Borac kakvog UFC želi: Todorovićev intervju za SK

Blog 21. mar 202210:00 > 10:08 3 komentara
Duško Todorović
Instagram Printscreen

„Kažu da je 'lako' doći do UFC, ali da je izazov ostati tu“, kaže u intervjuu za Sport klub MMA borac Duško Todorović, s pravom ponosan na svoje dostignuće – na kraju UFC ugovora koji je nedavno potpisao biće Srbin sa najviše nastupa u istoriji najznačajnije svetske promocije.

Beograđanin je kroz „Dana White’s Contender Series“ izborio svoj prvi UFC ugovor još u leto 2019. godine, a zahvaljujući pandemiji na debi u elitnoj organizaciji morao je da čeka dugih 14 meseci. Kada je osetio UFC oktagon, nije se osvrtao – četiri borbe kasnije ovaj 27-godišnjak izborio je novi ugovor na četiri meča u MMA centru sveta.

UFC:

Bila je to „luda vožnja“, a po svemu sudeći – biće još luđa. Duško se osim opasnih rivala u UFC mandatu suočavao sa neočekivanim „protivnicima“ – kovidom koji odlaže borbe i onemogućuje putovanja, odlukama ambasade SAD da ne izda vize njegovim trenerima, kao i činjenicom da ga je tokom priprema za borbu pregazio automobil!

Uprkos svemu, borac rođen u Kotoru napravio je ime u UFC na fascinantan način – svoje dve pobede završio je upečatljivim prekidima, poimence ga je hvalio i predsednik firme Dejna Vajt, a novi ugovor samo potvrđuje da navijači vole njegove borbe.

Ipak, ono što je možda i najimpresivnije, i ono što Todorović lično često potencira, jeste činjenica da je sve ostvareno iz Srbije. U tome je istinski pionir srpskog MMA – nije odlazio „preko“ kako bi se spremao za duele sa najkvalitetnijim borcima sveta, već je sve radio iz Beograda. Što je najbitnije – uspeo je.

To ga čini istinskom inspiracijom svakog srpskog MMA ratnika – put od tvoje lokalne sale u Srbiji od trenutka u kojem ti Brus Bafer uzvikuje ime je i te kako moguć. Todorović plastično objašnjava:

„Jeste možda u Americi estetski lepše trenirati, ali na kraju krajeva, ne rade oni tamo ništa što mi ne možemo ovde.“

Kako reagovati kada se povredite 15 minuta pre nego što vas prozovu da krenete put „kaveza“? Koja je strategija koja će sa „trona“ srušiti Izraela Adesanju? Kako uravnotežiti veštine i postati kompletan borac? Na ova i neka druga pitanja u intervjuu za Sport klub govorio je Duško Todorović iz beogradskog kluba Sekutor.

Opasan rival čeka

Nekoliko dana pošto je potvrđeno da će Todorović barem još četiri puta ući u UFC oktagon pojavila se i informacija o novom protivniku – u pitanju je Amerikanac nigerijskog porekla Čidi Endžokuani. Neki ga čak smatraju i favoritom u ovoj borbi, mlađi je brat UFC veterana Entonija Endžokuanija, a u pro kavezu ima 21 pobedu i 7 poraza.

„Opasan je protivnik, nezgodan udarač, s tim što ima crni pojas u brazilskom džiu džitsuu, ali pretežno je stend-ap borac. Ima iskustva (33 godine), dosta je dugačak, visok je preko 190 centimetara. Definitivno je do sada najveći izazov u mojoj karijeri, ako gledamo ono što je ‘na papiru’. Međutim, mi ćemo spremiti taktiku i to je to. Nikada nisam birao protivnike, niti prozivao okolo i zahtevao određene rivale. Moje je da potpišem ugovor tamo gde stoji prazna linija, a ne da kalkulišem. Prihvatio sam svakog borca kojeg su mi dali i mislim da to promocija ceni. Tu smo da se takmičimo“, govori Duško Todorović o sledećoj borbi u intervjuu za Sport klub.

Borba Todorovića i Endžokuanija zakazana za jednu od „UFC Fight Night“ priredbi, koja će se održati 21. maja. Lokacija još nije objavljena, ali je zasad poznato da će na ovom događaju nastupiti još jedan srpski borac – protivnik Urošu Mediću u duelu lake kategorije (do 70 kg) biće Omar Morales.

UFC priredbe pratite u direktnim prenosima na kanalu SK Fight.

