Kari, Vlahović, Kukoč, večiti… Najbolje od „Sportlajta“

Skener 1. jan 202212:00 > 12:10 2 komentara
SK

Emisija "Sportlight" autora Igora Miklje i u 2021. opravdala je velika očekivanja. "Živa reč" uvek je "živa reč", a naši, pažljivo birani, gosti potrudili su se da vam približe sve ono zbog čega su u fokusu ili se i danas priča o njima.

Iz nedelje u nedelju slušali smo o detaljima o kojima se malo ili ni malo ne zna, prisetili se nekih nezaboravnih trenutaka, ostajali bez daha, a naravno, pričalo se i o aktuelnim, nekad vrlo bolnim, temama.

Krenimo redom…

Godinu smo počeli sa zanimljivim pričama dveju heroine, legendarnom jugoslovenskom košarkašicom Razijom Mujanović, i Natašom Kovačević, sinonim za istrajnost, hrabrost i pozitivan pristup životu i pored nesreće koja joj je u trenu promenila prioritete.

Košarka je bila tema i intervjua sa funkcionerom FIBA i nekadašnjim reprezentativcem Jugoslavije i bekom Crvene zvezde Zoranom Radovićem. Milion tema, od večitih i državnog tima do „rata“ na relaciji FIBA – Evroliga kome se kraj ne nazire.

„Treneri su u moje vreme imali izbor. Bilo je mnogo kvalitetnih igrača. I trenerima je sa jedne strane bilo teško da izaberu najboljih 12, a sa druge strane ti imaš zadovoljstvo i luksuz da ti imaš 12 igrača. Na pripremama za Igre 1992. ja sam bio 12. igrač. Ja sam tu sezonu u Berlinu završio sa 25 poena u proseku. A ja sam bio 12. igrač, sa šansama da igram nula. To je bio kvalitet te reprezentacije i trenerima je bila i teško i lako“, objasnio je Radović.

Naš sagovornik bio je i idol zvezdaša i partizanovaca osamdesetih godina prošlog veka – Milko Đurovski. Legendarni makedonski fudbaler je pričao o tome da li je istina ili mit da je igrao samo kada mu se htelo, kako je uspevao da igra fudbal i živi punim plućima, uključujući izlaske, alkohol i cigarete. Iskren, spontan, impulsivan, emotivan… Mnogo toga je rekao gde bi većina igrača imala mnogo umerenije i diplomatskije odgovore. Ali to je Milko.

Veoma interesantno je bilo i gostovanje Žarka Zečevića, čoveka bogatog igračkog i funkcionerskog iskustva. Danas je potpredsednik Olimpijskog komineta Srbije, a sve je počelo pod obručima, u dresu Partizana. Za Zečevića u vrlo iskrenom razgovoru nije bilo pitanje bez odgovora – zašto je zbog Miška Marića, Arsenija Pešića i Bobana Petrovića ostavio košarku, šta mu je Tito rekao držeći ga u krilu kada je imao šest godina, o optužbama za nameštanje utakmice sa Romom, problemu sa navijačima, finansijskim istragama, zašto politika mora da se meša u sport, ali i da li je Mirko Marjanović uticao na rezultate Partizana i da li taj uticaj danas ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

Toni Kukoč, pričao je neponovljivom uspehu Jugoplastike, močnoj reprezentaciji Juggoslavije, biografskom filmu Majkla Džordana „Poslednji ples“, košarci nekad i danas, divljenju prema Nikoli Jokiću

