„Da je Muslin ostao, igrao bih na SP, ali posle svega…“

Skener 15. apr 202212:00 > 12:49 3 komentara
DFL DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS as IMAGE SEQUENCES and or QUASI-VIDEO via Guliver

Mijat Gaćinović ponovo je na fudbalskoj mapi. Sjajni univerzalac drugi deo aktuelne sezone igra za Panatinaikos i pomalo su ispod radara njegovi odlični nastupi u dresu grčkog velikana. Dolaskom u Atinu, na pozajmicu iz Hofenhajma, u potpunosti je oživeo karijeru.

„Kada sam tražio novu sredinu, želja mi je bila da dođem u klub koji je veliki u svojoj zemlji, svesno sam išao stepenik niže, ali mi je bitno da sam došao u klub koji ima reputaciju velikana, da je ambiciozan, da igra ofanzivan fudbal, da ima navijačku bazu. Panatinaikos ima sve to i mislim da sam napravio dobar izbor,“ kaže 27-godišnji fudbaler na početku razgovora za Sport klub.

Povezane vesti

Za Mijata je ključna stvar da igra u kontinuitetu. Za sada deset utakmica, uz dve asistencije. I pored drugih ponuda prošle zime, iz možda atraktivnijih liga, odlučio se za PAO, a glavna spona bio je trener zeleno belih, srpski stručnjak Ivan Jovanović.

„Razgovorao sam njim i kada mi je predstavio viziju igre i gde me vidi u timu, nisam se dvoumio. Uz to mi se veoma dopada sistem takmičenja, jer sada u ‘Ligi za prvaka’ imate deset zahtevnih utakmica. Pored Olimpijakosa sa kojim igramo u nedelju, tu su i PAOK, AEK, Aris i to su svakog vikenda veliki mečevi koji iz vas izvlače ono najbolje. Tu je i Janjina koja je nominalno najslabiji tim, ali sposobna da svakom napravi problem. Takođe, želim da osvajam trofeje, a ovde ću imati lepu priliku jer je PAO u polufinalu kupa gde će igrati sa Lamijom i mislim da smo u prednosti. Verujem da mogu da doprinesem da klub posle dugo vremena osvoji trofej“, samouvereno ističe odlični vezista.

Panatinaikos je nekadašnji vicešampion Evrope, 20 puta prvak države, uz 18 osvojenih trofeja u kupu Grčke. Ipak, poslednjoj tituli radovao se 2010. godine, a na pehar u kupu čeka se od 2014.

„Verujem da PAO za koju godinu može da napravi ozbiljnu priču i da se bori i za prvo mesto. Potrebno je da se napravi sistem, da se uloži novac. Klub može da se vrati na nekadašnji nivo, ali ne preko noći. Taj proces traje godinama. Mislim da je trener Jovanović dobra osnova da se krene u takav projekat,“ smatra Gaćinović koji je fudbal počeo da trenira u Leotaru iz Trebinja, pre nego što se pridružio omladinskoj školi Vojvodine.

Sa novosadskim klubom osvojio je Kup Srbije i bio izabran u najbolji tim Superlige Srbije, a upisao se i u istoriju Ajntrahta kada je bio strelac u finalu Kupa Nemačke u veličanstvenoj pobedi nad Bajernom koja je klubu donela prvi trofej posle 30 godina. U nemačkom fudbalu stekao je reputaciju igrača koga bi svaki trener poželeo u ekipi. Bez pogovora prihvata sve uloge u timu. Ipak, prelazak u Hofenhajm nije mu doneo očekivani napredak.

„Kroz celu karijeru sam uglavnom igrao, gde god sam bio, osim prvih nekoliko meseci u Frankfurtu, što je očekivano, jer sam došao u novu, mnogo zahtevniju ligu. Početak ove sezone u Hofenhajmu mi je bio težak jer nisam igrao, iako sam još prošlog leta izrazio želju da promenim sredinu, pređem u klub gde ću da igram redovno. Nisu me pustili, poručivši mi da ću ove sezone igrati više i zato sam ostao. Međutim nije se mnogo promenila situacija, pa sam na zimu insistirao da odem negde gde ću sigurno igrati i imati minutažu“, bio je uporan Gaćinović koji dodaje da nema nikakav problem sa trenerom Sebastijanom Henesom.

