Terzić za SK: Nakon Srbije, mogao bih da vodim samo Rusiju!

Blog ostalo 18. jan 202217:59 > 18:47 4 komentara
Zoran Terzić
Printscreen

Nakon 20 uspešnih i trofejnih godina, Zoran Terzić napustio je klupu ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, a u intervjuu za Sport Klub otkriva kako je došlo da rastanka, šta ga je navelo da ne nastavi selektorski posao, ali i koja bi mogla biti njegova sledeća destinacija.

Na pitanje kako se oseća sada kada više nije na klupi Srbije, iskusni stručnjak kaže:

Neobično je. Teško, ali kao da još uvek nemam taj osećaj da nisam u reprezentaciji Srbijie. Mnogo je teško prebaciti se u neku novu stvarnost, posle tako dugog perioda od 20 godina.

Normalno je da još uvek ne mogu da budem svestan 100% da je situacija takva kakva jeste. U ovom momentu, to je najbolje rešenje, što se tiče reprezentacije, saveza, ali na kraju i mene. Taj neki motiv koji sam imao za ovih 20 godina rada u reprezentaciji sigurno nije više na tom nivou kao što je bio nekad.

POVEZANO

Da sam ostao, obavljao bih svoj posao maksimalno profesionalno, drugačije i ne umem. Izdešavale su se neke stvari koje su uticale na to, između ostalog i ta najavljena smena generacija. Možda je bolje da sa tom novom ekipom krene i novi trener. Sa novim načinom rada, da se nešto promeni, da pokušaju da naprave neku novu priču, koja će biti podjednako uspešna, možda i uspešnija nego prethodna.“

U kom trenutku ste postali svesni da ne želite više da budete selektor, kada ste sebi rekli „OK, Zorane, ne možeš više“?

Nikada to nisam na takav način pomislio. Ni sad ne mogu to da kažem. Bilo je argumenata za i protiv, ali već sam rekao da je presudilo to što nisam više toliko motivisan. Ljudi iz saveza su se složili sa tim da je bolje ovako. Bilo je nagoveštaja o odlasku i pre pet, šest ili deset godina kada smo imali neke neuspešne sezone ili kada smo okončali neke uspešne ciklus. Ali uvek se desio neki razgovor u kome je rečeno: Hajde da produžimo na još neki period.

FIVB

Da li ste dobili neke poruke od vaših igračica, da li je bilo pitanja „Zašto“ ili je bilo razumevanja?

Nisam dobio neki veliki broj poruka od igračica. Dobro, sa nekim sam se čuo, uglavnom sa onim starijima. Ne mogu da kažem da im je žao, koliko im je neobično.“

Da li su iz saveza tražili savet o izboru novog selektora?

Nismo vodili razgovore te vrste. Nije to greška saveza, oni su to koji odlučuju. Sigurno je da imam razmišljanje ko bi bio najbolji kandidat za tu funkciju, ali nisu me pitali i to je to.“

Kada se završilo Evropsko prvenstvo, predsednik saveza Zoran Gajić rekao je da vam je pomenuo opciju produžetka ugovora. Da li ste tada znali da od toga ipak neće biti ništa?

Nisam. Posle jedne tako teške sezone, trebalo mi je vremena da razmislim o svemu, da stvari legnu na svoje mesto i da donesem odluku. Ovo je bio prvi put da me posle nekog takmičenja predsednik pita za nastavak saradnje. Rekao sam mu da sačekamo neko vreme, pa da se čujemo.“

CEV

Da li je postojala neke ponuda koji bi zadržala Zorana Terzića na mestu selektora?

Ne. To nema veze sa novcem. Nismo uopšte ni razgovarali o tome.“

Rekli ste da ste se umorili od cele priče, tih 20 godina su uzeli mnogo od vas. Ali i dalje imate energiju za radom, znamo da ostali savezi nisu mirovali i da su pažljivo osluškivali šta se dešava. Da li je bilo nekih razgovora, ima li zainteresovanih?

To sam pominjao više puta, bilo je nekih priča o tome koja bi bila moja sledeća destinacija kad napustim selekciju Srbije. Nakon Evropskog prvenstva, dobio sam tri ponude od zaista dobrih reprezentacija i saveza. Ali sa reprezentacijama je malo drugačije nego sa klubovima. Tu mnogo više rade emocije nego novac.

Reprezentacija koju bih mogao da vodim, da slušam tu himnu a da to u meni probudi neka osećanja je Rusija. Nijedna druga na svetu. Da li to datira od mog rada u Rusiji ili moje porodice, ne znam, ali definitivno osećam neku emociju. Te dve ponude sam odbio odmah, nisam mogao sebe da vidim na njihovoj klupi. Sa Rusima su razgovori u toku, videćemo kako će to da se završi“ otkrio je Terzić.

Čitav intervju sa bivšim selektorom moći ćete da gledate na Sport Klubu u četvrtak.