„Najbolji primer košarke u kojoj više nije važno koliko si brz i koliko možeš da skočiš je Nikola Jokić. One stare muzičke ploče što su bile na 33, 56, 70, koliko je bilo. On sve igra na 33. Ali kad pogledaš statistiku 30 poena, 12 skokova, 12 asistencija, tri ukradene, onda verovatno ne moraš da budeš najbrži, najskočniji. Samo treba da znaš kako da igraš. Ima sve što mu treba. Ima fundamente košarke, zna da dribla, da doda, ima viziju košarke dve ili tri sekunde pre nego što se stvari dese. Moja ćerka bi svojim saigračicama u fudbalu rekla da je slušaju jer ona može da predvidi budućnost u igri. Jokić je takav u košarci, on predviđa sekund, dva ranije. Možeš zamisliti kakav bi to igrač bio da ima fizikaliju jednog Lebrona, skočnost i ludilo jednok Šakil O’Nila. Ne znam ko bi mogao da primiriše titulu MVP lige. Bog mu nije dao sve, ali mu je dao glavu,“ naveo je član Kuće slavnih u Springfildu i nastavio:

„Meni je gušt gledati njegove utakmice. Meni je to mnogo draže za gledanje, nego oni što imaju neka ludilo zakucavanja, a na kraju utakmice kad pogledaš od 90 napada koje imaju, oni su šutnuli 60 ili 70 trojki. To meni nije košarka. Jokić i pre nego što mu lopta dođe u ruke, on ima čitav pregled devetorice igrača koji su na terenu. To je to što njega čini toliko dobrim i dragim za gledanje. Takvih nema mnogo. Dončić je isto takva vrsta, slična njemu, ali ne toliko ispolirana kao Jokić.“

Oni koji pamte Premijer ligu početkom ovog veka pamte i Marka Bosnića, nekadašnjeg golmana Mančester Junajteda, Aston Vile, Čelsija i reprezentacije Australije. Mark se osvrnuo na prijateljstvo sa Savom Miloševićem i Sašom Ćurčićem, odnosu sa Aleksom Fergusonom, a pričao je i o Dejvidu Bekamu, Rajanu Gigsu, Draganu Stojkoviću Piksiju, srpskoj i hrvatskoj reprezentaciji.

Dejan Rambo Petković u Brazilu je legenda. Iz niškog Radničkog (sa 16 godina i 15 dana najmlađi debitant u istoriji jugoslovenske lige), preko Crvene zvezde i Real Madrida, gde je sarađivao sa Fabiom Kapelom, do Flamenga… I večnosti.

Rambo je otkrio zanimljive anegdote iz igračkih dana, govorio je o odnosu prema državnom timu, a i danas ga boli što, kako kaže, nije postojao za reprezentaciju. Poslušajte i šta je imao da kaže o Kapelu i kako je verovatno najbolji fudbaler Kraljevskog kluba u prijateljskim utakmica.

*Sve poklone iz našeg novogodišnjeg SK paketića pronađite OVDE.

„U Real sam stigao u decembru 1995. i Horhe Valdano je bio trener. NIje bio dobar sa novim predsednikom i dobio je otkaz. Došao je Kapelo, nije voleo naše igrače, to je poznato. Nije voleo ni Deju, ni Bobana, ni Šukera, ni Peđu Mijatovića, u čitavom prvenstvu su to bili najbolji strelci. Igrao sam prijateljske utakmice i u prijateljskim utakmicama sam verovatno jedan od najboljih igrača u istoriji Real Madrida. Kome je to bitno, koga to interesuje? Gde su zvanične utakmice. Hteo sam da idem u Real i čekao sam tu ponudu, čak sam imao i boljih finansijskih ponuda. Nisam pristao jer san je otići u Real. Ali kada si tamo, počneš da treniraš i vidiš da imaš mesta, na svim tim utakmicama pripremnim sam bio najbolji, vidiš da možeš da igraš i shvatiš da ti ne igraš zbog nečega što ti ne možeš da razumeš, a niko ti ništa ne objašnjava,“ naglasio je Petković.