„Imam dobar, otvoren odnos sa njim, ali jednostavno on je posle prvih nekoliko utakmica promenio formaciju i video me na poziciji gde ja nisam video sebe, a realno na mestu koje ja pokrivam, imali smo veoma dobre igrače, Kramarića, Baumgartnera. Imali smo manje igrača u veznom redu i bilo je teže doći do minutaže, koju mislim da zaslužujem, ali nisam imao nikakav problem sa trenerom. Vrlo se poštujemo. On je na toj poziciji video druge igrače pre mene i nemam šta da mu zamerim,“ realan je Mijat koji veruje da će i nemačkom klubu dobiti pravu šansu.

Alex Grimm/Getty Images

„Imam još dve godine ugovor sa Hofenhajmom i vraćam se kada istekne pozajmica. PAO nema opciju kupovine, ali izrazili su želju da me zadrže i očekujem da će klubovi razgovarati. Ovde sam zadovoljan, ali jasno da bi voleo, ako je moguće, da igram u Hofenhajmu redovno. Ulazim u najbolje godine i verujem da moj najbolji fudbal tek sledi,“ samouveren je fudbaler koji je u karijeri pokrivao različite pozicije.

Iz te nesebičnosti dolaze i specifični zadaci i namenske uloge u timu koje treneri mogu da daju samo igraču u koga imaju poverenja.

„To mi je godinama postalo problem. Treneri su me doživljavali kao nekoga ko može uvek da „zakrpi“ gde treba. Takav sam i pristajao sam i to treneri vole, ali onda počnu da te gledaju kao opciju kada treba neko alternativno rešenje. Izgubio sam kontinuitet igara na svojoj poziciji i nije lako uvek prilagođavati se i baš zato sam i tražio klub gde ću da igram tu ofanzivnu poziciju koja mi najviše odgovara. Ovde sam takođe igrao na tri pozicije, ali konstantno ofanzivno i zadovoljan sam,“ sumira aktuelnu polusezonu momak koji je odigrao tri utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine do 17 godina, a potom je odlučio da nastupa za Srbiju.

Gaćinović je sa reprezentacijom do 19 godina 2013. postao prvak Evrope, da bi se sa selekcijom do 20 godina 2015. okitio titulom svetskog šampiona.

Za A tim Srbije Gaćinović je debitovao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. protiv Gruzije i posle svega nekoliko minuta na terenu postigao gol. U tom kvalifikacionom ciklusu bio je jedan od ključnih igrača u ekipi Slavoljuba Muslina, ali nakon promene selektora i dolaska Mladena Krstajića nije se našao na spisku putnika za završni turnir u Rusiji.

„Da je Muslin ostao, bio bih deo tima na Svetskom prvenstvu i sigurno bih igrao. Svi znamo šta se desilo posle. Iskreno, nije mi žao što nisam putovao jer ne bi mi bilo prijatno da budem deo takve priče. Znam šta se sve izdešavalo. Kao i svi smatram da je bila nepravda, ali opet ne bih voleo da sam otišao na Mundijal u takvim okolnostima. Uvek sam sanjao da igram na Svetskom prvenstvu za svoju zemlju, ali posle svega što se desilo posle odlaska Muslina, nije mi žao što sam propustio takmičenje Rusiji,“ izričito poručuje Mijat, svestan da njegov status u reprezentaciji u budućnosti najviše zavisi od njega samog.

„Na meni je da se nametnem, ako zaslužim, biću deo tima. Uživao sam u prethodnom periodu gledajući Srbiju koja igra hrabro i ofanzivno,“ kratko je prokomentarisao i nastupe Orlova pod vođstvom Dragana Stojkovića.

Mijatov otac Vladimir Gaćinović je bivši fudbaler, koji sada radi kao trener. Gaćinović senior, koji je 1992. godine u dresu Bečeja postigao het-trik u Beogradu protiv Crvene zvezde u četvrtfinalu Kupa, najviše je uticao na Mijatov razvoj, a i danas ga savetuje.

„Sve što znam u fudbalu naučio sam od oca. Svakodnevno smo na vezi i 90 odsto naših razgovora je o fudbalu,“ priznaje i otkriva da i sada oseća posebnu emociju kada govori o titulama sa mlađim reprezentativnim selekcijama.

„Postigli smo neverovatne uspehe! To je nešto posebno za sve nas. To će se pamtiti zauvek. Tu smo najviše videli koliko ljudi u Srbiji zaista vole fudbal,“ zaključio je Mijat Gaćinović u razgovoru za Sport klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare