Da li imamo naslednike velikih trenera?

Skener 10. jan 201916:54 > 17:13
fiba.basketball

Srpski treneri osvojili su 28 medalja na najvećim svetskim takmičenjima, 19 puta bili su klupski šampioni Evrope, 'napravili' su na stotine vrhunskih igrača, učili su od najboljih i znanje prenosili budućim pokoljenjima.

Sve je počelo od neponovljivog profesora Aleksandra Nikolića, rodonačelnika čuvene jugoslovenske škole košarke, na čijim principima i danas lekcije drži njegov najbolji učenik – Željko Obradović. Davne 1961. godine upravo je, tada 37-godišnji Profa, sa Plavima na Beogradskom sajmu pred 12.000 gledalaca osvojio prvu jugoslovensku medalju i od tog srebra (poraz od SSSR 60:53) počela je da se piše istorija.

Povezano

Decenijama su se ređale olimpijske, svetske i evropske medalje, a pored poslovično talentovanih igrača, Jugoslaviju je krasio i veliki broj odličnih trenera. Trenera koji su voleli da uče i koji su imali od koga da uče.

Uz Nikolića je radio Ranko Žeravica, kasnije je uz Žeravicu bio Dušan Ivković, potom uz Dudu Željko Obradović. Stariji kažu da je to bila najveća snaga jugoslovenske košarke…

Imali smo učitelje ispred sebe i to je bila osnova našeg znanja. Nije bilo drugog načina učinje nego da odeš da gledaš kako radi Ranko Žeravica, kako radi Aca Nikolić, kako radi Bora Cenić… To je bila škola iz koje su naši najbolji treneri crpeli znanje. Danas naši najbolji treneri ne rade u Srbiji, a i finansijski uslovi su se mnogo promenili. Klubovi teško dolaze do novca, često se menjaju treneri, stabilnost u trenerskom poslu ne postoji,“ ističe Vladislav Lučić, koji je u bogatoj karijeri predvodio i Crvenu zvezdu i Partizan, a sa crveno-belima je 1993. i 1994. bio šampion Jugoslavije.

Pored Željka Obradovića (Fenerbahče) i Svetislava Pešića (Barselona), Srbija u evropskim klupskim takmičenjima ima samo još Vladu Jovanovića (Lokomotiva Krasnodar), Zorana Lukića (Nižnji Novgorod), Nenada Vučinića (Avelino), Nenada Čanka (Lietkabelis) i Sašu Nikitovića (Olimpija Ljubljan).

Dušan Ivković je završio karijeru, Božidar Maljković je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, bez posla su selektor Orlova Aleksandar Đorđević, Saša Obradović, večiti pomoćnik u državnom timu Miroslav Nikolić, Dragan Šakota, Aleksandar Trifunović, Darko Ruso, Željko Lukajić…

„Srbija ima dobre visoke škole i dobre kadrove, ali ti kadrovi u ovoj maloj zemlji nemaju prostora da rade, dok je u inostranstvu teško naći posao. Ponavljam, osnovni problem je to što smo ranije učili od najboljih, a sada su najbolji izvan zemlje i teško je do njih doći. Olakšavajuća okolnost je da do informacije može da se dođe zahvaljujući internetu i pomoć savremenih tehnologija može da bude dovoljno da se naprave veliki koraci u karijeri.

KK Crvena zvezda

Sedamdesetsedmogodišnji Lale Lučić je detektovao još jedan veliki problem – prerano ‘bacanje u vatru’ stručnjaka sa nedovoljnim iskustvom i izostanak strpljenja u formiranju trenera. Poslednji primeri su Dušan Alimpijević u Crvenoj zvezdi i Čakan u Partizanu, ranije Petar Božić, Milivoje Lazić, Nikitović…

„Mnogo mladih trenera je potrošeno, a ima i mnogo mladih trenera koji nemaju posao. Na tome treba da se radi i da se traži razlog. Mi stariji uvek kažemo da smo malo bolje radili od novih generacija. Danas se traže brzi rezultati, klubovi nemaju strpljenja, treneri se brzo menjaju, a da bi trener pokazao znanje mora da provede u klubu jedan period, da oformi generaciju… Najbolji primer je Aleksandar Džikić. Hvaljen je do nebesa, a posle nekoliko slabih rezultata dobio je otkaz. Budućnost je prošle godine bila hit u svim takmičenjima i Džikić nije zaslužio takav tretnam.“

Aleksandar Đorđević je nastavio trofejni niz i vratio reprezentativni kult, a Srbija može da se pohvalio i da je dvostruki uzastopni prvak Evrope u uzrastu do 18 godina na čelu sa Aleksandrom Bućanom, koji se posvetio radu sa decom u Partizanu.

Mislim da treneri koji se biraju u mlađim reprezentativnim kategorijama ne utiču mnogo na razvoj igrača. Osnova je klub, osnova je trener u klubu gde se igračima posvećuje velika pažnja i gde se radi po četiri, pet sati dnevno. Za 15 ili mesec dana ne možete mnogo da naučite igrača,“ smatra Lučić.