Primož Ulaga, legendarni jugoslovenski ski skakač, između ostalog, prisetio se timske srebrne medalje sa Zimskih olimpijskih igara 1988. u Kalgariju, ali i razočaranja četiri godine ranije u Sarajevu…

Ulaga nije uspeo u Sarajevu, ali jeste Jure Franko, osvajač srebrne medalje na ZOI u prestonici Bosne i Hercegovine. Priče o Sarajevu, njegovom životu, jednom mjuziklu i o tome „ko vozi kamion“, ali i anegdotu o tome kako je nastao čuveni slogan „volimo Jureka više od bureka“…

Naš gost bio je i Duško Vujošević, najtrofejniji trener košarkaša Partizana. Dule se prisetio početaka i pomoći Zvezda da ostane trener crno-belih, priznao je da ga je odlazak u CSKA bacio u letargiju i depresiju, a i izneo je i šokantan detalj da je svojevremeno jedan igrač Partizana prenosio navijačima kad su plate i premije, kao i kako se borio i izborio sa time. Bilo je reči i o odnosu države prema klubovima i sportu, oproštaju od Đorđa Balaševića, korisnosti druženja sa umetnicima…

„Imao sam sreću da je generacija bila talentovana – Divac, Paspalj, Saša Đorđević, Ivo Nakić, kasnije se tu pridružio i Danilović. Stvarno je bila sreća trenirati takvu generaciju. Tu sam napravio jednu grešku posle osvajanja prvenstva. Želja profesora Ace Nikolića bila je da dođe za savetnika, ja nisam pristao, bilo je tu neke moje sujete. S jedne strane, ja sam tu ispekao zanat, ali najskuplje, na svojoj koži,“ priznaje Vujošević.

Proslavljeni vaterpolista i predsednik opštine Novi Beograd, kao i istoimenog vaterpolo kluba, Aleksandar Šapić osim osvrta na fenomenalnu karijeru govorio je o političkom angažmanu, o humanitarnoj fondaciji, o iznošenju stavova u doba društvenih mreža, a na pitanje da li bi Novak Đoković ili on mogli da budu na čelu države odgovorio je: „Moguće je“.

Kapiten reprezentacije Izraela i veznjak Partizana Bibras Natho uživa u Beogradu. Došao je slučajno, na „nagovor“ nekadašnjeg saigrača iz CSKA Zorana Tošića i za kratko vreme ušao srca navijača kluba iz Humske.

Mehmed Baždarević, legendarni jugoslovenski i bosansko-hercegovački fudbaler, još iz glave ne može da izbaci čuveno polufinale Kupa UEFA sa Videotonom. Pričao je o potpisanom predugovoru sa Interom i plavoj koverti, pokušaj Dragana Džajića da ga dovede u Crvenu zvezdu, ali i šta je poželeo Draganu Stojkoviću Piksiju na početku selektorskog mandata.

Naravno, nismo zaboravili ni odbojku. Trofejni reprezentativac Srbije Ivan Miljković pričao je uspesima sa državnim timom, dobrim angažmanima koji su ga pratili kroz karijeru („pare su uvek jurile mene“), privatnom životu, navikama, odnosu sa decom, studentskim danima, detaljima sa broda gazde Olimpijakosa Marinakisa…

Sportski direktor Partizana Zoran Savić jedan od prvih intervjua po dolasku u Humsku dao je za Sport Klub. Deo ambicioznih planova je ostvario angažovanjem Željka Obradovića, a u razgovoru sa Igorom Mikljom dotakao se mnogih aspekata bogate karijere, dolaska u Jugoplastiku, poziva Dude Ivkovića koji ga je začudio…

„Dres Partizana je nekom težak 300 grama, a nekome deset kila. Nosile su ga legende poput Divca, Paspalja, Đorđevića, Danilovića, Bogdanovića… Oni treba da budu motivacija mlađim igračima, koji dolaze iz mlađih selekcija. Bogdanović je imao pefektan igrački razvoj i treba svima da bude uzor“, rekao je Savić.

