Grubi radovi

Skener 10. dec 20208:46 > 12:02 6 komentara
Rašon Tomas zakucava
KK Partizan NIS

Košarkaši Partizana obezbedili su plasman u Top 16 fazu Evrokupa i ozvaničili ono što je od trenutka promene šefa stručnog štaba jasno – sezona crno-belih kreće se u smeru poboljšanja.

Međutim, jasno je da je igra i dalje daleko od očekivanja navijača, ali i maksimuma aktuelnog igračkog kadra. Bilo je to veoma vidljivo u trijumfu Partizana nad turskim Bahečehirom rezultatom 88:75 u „Hali sportova Ranko Žeravica“, kojom su crno-beli došli do skora 5-3 i garantovanog prolaza u narednu etapu takmičenja.

Po čemu je pobeda crno-belih nad istanbulskim timom bila toliko ilustrativna kada govorimo o stanju u kojem se klub iz Humske nalazi? Pre svega, pokazala je dobru i lošu stranu ekipe, kapacitet kada se igra po najboljem mogućem scenariju i manjkavosti kada nivo energije nije na zadovoljavajućem nivou.

Otkad je Sašo Filipovski promovisan za trenera najtrofejnijeg srpskog kluba jedna stvar je očigledna – tim igra daleko nadahnutije nego što je to bio slučaj tokom mandata Vlada Šćepanovića. Crnogorski stručnjak nije uspeo da rekreira atmosferu iz kovidom prekinute sezone, iako je na raspolaganju imao igrački kadar veoma onom sa kojim je Andrea Trinkijeri došao do statusa najboljeg tima Evrokupa. Jednostavno, uprkos najboljim namerama i ponekad veoma oštrim reakcijama Šćepanovića, rezultat je izostajao, a ekipa je bila smušena.

Dolazak slovenačkog stratega naravno nije mogao da preko noći kvalitativno izdigne Partizan, ali je postalo jasno da su košarkaši na njegov dolazak odgovorili pozitivno. Bolje se skače, agesivnije se brani, a lopta u napadu cirkuliše brže, iako na tome treba mnogo da se radi.

Filipovski je sa tri pobede u Evrokupu (Uniks, Huventud, Bahčešehir) došao do skora 5-3 i preokrenuo situaciju. Sada je jasno da će crno-beli u drugu fazu, ali u duelima protiv Burga i Venecije (oba gostovanja) Beograđani će i te kako imati za šta da igraju jer će od plasmana u Grupi A zavisiti i sastav grupa u Top 16 fazi. Definitivno, prva faza Evrokupa nije izgledala lepo za jedan od timova o kojem se govorilo kao o favoritu iz senke za osvajanje, ali Partizan može da zaključi da je bazični cilj ostvario.

U distopijskoj sezoni 2020/2021. ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, a naročito kada uz jedno od svojih najjačih oružija – vreo domaći teren, na nezanemarljivo vreme izgubite i dvojicu igrača koje smatrate jednima od nosilaca – Ognjena Jaramaza i Vila Mozlija. Plasman među 16 najboljih ekipa Evrokupa i najpesimističnij i najkritičniji navijači treba da pozdrave. Doduše, ne sme se smetnuti s uma da je situacija u ABA ligi i dalje alarmantna, ali to je podatak za neku drugu priču.

ABA/Partizan NIS

***

Meč sa Bahčešehirom dočekao je Partizan sa rekonvalescentom Erikom Mikom, ali bez povratnika Alekseja Nikolića, koji se oporavio od operacije kuka, ali i dalje nije u punoj takmičarskoj formi. Otvorio je Filipovski sa visokom petorkom u kojem su pored Kodija Milera-Mekintajera bili redom igrači koji se mogu koristiti na pozicijama „visokih“ – Nemanja Dangubić, Rade Zagorac, Novica Veličković i Nikola Janković.

A sa čime se Bahčešehir suprotstavio srpskom predstavniku? Pre svega, najboljim strelcem Evrokupa Erikom Grinom, koji je meč završio sa 25 poena i, uprkos očajnom izdanju Bahčešehira u ovoj sezoni EK, verovatno zaradio evroligaški angažman dogodine. Vredi u redovima Bahčešehira spomenuti i nekada kolosalnu NBA nadu Tomasa Robinsona, koji je fizički zaista impozantan, ali je i protiv Partizana dokazao zašto u 29. godini igra za 12. klub u karijeri – ne poseduje minimum koncentracije.

Partizan je nervozno krenuo, ali se poenima Zagorca vratio, a krajem četvrtine je stekao i prednost od osam poena, uglavnom tokom vremena koje je na parketu provela petorka sa trojicom „bolhendlera“ – Nemanjom Gordićem, Markusom Pejdžom i Ognjenom Jaramazom. U pitanju je zgodno rešenje, koje će Filipovski do kraja sezone sigurno nastaviti da koristi u ključnim minutima.

Imao je Partizan u nekoliko navrata tokom meča priliku da produži uspešne minute i „dokusuri“ rivala, ali tada bi uglavnom sledile serije protivnika i povratak u meč. Rival snažniji od Bahčešehira bez problema će kazniti inertnost Partizana u određenim periodima i crno-beli će morati mnogo da rade kako bi izbegli da se ovakve situacije ponavljaju. Razlog za takve padove je možda najpre napad i tačno se može primetiti kako manjak kretanja u ofanzivi vodi do bezidejnosti i neefikasnosti.

Takođe, jasno je da Partizanu nedostaje još minuta na četvorci – kapiten Veličković prema rečima trenera nastupa pod blokadama i uprkos bolovima i od njega se ne može očekivati veći udeo u igri, a daleko od fizičkog zenita je i nedavno oporavljeni Mika. Janković je protiv turske ekipe odigrao dobar meč i uz sve svoje „šljakerske“ zadatke, odlično se kretao i poentirao iz pikenrola.

Na kraju je meč rešio Rašon Tomas, odbivši poslednji nalet Bahčešehira odličnim potezima na oba kraja parketa, ali je jasno da će Partizan morati da nađe način da se ojača na unutrašnjim pozicijama. KMM i dalje ne uspeva da u potpunosti ovlada ritmom utakmice, ali povremeni bleskovi govore o kakvom se potencijalu radi i za očekivati je da spoji nekoliko odličnih partija u narednom periodu. Markus Pejdž je šutirao trojke 2/6, ali treba razmisliti o tome da se nekadašnji „Tar Hil“ ovlasti da u napadu poteže još češće i to ne samo iz „catch & shoot“ situacija, već da preuzme inicijativu da „rešava“ iz driblinga.

Markus Pejdž u dresu Partizana
KK Partizan NIS

***

Filipovski je pragmatičan trener i baš kao Trinkijeri, najuspešniji trener Partizana u poslednjih pet godina, ne „pati“ od toga da mora da se „umire“ u košarkaškoj lepoti. Košarka koja je uspešna je takođe i ona koja nervira protivnika svojim neodustajanjem i čini da vaš tim bude „uvek tu“, u igri.

Partizan je na putu da to postane, ali ga čeka težak i naporan rad. Možda Filipovski i ne uspe u tom putu, možda neka serija poraza dovede do toga da uprava crno belih bude morala da pravi nove velike rezove i, kao što to obično biva, krene od trenera.

Međutim, postoji nada i da će biti bolje, da će se trend poboljšanja nastaviti u Humskoj. To je samo po sebi veliki korak unapred i svojevrstan uspeh. Krajem oktobra nada u bolje partije Partizana je posle meča sa Burgom nestala kao brašno u srpskim samoposlugama polovinom marta.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare