Galatasaraj ne stiže u idealnom trenutku za Zvezdu

Skener 23. feb 201711:19 > 11:35
Turkish Airlines EuroLeague

Glavna karakteristika tekuće sezone Evrolige je surovost. Zbog toga je malo idealnih trenutaka za odigravanje važnih utakmica. Crvena zvezda večeras dočekuje Galatasaraj u duelu u kome bi trebalo da se vrati na pobednički kolosek u elitnom takmičenju i napravi korak ka plasmanu u plej of.

Trenutak za ovako važnu utakmicu nije dobar iz nekoliko razloga. Ekipa Crvene zvezde nije na vrhuncu svoje forme, što zbog velikog borja napornih utakmica od početka godine, što zbog povreda košarkaša. Galatasaraj je iskusna ekipa koja je praktično izgubila šanse za plasman u četvrtfinale, ali trenutno igraju za svoju dušu i podigli su nivo forme, što je rezultiralo prvom pobedom u gostima u Evroligi, u prošlom kolu u Barseloni.

Utakmice Galatasaraja i Crvene zvezde postale su specifične krajem novembra 2014. godine kad je uoči meča Evrolige u Istanbulu ubijen navijač crveno-belih Marko Ivković. Navijači Galatasaraja nisu osetili grižu savesti posle toga, štaviše. Na prvoj sledećoj utakmici u Turskom prvenstvu zviždali su tokom minuta ćutanja, a bilo je još poteza kojima su pokušavali da stave do znanja da ne žele da ostave Ivkovića da počiva u miru. Večeras će veliki broj ljudi u dvorani Aleksandar Nikolić biti u majicama sećanja na
Zvezdinog ubijenog navijača, a utakmica ima oznaku visokog rizika.

Zvezda i Galatasaraj su odigrali jednu utakmicu u Beogradu posle tragičnog događaja u Istanbulu, samo dva meseca kasnije u Areni. Atmosfera je bila zapaljiva, u pauzama su se čuli tonovi gusala, leteli su i svinjski papci po parketu, a trener gostiju Ergin Ataman nosio je pancir ispod košulje. Ali, Galatasaraj je pobedio (74:65).

Navijači će se večeras prisećati svog stradalog druga i pokušaće da maksimalno pomognu Zvezdi, a otežaju gostovanje Galatasaraju, ali igrači će imati jedan zadatak, da razmišljaju isključivo o košarci. U specifičnim okolnostima, to nije lak zadatak. Dejan Radonjić je uoči meča rekao da provokacije prihvata samo od igrača na parketu. Do sada je uglavnom uspevao da svoje košarkaše okrene isključivo igri. Može se reći da je Zvezda jedna od ekipa u Evroligi koja podjednako dobro i konstantno igra i kod kuće i u
gostima.

Crveno-beli kao malo puta ove sezone u Evroligi imaju ulogu favorita protiv Galatasaraja. Turski tim je loše počeo sezonu, naređali su pet poraza na startu i praktično već tad je bilo jasno da neće u plej of. Posle osvajanja Evrokupa prošle godine, doveli su veliki broj novih igrača i nije bilo prave timske igre. U tih pet utakmica primali su u proseku 97 poena po meču. Džastin Dentmon, Ras Smit i Dion Tompson su promenili sredinu u međuvremenu, Ostin Dej i Tibor Plajs su tokom sezone imali i uloge najvažnijih igrača, ali i „mahača peškirom“. Ipak, utisak je da je Ergin Ataman tek u ovoj fazi sezone svoj na svome. Guler, Šilb i Micov su glavni kao i prošle sezone, a ostali su tu da pomognu.

Galatasaraj nije ekipa koja će osvojiti bilo šta ove sezone, ali u ovom trenutku mogu da pokvare planove mnogima. Od poslednje četiri utakmice u Evroligi dobili su dve, a protiv Fenerbahčea su bili vrlo blizu trijumfa. Dugo su bili jedina ekipa bez pobede u gostima, do prošlog kola u Barseloni. To je bila jedna od najlošijih utakmica sezone u Evroligi, uz mečeve Uniks – Galatasaraj i Makabi – Uniks.

Blejk Šilb je apsolutni lider ekipe, u poslednje tri utakmice na parketu provodi 34 minuta i postiže 17 poena, uz 5,5 asistencija. Sa 201 centimetrom visine često igra plejmejkera. Pik en rol sa Tajusom u drugom poluvremenu bio je ključan za pobedu Galate u Barseloni. Najveću podršku ima od Vladmira Micova. Srpski internacionalac najkonstantniji je igrač ekipe ove sezone. Ataman voli da ga koristi na mestu četvorke, iako je u prošlosti Micov sa preko dva metra visine znao da odigra i plejmejkera u dresu Kantua kod Andree Trinkijerija. Fantastični šuter Džon Dibler na poslednje četiri utakmice u Evroligi šutira trojke 15/20 (75 odsto)! Aleks Tajus je u Barseloni odigrao najbolju utakmicu u sezoni sa 19 poena i devet skokova.

Dakle, Galatasaraj je u verovatno najboljoj formi u dosadašnjem delu sezone, imaju iskusne igrače koji se ne plaše atmosfere Pionira i rasterećeni su. Ataman je posle pobede nad Barselonom rekao da oni ne prave računicu za plasman u četvrtfinale. Zvezdu očekuje teži zadatak nego što se čini na prvi pogled. Jović i Kuzmić tek hvataju pravi ritam posle problema sa povredom, Bjelica i Volters su igrali veoma malo na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća, dok ni Branko Lazić nije potpuno spreman. Nemanja Dangubić ne bi trebalo da igra protiv Galatasaraja.

Jasno je da energija crveno-belih u poslednjih 20 dana nije na januarskom nivou, što se moglo i očekivati. Ipak, sva priprema u poslednje dve nedelje bila je za finale kupa i za duel sa Galatasarajem, preostale četiri odigrane utakmice nisu imale toliku težinu. Večeras ćemo u dvorani Aleksandar Nikolić imati priliku da vidimo da li će Dejan Radonjić, uprkos problemima, uspeti da podigne ekipu za jednu od najvažnijih utakmica u Evroligi ove sezone. Uprkos svemu, pobediti Galatasaraj kod kuće za značajno uvećanje šanse za plasman u četvrtfinale Evrolige povoljna je situacija za Zvezdu.