timova, ekipe izazivači su još Poljska, Dominikanska Republika i Kanada. Dominikanke su uvek nezgodne, uz seriju dobrih rezultata možda bi mogle da se nadaju putu u Teksas, baš kao i selekcija Poljske. Poljakinje su pokazale na Svetskom prvenstvu da mogu da budu nezgodne, mada sa Joanom Vološ u timu. Bez nje, to izgleda potpuno drugačije. Kanada će bez povređene Kire Van Rajk pokušati da sakupi više pobeda od Bugarske i Hrvatske, dok će Nemačka sa Vitalom Hejnenom svima biti težak protivnik, iako će biti lišene pomoći Kim Druniok i Janiske.

Nakon tri vikenda borbi, završni turnir u Arlingtonu igraće se od 12-16. jula. Osam najboljih selekcija vodiće bitku za trofej, ali i za novčanu nagradu koja i ove godine iznosi milion dolara za šampionsku ekipu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!