Radonjić za SK: Poznata su moja osećanja prema Zvezdi

Sport Klub Printscreen

Nekadašnji trener Crvene zvezde Dejan Radonjić govorio je za Sport klub o godinama provedenim na klupi ‚crveno-belih‘, uspesima, stanju u košarci i svom eventualnom povratku.

50-godišnjak je na početku upitan da napravi ocenu vremena provedenog u ekipi sa Malog Kalemegdana.

Povezano

Radi se o periodu od četiri godine u Evroligi. Bilo je različitih sezona sa sistemima takmičenjima koji nisu isti. Prvih godina smo imali jedan sistem, da bi on u poslednjoj sezoni bio promenjen. U prvoj sezoni smo posle prvih deset duela otišli u Evrokup, a sledeće godine smo bili u Top 16, da bismo naredne igrali četvrtfinale Evrolige protiv CSKA, a onda smo ušli u novi sistem od 30 mečeva, nije ih moguće porediti. Ne treba ocenjivati sve ukupno, već praviti analizu od sezone do sezone jer objektivno postoje razlike. U nekim sezonama je bilo više utakmica, u nekim manje. Takođe, ABA liga je bila u drugačijem sistemu sa manje mečeva, pa se i to promenilo. U poslednjoj sezoni smo imali polufinale u toku Evrolige, ili finale dan, dva posle Evrolige. Nije adekvatno napraviti analizu čitavog period, već raditi to postepeno, od sezone do sezone“, istakao je Radonjić.

Mečevi polufinalne serije ABA lige u sezoni 2014./15. između dva večita rivala bili su svojevrstan spektakl. Partizan je dugo vladao, a Crvena zvezda je pokušavala da preuzme tron, u čemu je uspela pošto je zabeležila dupli brejk i skor 3:1, pritom se plasiravši u Evroligu.

Ono što je svima poznato jeste da su mečevi između Crvene zvezde i Partizana posebno interesantni i da je jako teško meriti količinu pritiska koja je tada prisutna. Možemo da pričamo o duelima između ta dva tima, koji su više ili manje bitni, ali svaki je priča za sebe. Borili smo se da dođemo do tog momenta koji nas je čekao u polufinalu i finalu. Na osnovu postignutih rezultata, došlo je do toga da u polufinalu igramo protiv Partizana. Imali smo dobru sezonu u Evroligi, ušli smo u Top 16, a prethodno smo osvojii Kup. Spremali smo se za nešto što smo znali da će da dođe. Ono što je drugačije u odnosu na standardne mečeve, da tako kažem, jeste da smo u jako kratkom intervalu imali dosta utakmica. Sistem je bio takav da smo igrali dva dana, pa smo pauzirali dva dana i onda opet igrali dan za danom. Onda je trebalo da bude ponovna pauza, pa peta utakmica. Raspored je u najavi pokazivao da će biti tenzije. Partizan je u drugom meču napravio brejk i posle 1:1 i dva dana pauze trebalo je igrati pred navijačima Partizana. Uspeli smo da napravimo dobru pripremu i odigramo dobar meč, koji nam je omogućio da odemo u finale“.

Upitan šta je ključno za uspeh srpskih klubova u Evorligi i da li je to dobar temelj u domaćim igračima, nadograđen kvalitetnim strancima, nekadašnji plejmejker je rekao:

Smatram da je jako važno da domaći igrači budu osnova tima i da budu protagonisti, koji će dati kvalitet, a da se u odnosu na to što se ima planira dolazak stranaca. Naravno da to nije baš tako jednostavno, ali selektovanjem i podizanjem lestvice može da se, siguran sam, pravi dobra baza domaćih igrača, koji treba da budu nosioci rezultata“.

Mnogi očekuju i nadaju se njegovom povratku u Zvezdu.

Rekao sam za Sport klub u razgovoru sa Sašom Ozmom u januaru da bi bilo prirodno da se to desi. U ovom trenutku kada je sezona prekinuta i kada imamo zdravstveni momenat koji je najbitniji, mislim da nije adekvatno pričati o tome. I ranije sam govorio o tome da su moja osećanja prema Crvenoj zvezdi poznata i jasna. Znam stav navijača. Moj stav prema njima takođe je sasvim jasan i tu nema ničeg nepoznatog“, zaključio je Radonjić.

Kompletan intervju sa Dejanom Radonjićem gledajte od 19.55 na Sport klubu 1, a potom i na našem You Tube kanalu.