Napadač Fiorentine Dušan Vlahović svakako je jedan od igrača koji je obeležio godinu u Seriji A. Mladi napadač u 2022. ulazi kao prvi strelac prvenstva (16 golova), a, između ostalog, izjednačio se sa Kristijanom Ronaldom po broju postignutih pogodaka u kalednarskoj godini – 33.

Reprezentativac Srbije je u junu u emisiji „Sportlight“ istakao da je odrastao preko noći, pričao je o brojnim iskušenjima, odlasku iz Partizana, a našim malim gostima je odgovorio i da li bi igrao za Barselonu.

Prvotimac Mančester Junajteda Nemanja Matić još jednom je pričao kako i zašto je oteran iz Crvene zvezde i Partizana, aktuelnom stanju u sprskom fudbalu, „plejstejšn“ generaciji, o lepim i ružnim detaljima iz reprezentativnog staža, zašto je Hrvatska mnogo ispred Orlova…

„Zapitam se da li Zvezda i Partizan imaju prave navijače ili dolaze tu za pare,“ istakao je u iskrenom i otvorenom razgovoru.

Prvi čovek srpskog fudbala Nenad Bjeković pričao je o detaljima iz igračke karijere, o odnosu između Crvene zvezde i Partizana nekada i sada, o tome ko je crno-belima doneo Ligu šampiona i zašto se Lotar Mateus uhvatio za glavu i pogledao ka članovima uprave kluba. Prisetio se čuvenog gola za titulu u Ljubljani 1976. u 97. minutu i otkrio da li mu je taj pogodak bio najdraži u karijeri.

Makedonska ikona Goran Pandev ispunio je san i sa državnim timom učestvovao je na Evropskom prvenstvu 2021. Iskusni napdač se povukao iz reprezentacije posle EURO, a priznao je da mu je Dejan Stanković u Interu bio kao otac, da ga je oduševio Dušan Vlahović, ali i da za tri godine u Napoliju nijednom nije otišao u centar grada.

Legendarni rukometaš i trener Veselin Vujović prisetio se svojih početaka, neponovljivog perioda u Šapcu, šta mu je pomagalo da uvek bude fizički spreman, porodičnom životu, ali i kako to izgleda kada otac vikne njegovo ime..

„Meni je pobeda sve, kada izgubim ne večeras,“ naglasio je Vuja.

Jedan od najtrofejnijih srpskih košarkaša Dejan Tomašević je priznao da danas ne bi smeo, kao što je učinio 1995. godine, da se usudi da iz Crvene zvezde pređe u Partizan, a pričao je i o uspesima Srbije, bivše Jugoslavije, zašto Hrvati nisu smeli da im se jave, radu sa mladim igračima nekada i sada…

Tomašević je napomenuo i da je trenirao fudbal u Partizanu, ali da je shvatio da mu tu nije mesto.

Trofejna srpska odbojkašica Maja Ognjenović govorila je o detaljima svoje karijere, odnosu sa suprugom Danilom Ikodinovićem, kao i o navikama koje joj pomažu da ostane na vrhunskom nivou. Ove godine je odigrala 300. meč za nacionalni tim, a ispričala je kako je reagovala kada je čula taj podatak.

Istakla je koliko joj je ishrana važna tokom sezone, kao i kako gleda na stalne i oštre komentare svog supruga na tviteru.

Novi/stari selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić se u skoro dvočasovnom razgovoru dotakao brojnih tema, a istakao je da će pokušati sve kako bi ubedio Nikolu Jokića da se vrati u nacionalni tim.

„Kada je Jokić otkazao nastup reprezentaciji, rekao sam da ja to ne podržavam, ali da mogu da razumem. Mnogi su rekli: ‘Eno ga, Kari se udvara.’ Ne, ja ću se tek udvarati Jokiću. Moj posao je da vidim sa koliko on interesa, žele i motivacije može da igra za nacionalni tim. Osvajati medalje bez Mesija je teško,“ slikovito je objasnio čovek koji je sa Plavima bio prvak Evrope 2001. i prvak sveta 2002.

