Praznici su tu, pa tako i Četiri skakaonice!

Četiri skakaonice
Guliver Image

Kraj godine je pred nama, snega nema oko nas, ali ga srećom ima u Austriji i Nemačkoj, s obzirom da nema boljeg znaka za novogodišnje praznike od turneje Četiri skakaonice. Sjajna vest je da će posle dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa tribine na njenim stanicama biti ispunjene do poslednjeg mesta.

Bilo da volite zimske sportove ili ne, Novogodišnja turneja je nešto što prate svi, a tako je više od sedam decenija. Razloga za to je to šta je čini posebnom za nas koji gledamo sa strane je mnogo, ali za one koji će se boriti za „Zlatnog orla“ to je činjenica da taj trofej vredi gotovo jednako kao olimpijsko zlato ili Kristalni globus. I to je nešto što ne postoji ne samo u zimskim sportovima, već generalno.

Tradicionalno, otvaranje turneje Četiri skakaonice zakazano je za 28. decembar, kada su na programu kvalifikacije u Oberstdorfu, gde je glavno takmičenje na programu dan kasnije. Još nekoliko dana ostajemo u Nemačkoj, tačnije do 1. januara, kada je na programu druga stanica turneje u Garmiš-Partenkirhenu. Potom sledi selidba u Austriju, na drugu polovinu takmičenja – prvo u Insbruku 4. januara, a zatim dva dana kasnije u Bišofshofenu, gde će biti održano veliko finale.

Jane Ahonen
DANIEL KARMANN via Guliver Image

Pobedu na Novogodišnjoj turneji odnosi skakač koji sakupi najviše bodova na sve četiri stanice, ali ne kao u Svetskom kupu, već se sabiraju rezultati na osnovu dužine skokova, kao i ocena sudija. Ono po čemu se takmičenje u okviru turneje razlikuje u odnosu na ostala u elitnom takmičenju je to što se 50 skakača koji prođu kvalifikacije deli u dve grupe i oni se bore u duelima. Pobednici tih okršaja prolaze u drugu seriju, a zajedno sa njima petorica ’laki luzera’ – najboljih među onima koji su poraženi.

Oni koji žele „Zlatnog orla“ u svom posedu praktično nemaju pravo na grešku ne samo u osam skokova u glavnom takmičenju, već i ona četiri u kvalifikacijama. Naravno, tokom istorije je bilo malo slučajeva kada su skakači bez greške stizali do trona, zapravo bilo ih je samo tri. Prvi koji je uspeo da slavi na svakoj stanici turneje bio je Sven Hanavald, koji je to učinio u sezoni 2001/02. Mnogi su mislili da je nemoguće da neko ponovi isto, ali to su demantovali prvo Kamil Stoh 16 godina kasnije, a potom i Rjoju Kobajaši već na sledećem izdanju.

S druge strane, jedini koji je pobedio na turneji bez ijedne pobede tokom nje bio je Jane Ahonen pre 24 godine. Finac je ujedno rekorder po broju trijumfa na Četiri skakaonice, pošto ih ima pet, od kojih je jednu podelio – 2006. godine sa Jakubom Jandom, pošto su obojica imali identičan broj bodova u decimalu, što je usamljen slučaj u istoriji. Po broju pobeda Ahonena prati Jens Vajsflog iz Nemačke sa četiri, dok po tri imaju njegov sunarodnik Helmut Reknagel, Norvežanin Bjern Virkola, kao i već pomenuti Stoh. Titulu od prošle sezone brani Kobajaši, ali je on ove sezone u baš lošoj formi, čemu u prilog ide činjenica da se u dosadašnjem delu Svetskog kupa nijednom nije našao na podijumu.

Rjoju Kobajaši
Guliver Image

Kada se gledaju rezultati ove sezone tri imena se izdvajaju kao favoriti, mada taj epitet često i ne znači mnogo, pošto smo tokom istorije bili svedoci da su pojedini ski skakači baš najbolje iz sebe izvlačili tokom turneje i nikad više. Ipak, ove zime u centru pažnje je duel između Poljaka Davida Kubackog, koji je slavio na turneji pre tri godine, i Anžea Lanišeka iz Slovenije. Uz njih trojicu u sjajnoj formi je i austrijski skakač Štefan Kraft, koji takođe zna kako je to pobediti na Četiri skakaonice, pošto je to učinio 2015. godine.

U dosadašnjem delu sezone je održano osam takmičenja, a na polovini se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao Kubacki, koji je još dva puta bio drugi. Zahvaljujući tome njegova prednost na čelu generalnog plasmana u odnosu na Lanišeka iznosi 74 boda, dok je Kraft 183 boda iza Poljaka. 26-godišnji slovenački skakač je upisao tri pobede, dok je Kraft na jedinim preostalim skokovima podelio trijumf sa Halvorom Egnerom Granderudom.

Sve to ide u prilog tome da bi njih trojica trebalo da se bore za „Zlatnog orla“, ali je broj onih skakača koji vrebaju iz prikrajka u želji da ih onemoguće u tome povelik. Granerud je samo prvi među njima, ali možda više treba obratiti pažnju na nešto iskusnije Poljaka Pjotra Žilu, Karla Gajgera iz Nemačke i Norvežanina Roberta Johansona.

Rpbert Johanson, Anže Lanišek, Štefan Kraft, David Kubacki
GEPA pictures; GEPAxpictures via Guliver Image

I svi ostali skakači svakako imaju svoje šanse, ali uz sve rečeno nikako ne bi trebalo isključiti Kobajašija i Stoha iz borbe. Iako obojica ne skaču ni izbliza kako umeju ove zime, to na Novogodišnjoj turneji često ne znači ništa jer se na njoj kreće od nule, a motivacije je napretek. Od ostalih skakača koji su uspevali da stignu do „Zlatnog orla“ tu je i Slovenac Peter Prevc, koji je ove sezone osvojio tek 108 bodova i nalazi se na 19. mestu u generalnom plasmanu. I njegove šanse postoje, ali su daleko manje nego Lanišekove, recimo, i sve to nam garantuje sjajnu zabavu tokom praznika uz ski skokove.

Raspored turneje Četiri skakaonice:
Oberstdorf
28. decembar 16.30 kvalifikacije

29. decembar 16.30 skokovi
Garmiš-Partenkirhen
31. decembar 14.00 kvalifikacije
1. januar 14.00 skokovi

Insbruk
2. januar 13.30 kvalifikacije
3. januar 13.30 skokovi
Bišofshofen

5. januar 16.30 kvalifikacije
6. januar 16.30 skokovi