Prethodna borba, u kojoj je Todorović tehničkom nokautom u prvoj rundi savladao Amerikanca Makija Pitola bila je ključna za dalju karijeru srpskog borca. Tokom priprema doživeo je zabrinjavajuću saobraćajnu nesreću, a pre sâm meč doživeo je novi šok.

„Trenutno sam zdravstveno super. Naravno, uvek su tu neke sitnice koje prave probleme, ali praktično nijedan profesionalni borac ne može da bude sto odsto zdrav. Prisutne su povredice koje te malo muče, ali nije to ništa što bi me sprečilo da treniram, što je i najbitnije. Imao sam taj peh – pregazio me je automobil i napravio mi je ozbiljnu povredu, veliku štetu na mojoj nozi. Taman sam koliko-toliko uspeo sve da saniram pred meč sa Pitolom, a onda se dogodio novi maler. Možda 15 ili 20 minuta pre nego što su me pozvali da krenem ka oktagonu lagano sam udarao fokusere i tokom zagrevanja mi je ‘ispao’ levi skočni zglob, isti onaj koji je bio pregažen. Sreća u nesreći je da mi se povreda dogodila samo petnaestak minuta pred borbu jer otok nije stigao da bukne, a ni bol se nije aktivirao. Tek posle borbe, kada sam bio u sobi u hotelu, počeo sam da osećam bolove, a video sam i otok, pa sam morao da držim led. Sve u svemu, dobro je prošlo“, objašnjava Todorović, koji sada u profesionalnim mečevima ima skor od 11 pobeda (7 KO, 3 sabmišna) i 2 poraza.

Nije lako zadobiti poverenje UFC

Da li je Todorovićev tim bio siguran da mu sleduje novi ugovor posle 2-2 u prve četiri UFC borbe?

„Čim sam završio duel sa Pitolom imao sam razgovor sa svojim menadžerom Bojanom Mihajlovićem. Iskreno, obojica smo očekivali da će nam ponuditi novi ugovor, ali nismo mogli da budemo stopostotno sigurni dok nismo dobili zvaničnu potvrdu. Lično, sam bio ubeđen da ću dobiti, iako sam imao skor 2-2. Međutim, zaista mislim da mi je svaka borba bila atraktivna. Borio sam se na nogama, to voli publika, ali i predsednik Dejna Vajt, imao sam pobede prekidima, neke uzbudljive razmene udaraca… Generalno, to mi je bio povod za optimizam, a i poslednji duel mi je bila pobeda tehničkim nokautom u prvoj rundi.“

Bojan Mihajlović, svojevremeno MMA teškaš, jedan je od pionira srpskog MMA – u periodu od 2016. do 2017. godine borac iz Odžaka imao je tri UFC borbe, a rival mu je između ostalih bio i aktuelni šampion Fransis Enganu.

Novi ugovor za Todorovića je na još četiri borbe.

„Da budem iskren, ne znam kako ugovori funkcionišu za druge borce, mogu da govorim samo o tome kakvo sam iskustvo ja imao. Ugovori koje sam ja dobijao bili su na četiri borbe i u trajanju od dve godine. Ipak, postoje nekakva odstupanja, pre svega je za to bila u mom slučaju zaslužna korona – sve se odužilo. Prvi poptis je uglavnom na četiri borbe i obnavlja se ukoliko borac bude uspešan. Drugi ugovor je prilično individualan – u mom slučaju on je takođe na četiri borbe. Naravno, može da se dogodi da neko u UFC dođe iz druge jake organizacije sa uspesima iza sebe, pa dobije drugačije uslove.“

Kada kompletira drugi UFC ugovor Todorović će imati barem osam UFC borbi – po tome će biti najuspešniji Srbin u istoriji ove organizacije.

„Bojan Veličković je imao dosta nastupa u UFC, ali drago mi je da ću ja srpski borac sa najviše borbi u najjačoj organizaciji. Dobar je osećaj biti prvi u nečemu. Kažu da je ‘lako’ doći do UFC, ali da je pravi izazov tu se zadržati. Ja sam pokazao da može da se ostane u UFC i to mi je posebno drago. Sad ćemo da uložimo još veći trud da u drugom ugovoru ostvarim još bolje rezultate nego u prvom.“

Novosađanin Bojan Veličković je u periodu od 2016. do 2017. godine u UFC takmičio u velter i srednjoj kategoriji – upisao je dve pobede, tri poraza i remi.

Predstavlja Srbiju – iz Srbije!

Borci koji trenutno nastupaju u UFC pod srpskom zastavom (Rakić, Medić, Čamur), sa izuzetkom Todorovića, nisu proizvodi srpskog MMA sistema – do elite su došli iz drugih zemalja.