Getty Images/Andreas Rentz

Izgubio se kontinuitet i to može da bude problem. Ranije se znalo, ako su Mirko Novosel i Ranko Žeravica i Duda je uz njih. Znalo se da je Duda sledeći selektor. Ako su Duda i Željko, da je Željko sledeći… Mislim da bi trebalo da postoji malo ozbiljniji filter što se tiče izbora selektora. Ne mislim na A reprezentaciju. Saleta poznajem mnogo godina i znam kako razmišlja. Što se tiče mlađih selekcija, treba da postoji ozbiljan filter ko, šta i kako radi sa tom decom,“ dodaje Žarko Vučurović, čovek koji je presudno uticao na karijere Nikole Pekovića, Nikole Milutinova, Luke Mitrovića…

Dolaskom Andree Trinkijerija u Partizan srpski klubovi su počeli da uvoze vrhunske trenere. S obzirom na reputaciju mnogi su bili iznenađeni odlukom Italijana da prihvati ponudu iz Humske, ali Trinkijeri, koji ima i hrvatsko-crnogorske krvi, se zahvaljujući poznavanju jezika brzo uklopio i doneo nešto novo u srpsku košarku. Stariji navijači Zvezde pamte Amerikanca Toma Ludviga, koji je crveno-bele u sezoni 1997/98. predvodio u samo 16 utakmica u prvenstvu. Aktuelni trener tima sa Kalemegdana Milan Tomić se posle 27 godina vratio u Srbiju i veliko stečeno znanje, prvo kao igrač, kasnije i deo stručnog štaba Olimpijakosa pokušaće da ‘naplati’ u rodnom gradu, a dugoročno korist bi mogla da ima i ovdašnja košarka.

Naravno, ne smemo da zaboravimo ni Dejana Milojevića, koji godinama, u miru, radi sa Meginim klincima i u NBA ligu je izvezao Nikolu Jokića, Ivicu Zupca, Timotija Luvavua, uskoro će i Gogu Bitadzea…

#related-news_0

Pozitivan iskorak srpske košarke svakako je imenovanje Igora Kokoškova za prvog trenera Finiks Sansa. Prve korake napravio je u OKK Beogradu, radio je i u Partizanu, a prošlog leta postao je prvi trener rođen u Evropi koji je seo na klupu nekog NBA kluba. Bio je i asistent Željku Obradoviću na Olimpijakim igrama 2004. i Evropskom prvenstvu 2005. godine, ali šansu da samostalno radi nikad nije dobio.

Igor je napravio fenomenalan rezultat bilo gde da je radio, a kruna njegovih rezultata bilo je osvajanje zlatne medalje sa reprezentacijom Slovenije na Evropskom prvenstvu u Turskoj. To mu je bila prepuruka. On godinama radi u NBA i u svakoj prilici potencira koliko je privržen jugoslovenskoj školi koraške i koliko je ta škola imala uticaj na svetsku košarku. Mi koji ga poznajemo radujemo se svakom njegovom uspehu. Svaka mu čast,“ kaže Lučić.

Sarah Stier/Getty Images

Svoje mesto pod suncem u najjačoj ligi sveta traže još dvojica Srba – Darko Rajaković u Oklahoma Siti Tanderima i Ognjen Stojaković, član stručnog štaba Denver Nagitsa. Krenuli su nekim svojim putem, daleko od Srbije, daleko od učitelja…

Oni su pisali istoriju

Aleksandar Nikolić

reprezentacija: prvak Evrope 1977, prvak sveta 1978, srebro na SP 1963, srebro na EP 1961. i 1965, bronza na EP 1963.
Evroliga: 3
Internacionalni Kup šampiona: 2
Kup Kupova: 1974.
državni prvak: 4
državni kup: 4

Ranko Žeravica

reprezentacija: prvak sveta 1970, olimpijski prvak 1980, srebrno na OI 1968, srebro na SP 1967, srebro na EP 1969. i 1971, bronza na SP 1982.
državni prvak: 1996
Kup Radivioja Koraća: 1978.

Dušan Ivković

reprezentacija: prvak Evrope 1989, 1991, 1995, prvak sveta 1990, srebro na OI 1988, bronza na EP 2009.
Evroliga: 2
Kup Radivoja Koraća: 1979.
Kup Saporta: 2000.
ULEB kup: 2006.
državni prvak: 7
državni kup: 7

Željko Obradović

reprezentacija: prvak Evrope 1997, prvak sveta 1998, srebro na OI 1996, bronza na EP 1999.
Evroliga: 9
Kup Saporte: 2
državni prvak: 16
državni kup: 9

Svetislav Pešić

reprezentacija: prvak Evrope 1993. i 2001, prvak sveta 2002, prvak sveta U19 1987, kadetski prvak Evrope 1985.
Evroliga: 2003.
Kup Radivoja Koraća: 1995.
FIBA Evrokup: 2007.
državni prvak: 8
državni kup: 5

Božidar Maljković

Evroliga: 4
Kup Radivoja Koraća: 2001.
Intrenacionalni Kup šampiona: 1996.
državni prvak: 6
državni kup: 5

Milan Ciga Vasojević

reprezentacija (žene): srebro na EP 1987, srebro na OI 1988, bronza na OI 1980. i EP 1980.

*Sve eksluzivne intervjue i tekstove iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE