Teško je kada treneri malo šta mogu da predvide, korona…

Blog ostalo 22. jan 202218:46 > 20:05 4 komentara
Dejan Radonjić, Crvena zvezda
Romain Biard/Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaši Crvene zvezde u većem delu utakmice 22. kola Evrolige vodili su u Lionu, ali nisu uspeli da zabeleže osmi trijumf u sezoni.

Asvel je savladao tim sa Kalamegdana 69:67 i ostao u trci za plasman u plej-of, dok su crveno-beli posle četvrtog poraza u poslednjih pet utakmica 14. sa učinkom 7-12.

Startne petorke

Asvel: Džons, Dio, Kaudi, Osetkovski, Fal

Crvena Zvezda: Volters, Dobrić, Kalinić, Vajt, Kuzmić

Povezane vesti

1/4: Oba tima uvode protivničke centre u pik, ali prvi poeni dolaze iz trčanja Vajta. Kalinić promašuje svoja prva 4 šuta, Dobrić 3, ali će biti mnogo bolji u nastavku. Fal prati dodavanjem utrčavanje Osetkovskog za lagan zicer Nemca. Volters asistira Dobriću, pa pogađa sa visine penala, dok Dio odgovara trojkom preko Dobrića za 5:6. Fal pravi i drugi faul za bacanja Kuzmića (2/2), pa je Atetokumpo u petorci zajedno sa Mitrovićem na petici. Holins je agresivan na Džonsu, pogađaju on i Vajt trojke iz kretnje na dodavanja Ivanovića. Ipak, zvezdin plej promašuje oba bacanja, Strazel daje oba, a Lakomb je na 4 poena za 11:17.
Zvezdina pomoć u odbrani je kad god je bilo moguće išla sa Kaudija (0-4 iz igre), Asvel je sveden na 7 izgubljenih lopti.

2/4: Kreće Marković na Lakombu, a Parker je sa Kaudijem na četvorci, ali će brzo uvesti Osetkovskog. Mitrović pogađa oba bacanja, a Kalinić kažnjava preuzimanje Lakomba za svoje prve poene. Tajm-aut zove Parker na 11:21, ali iz toga gube loptu Džons, Gist, pa Osetkovski greši u dodavanju. Davidovac je u ziceru na lošu komunikaciju Asvela, Marković postiže jedine poene licem protiv Najta za najvećih +14. Nakon 3 i po minuta prvi poeni Asvela u ovom periodu su delo Osetkovskog i on je najveća prednost za Parkera u ovoj deonici. Šutira bacanja 3/4, a njegov promašaj popravlja Najt ofanzivnim skokom na loše građenje Dobrića i tajm-aut Radonjića. Iz pauze Volters postiže četvrti poen, u nastavku će imati imati još samo 3 promašaja. Džons svoj prvi koš beleži iz dobre odbrane i trčanja, a Zvezda zove i drugi tajm-aut na 22:33. Volters pakuje zicer Vajtu, a Gist zakucava iz 3 ofanzivna skoka domaćih. Marković gubi i treću loptu, a četvrtinu zatvara Atetokumpo bacanjima uz treći faul Kalinića. 25:35, Asvel je ponovo imao 7 izgubljenih lopti, ali su se krpili sa 5 skokova u napadu. Džons 2 poena, Asvel 1/9 za 3.

Asvel, Crvena zvezda
Romain Biard/Euroleague Basketball via Getty Images

3/4: Drugo poluvreme kreću Holins, Lazić i Davidovac, a za Asvel Najt i Lakomb. Lakomb stavlja zicer iz akcije na lošu odbranu Holinsa, a Džons iz trčanja. Holins pogađa ipak za 2, njegov peti poen, pa će i od njega Zvezda u nastavku dobijati samo promašene šuteve. Greše oba tima, Volters (2x), Osetkovski i Fal i u tome se bolje snalazi Asvel. Lakomb ima nove poene na obruču (iz ofanzivnog skoka, pa prodorom), zicer stavlja i Džons iz skoka u napadu za 35:37. Radonjić je rotirao, zvao i tajm, pa su poene vezali Lazić i Mitrović, ali su crveno-beli malo šta uspeli da brane. Asvel je više trčao, manje postavljao. Lakomb je ubacio 10 poena u ovoj deonici, Džons 7 uz dve asistencije. Kalinić je nakon 20 sekundi napravio i četvrti faul, a poeni su dolazili do kraja od Mitrovića i Dobrića. Džons je trojkom preko Lazića doneo prvo vođstvo svom timu. Asvel je u ovom periodu imao 10/13 za 2, Zvezda 5/14 iz igre i 4 izgubljene lopte.

4/4: Dobrić pogađa trojku (3/5), Mitrović zicer, sve na dodavanje Kalinića za +4, ali vođstvo Asvelu vraćaju Džons i Strazel (trojkom). Marković gubi i četvrtu loptu za 11 minuta u igri, a Dobrić sada ubacuje trojku na asistenciju Voltersa. Lakomb greši, pa dobija i rampu od Voltersa, dok Vajt pogađa oba bacanja, a Kalinić trojku za +5. Lakomb asistira Falu. Kalinić sa penala 2/3, ali pokušava da ukrade loptu Kaudiju i u dobrom ritmu izlazi zbog petog faula. Lakomb i Džons rešavaju utakmicu – Francuz uvodi u pik Kuzmića i pogađa sa visine penala, iznudio je faul u napadu Vajta, dok Džons vezuje 6 poena i pobednički prodor pored Lazića. Zvezda je za poslednjih 4 minuta i 20 sekundi uzela samo bacanja i flouter Dobrića. Poeni Džonsa nijednom nisu došli nakon asistencija.

Epilog: Asvel je ubrzao u drugom poluvremenu i imao samo 5 izgubljenih lopti, a 14 u prvom. Imali su i samo 10 timskih asistencija (Džons 5) na 19 izgubljenih lopti, ali su poene pronalazili preko Džonsove inspiracije i izolacije. Teško je vođenje ovakvih utakmica kada treneri malo šta mogu da predvide i kada igrači izlaze iz korone. Zvezda nije mogla da izdrži ritam Asvela u drugom poluvremenu i to je problem lošeg (ne)treniranja prethodnih nedelja. Ne kreće se od nule, ali će biti potrebno vreme da se iznesu ovakve utakmice.