„Mnogo mi je drago što sam ja iz Srbije stigao do UFC i što sam sve vreme trenirao u Srbiji dok sam ostvarivao svoje uspehe. Ponosan sam sam što sve radim iz svoje zemlje i sviđa mi se što mogu da ostanem uz svoje bližnje – porodicu, prijatelje… Svestan sam da su uslovi neuporedivo bolji u SAD – imali smo priliku da vidimo kakva je ‘fantazija’ trenirati i spremati se tamo. Ali na kraju krajeva, sve je to estetika – sve što oni rade tamo mogu i ja ovde. Imaju u SAD više profesionalaca na trenizima, veću konkurenciju, ali jedan od mojih ciljeva i jeste da pokažem da se UFC krarijera može graditi odavde. Voleo bih da na kraju to bude moj uspeh – da dokažem da je moguće“, kaže nekadašnji šampion organizacije SBC.

Od dolaska u UFC Todorović ima pobede nad Dikvonom Taunzendom i Makijem Pitolom (oba puta TKO) i poraze od Punahelea Sorijana (TKO) i Gregorija Rodrigesa (jednoglasna odluka sudija).

UFC:

Srednja kategorija u UFC puna je kvalitetnih borca, ali jedan je „zaseo“ na tron i ne pokazuje znake slabosti. Izrael Adesanja je šampionski pojas branio protiv Romera, Koste, Vetorija, Vitakera

„Pratim situaciju u svojoj diviziji, kao generalno čivat UFC, generalno. Ne gledamo onako religiozno kao nekada ranije, ali često se uključim kada su važne borbe. Što se šampiona Izraela Adesanje tiče, mislim da može da ga pobedi svako ko spremi odgovarajuću taktiku. Često smo mogli da vidimo kako protivnici rade stend-ap sa njim, a njemu kao vrhunskom kik-bokseru to najviše odgovara. Mislim da su veliku taktičku grešku pravili time što su se nadmetali sa njim u stend-apu. Jan Blahovič ga je obarao i zbog toga ga je i pobedio. Ključ za pobedu nad Adesanjom je u rvačkom i parternom delu. Taktika treba da bude okrenuta uvođenju Adesanje u nezgodne pozicije, a ne da se borci šaketaju sa njim – to je ono što on i želi.“

Svaki element je bitan

Todorović je protiv Pitola demonstrirao klasu radom u parteru, ali se prethodno najčešće borio na nogama – postoji li veština na kojoj srpski borac planira posebno da radi u narednom periodu? Da li je cilj da sve borbe izgledaju kao ona protiv Pitola?

„Ne razmišljam mnogo o tome kako mi borbe izgledaju – ako mislim da mogu da završim rivala na nogama, ići ću tako po prekid. Ako mi se učini da mogu da oborim, oboriću. Ako deluje da može da se završi meč u parteru, ja se borim u parteru. Ne stavljam sebe pod pritisak da nešto moram da uradim tokom meča – jednostavno, pratim gde će borba otići. Recimo, protiv Makija Pitola smo taktiku zasnivali na tome kako se on borio u nastupu koji je prethodio našoj borbi. Tokom čitavog meča on je odlično rvao, bacao je protivnika i kontrolisao ga u parteru. Mislili smo da će pokušati i mene tako da izbaci iz takta, da me stavi pod pritisak, kako bi mi se ruke napunile mlečnom kiselinom, pa da pokuša da me završi u drugoj ili trećoj rundi. Na kraju, borba je otišla na pod, ali ne zato što sam ja tako planirao – desilo se.“

Duško Todorović
Instagram Printscreen

U tome je ključ – uspešan borac je samo onaj koji se snalazi „kao riba u vodi“ na svakom polju, a tom logikom se rukovodi i Duško Todorović.

„Kada razmišljam o tri osnovna elementa u MMA, osećam da mi rvanje kaska za stend-apom i parterom, pa ću na rvanju najviše raditi u narednom periodu. MMA bismo mogli ugrubo da podelimo na tri segmenta – stend-ap, rvanje i parter. Mi se na treninzima uvek trudimo da svaki element bude zastupljen na jednakom nivou, a da i ja na kraju budem izbalansiran kada govorim o kvalitetima. Samo tako ću moći da budem konkurentan na svakom polju i pružim dobar otpor kako god da se borba razvije.“

Srpski ljubitelji MMA raduju se 21. maju i MMA priredbi na kojoj ćemo ponovo u akciji moći da Duška Todorovića – borca kojeg UFC, zbog svega što on pokazuje, i te kako želi.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)