Svaki razgovor sa Sašom Ćurčićem je priča za sebe. Đani ni ovoga puta nije izneverio. Smatra da bi stadion Boltona ili bar jedna tribina danas nosila njegovo ime da nije napravio veliku grešku selidbom u Aston Vilu. Ćurčić ističe da je ono što danas radi Mesi on radio pre dve i po decenije, kao i da nije dete Partizana već „izbeglica sa Karaburme“.

Govorio je i o mnogobrojnim kontroverznim temama iz svog života o kojima se i danas priča…

Finiš godine bio je rezervisan za košarkaške teme. Najpre smo ugostili predsednika Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojšu Čovića, koji je izjavom da Jusuf Nurkić nikad ne bi mogao da igra za crveno-bele podigao mnogo prašine. Zvezda, kaže, nije ni više ni manje državni prokejkat od drugih, a demantovao je priče da su fudbalski klub i Zvezdan Terzić doveli Nikolu Kalinića u Zvezdu.

„Verovatno na taj način želi da se omalovažiti naš rezultat. I moj rezultat, i ovog tima ljudi koji sa mnom rade. Mi nikada nismo krili da smo imali pomoć od države. Kalinić je došao legitimno kao i svaku drugi igrač, imao je mnogo ponuda, bilo je razgovora i sa Partizanom,“ rekao je Čović.

Ubrzo je, takođe, u kameru Sport Kluba, usledio oštar odgovor Jusufa Nurkića.

„Kada vas kriminalci prozivaju, onda znate da radite nešto dobro, je l’ tako? Za dotičnog nemam baš puno reči. Za mene postoji samo jedan klub u Beogradu, a to je Partizan, tako da svakako ja ne bih mogao da igram za Zvezdu, hteo on to ili ne“, istakao je košarkaš Portlanda.

Bosanskohercegovački reprezentativac je ekskluzivno za SK pričao o aktuelnim sportskim i političkim temama, a prokomentarisao je i fotografiju na kojoj su još Goran Dragić, Boban Marjanović, Nikola Vučević, Vlatko Čančar, Nikola Jokić, Luka Dončić, Ivica Zubac i Mario Hezonja.

Prvi čovek košarkaške sekcije iz Humske Ostoja Mijailović je neposredno pošto je reizabran za predsednika Partizana bio gost naše emisije. Pričao je o odnosu sa Crvenom zvezdom, o uvredama navijača na račun Željka Obradovića, planovima…

„Neki ljudi koji sede u Crvenoj zvezdi… nije im mesto nigde, ne mogu da vam kažem gde im sve nije mesto. Nije im bilo mesto u politici, nije im bilo mesto u biznisu, sve im je u stečaju i sada su našli svoje utočište u sportu. Imate situaciju da je u sportu takav neki čovek, kao što je taj čovek koji pravi haos deset godina i koji jednostavno pokušava da destabilizuje sistem klubovima koji se takmiče protiv njega tako što će da ih napada medijski, tako što će da izmišlja afere, tako što će da izmišlja razne stvari. Željko Obradović je veliki profesionalac i njega te stvari koje oni pokušavaju, ne dotiču. Previše je on prošao u životu i od grčke publike i od nekih drugih. Za njega su ljudi koji organizuju takve stvari, mogu slobodno da kažem, miševi,“ naglasio je Mijailović između ostalog.

Godinu smo završili prelepom pričom roditelja Novaka Đokoviće, majke Dijane i oca Srđana, a novi projekti uveliko su u planu.

U 2021. družili smo se i sa Stjepanom Deverićem, Zvonkom Živkovićem, Viktorom Troickim, Ljubinkom Drulovićem, Vahidom Halilhodžićem, Nišom Saveljićem, Dževadom Prekazijem, Igorom Milanovićem, Andrijom Gerićem, pričali o umestnosti i sportu…

Sve epozode dostupne su na našem sajtu ili Jutjub kanalu „Sportlight“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare